O süre bugün bitiyor... Türkiye tarihinde ilk kez...

ads ads ads ads
23/08/2015

ads
O süre bugün bitiyor... Türkiye tarihinde ilk kez...

Türkiye’de hükümet kurulması için Anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre bugün sona erecek.

Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

Anayasa’nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM’de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulu’nca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Seçimin yenilenmesi kararının alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılması gerekiyor ancak Yüksek Seçim Kurulu, bu süreyi 60 günde tamamlamayı planlıyor.

Geçici Bakanlar Kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koşullarında oluşturuluyor.

Anayasa’ya göre, TBMM seçimlerinin cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor.

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor. 

23/08/2015 13:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkiye, hükümet, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.