O Silahı İlk Kez IŞİD‘E Karşı Kullandı

ads ads ads ads
23/09/2014
aksam

ads
O Silahı İlk Kez IŞİD‘E Karşı Kullandı

ABD, bu sabaha karşı IŞİD'e karşı düzenlediği saldırıda ilk kez yeni nesil F-22 savaş uçaklarını kullandı.

ABD ordusu, Arap ülkelerinin de desteğiyle Suriye'deki IŞİD'e ait 50 hedefi vurdu. ABD, Suriye'de IŞİD'e yönelik operasyonda bir "ilk"e imza attı. ABD ordusu 139 milyon dolarlık F-22'lerini ilk kez göreve çağırdı. Radardan kaçmakta usta olan bu avcı uçakları, IŞİD'in hedeflerini yerle bir etti.

ABD ordusu, Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ni jetlerle, Tomahawk füzeleriyle ve insansız hava araçlarıyla vurdu.



IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka'nın başlıca hedef olduğu operasyonda, Kızıl Deniz ve Basra Körfezi'nin kuzeyindeki Amerikan savaş gemileri kullanıldı.



Savaş gemilerinden F-16, F-18 ve F-22 savaş uçakları havalandı. Amerikan basını "yırtıcı kuş" olarak bilinen F-22'lerin ilk kez bir operasyona katıldığını duyurdu.

IŞİD'E HAVA SALDIRISI



Dünya üzerinde sadece ABD ordusunun sahip olduğu 139 milyon dolarlık F-22'lerin en önemli özelliği radara takılmıyor olması.



ABD'nin Suriye ordusundan gelebilecek olası bir missilemenin önüne geçmek için bu uçakları tercih etmiş olabileceği belirtiliyor.



ABD ordusu, IŞİD'e yönelik operasyonunda Tomahawk füzelerini de ilk kez kullandı. Körfez Savaşı'nda sıkça kullanılan bu füzeler, sabit hedefleri vurmaktaki başarısıyla biliniyor.



İlk dalgası 90 dakika süren operasyonda Suriye'nin kuzeyinde 50 hedef vuruldu. Operasyona 5 Arap ülkeleri de destek verdi.



Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ürdün ve Bahreyn'in hava desteği sağladığı açıklandı.

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde hilafet ilan eden IŞİD'in yaklaşık 30 bin militana sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu militanların 3'te 2'si Suriye topraklarında bulunuyor.

"SALDIRILAR AMACINA ULAŞTI"

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD'nin ve Arap ülkelerinin, Suriye'de IŞİD'in askeri mevzilerine düzenlediği hava saldırılarının, radikallere, vahşice saldırılarının karşılıksız kalmayacağını göstermek olan stratejik amacına ulaştığını söyledi.

Dempsey, Avrupa gezisinin ardından Washington'a dönerken uçakta bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, "IŞİD'in, sığınacak limanı olmadığını bilmesini istedik ve bunu kesinlikle başardık" dedi.

Martin Dempsey, hava saldırılarında Arap ülkeleri Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin verdiği desteğin önemine değinerek, Arap ülkeleriyle yapılan eşsiz koalisyonun ve ortaklığın, radikallere karşı geniş bir uluslararası kampanyanın zeminini hazırladığını bildirdi.

Dempsey, Arap ülkelerinin rolünün, IŞİD'e karşı yürütülen savaşın, sadece ABD'nin mücadelesi olmadığını göstermek açısından zaruri olduğunu ifade ederek, Müslüman dünyasında söz konusu radikallerin neden alt edilmesi gerektiği yönünde bilgilendirme kampanyası düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

ABD Genelkurmay Başkanı ayrıca doğrudan askeri desteğin yanı sıra IŞİD'e giden maddi ve ideolojik desteğin kesilmesi yönündeki uluslararası kampanyaya destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla ABD, bugün Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları başlattı.

23/09/2014 15:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: IŞİD, ABD, savaş, saldırı
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.