Obama başkanlık döneminin 'en cesur kararını' açıkladı

ads ads ads ads
16/05/2017

ads
Obama başkanlık döneminin 'en cesur kararını' açıkladı

Eski ABD Başkanı Barack Obama görevi süresince aldığı "en cesur" kararın Suriye'yi bombalamamak olduğunu açıkladı.

Obama, ABD'nin suikast sonucu hayatını kaybeden 35. Başkanı John F. Kennedy'nin torunu Jack Schlossberg'e verdiği röportajda, "En çok politik cesaret gerektiren kararım, Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığı kamuoyuna duyurulduktan sonra Suriye'yi bombalamamak ve kimyasal silahların ortadan kaldırılması için onlarla (Esad yönetimi) görüşmekti." dedi.

Schlossberg'in "Şimdi, biliyoruz ki önemli miktarda kimyasal silah ülkede kalmış. Bu iyi bir çözüm değildi demek ki." yorumu üzerine Obama, "Ama şunu da biliyoruz ki, ülkede depolanan kimyasal silah stoğunun yüzde 99'u, bizler tek el ateş etmeden ülkeden çıkarıldı." diye konuştu.

Obama sözlerini, "Bu kararı almak zordu. Çünkü bir başkan olarak şunu keşfettim ki, askeri harekat yaptığınızda övülür, yapmayınca eleştirilirsiniz." diye sürdürdü.

Eski Başkan Obama, "Bu kesin bir sonuç alınacak bir iş değildi ancak tek seferlik vuruşun siyasi çıkarından ziyade geniş ölçekli kimyasal silahların kullanılması ihtimalini bertaraf etmeyi denemenin bizim için çeşitli nedenlerle daha mantıklı olduğunu düşündüm." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), 2013 yılında Şam yakınlarındaki Guta'da rejimin kimyasal silah saldırıları düzenlediğini bildirmişti. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) da Esad rejiminin 2013'ten itibaren İdlib, Şam kırsalı, Hama ve Halep'te olmak üzere 138 kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

Obama, 21 Ağustos 2012'de ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahale konusundaki düşüncesinin bu ülkede kimyasal ya da biyolojik silahların kullanılması halinde değişebileceği uyarısında bulunmuş, Esad rejimine bunun ABD için "kırmızı çizgi" olduğunu net olarak vurguladıklarını açıklamıştı.

Esad yönetiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine 4 Nisan'da düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100'den fazla sivilin öldüğü, 500 kişinin gazdan etkilendiği belirtilmişti. Trump döneminin Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğuna işaret etmiş ve önceki yönetimi hedef alarak "Barack Obama 2012 yılında kimyasal silah kullanımına ilişkin bir kırmızı çizgisinin olduğunu söyledi ve ardından hiçbir şey yapmadı. ABD, bu kabul edilemez saldırıyı kınama noktasında tüm dünyadaki müttefikleriyle bir arada durmaktadır." şeklinde konuşmuştu.

ABD ordusu, Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esad ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Doğu Akdeniz'de bulunan gemilerden fırlatılan 59 tomahawk füzesinin, kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssü'nü vurduğunu kaydetmişti.

16/05/2017 20:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Obama, Suriye, Esad
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.