Özersay Mavroyannis Görüşmesi Tamamlandı

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
Özersay Mavroyannis Görüşmesi Tamamlandı

 Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay Kıbrıs müzakerelerinin ikinci aşamasında tarafların bugün itibarıyla birbirine söz verdiği ve yapılması gereken her şeyi yaptığını, tüm konularda karşılıklı önerilerin verildiğini söyledi.

Özersay bugün Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile ara bölgede yaptığı 5 saatlik toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının bugün Ekonomi, toprak ayarlaması ve AB konularında öneriler sunduğunu kaydetti.

KARŞILIKLI KÂĞITLAR

Her iki tarafın ekonomi uzmanlarının da bugünkü görüşmede hazır bulunduklarını ve karşılıklı sorularla tartışmalar yapıldığını anlatan Özersay, toprak ayarlaması konusunda Rum tarafına ikinci kâğıdın verildiğini, AB konusunda da ayrıntılı bir öneri sunulduğunu kaydetti.

Özersay, Rum tarafının güvenlik ve garantilerle ilgili daha önce sözlü sunduğu önerileri kâğıda döktüğünü ve Türk müzakere heyetinin sorular sorarak kâğıtta ne denmek istendiğini öğrenmeye çalıştığını bildirdi.

“TOPRAK KONUSUNDA HARİTA VE RAKAMLAR EN SON AŞAMADA GÖRÜŞÜLECEK”

Özersay bugünkü görüşmede Mavroyannis’le daha önce alınan kararlara da bağlı kalınarak, Toprak konusunun “harita ve rakam dışında kalan” boyutlarını ele aldıklarını ve harita ile rakamların müzakerelerin son aşamasında görüşüleceğini hatırlattı.

Rum tarafının Federal hükümetle kurucu devlet hükümetleri arasında ilişkinin nasıl olacağı konusunda başka bir kâğıtla birlikte, daha önceden vereceğini söylediği ve vermediği birkaç küçük konuda daha kâğıtlar sunduğunu kaydeden Özersay, ayrıca geçtiğimiz Cuma güven artırıcı önlemler konusunda yapılan müzakerenin bir nevi takibinin yapıldığını, bazı konuların netleştirilebilmesi için bazı devlet ve kamu otoriteleri ile temas içinde olunması gerektiğini söyledi.

Özersay, hem Türk hem Rum taraflarının bu temasları gerçekleştirdiğini ve bugün bilgi teatisinde bulunulduğunu ifade etti ve buna ilaveten, yarınki liderler görüşmesinde ele alınacak konuların üzerinden geçildiğini söyledi.

Tamamlanmakta olan süreçle ilgili değerlendirmenin liderler tarafından yapılacağını, yeni aşamanın nasıl olacağı konusunda da liderlerin alması gerekli siyasi kararlar bulunduğunu kaydeden Özersay, bunları müzakereciler olarak tartıştıklarını söyledi.

Yarınki liderler görüşmesi öncesi Kayıp Şahıslar Komitesi laboratuarının ziyaret edileceğini hatırlatan Özersay, bunun kayıplarla ilgili çalışmaların kolaylaştırılması için bilgi sahibi olan Kıbrıslı Türk ve Rumlara çağrı yapmak ve farkındalık yaratmak amaçlı olacağını ifade etti.

“ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA GEÇİLİP GEÇİLMEYECEĞİNE LİDERLER KARAR VERECEK”

Özersay bir soruya karşılık, “Üçüncü aşamaya” geçilip geçilmeyeceğine iki toplumun liderlerinin karar vereceğini söyledi ve sürecin iki liderin siyaseten birlikte götürdükleri bir süreç olduğunu kaydetti.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ ETKİLİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIP KARAR ÜRETECEK DURUMDA DEĞİL”

Özersay güvenlik ve garantilerle ilgili başka bir soruya karşılık bugün uluslararası ilişkilerin geldiği noktaya ve dünyanın belli kesimlerinde meydana gelen şiddet olaylarına bakıldığında BM Güvenlik Konseyi’nin etkili bir şekilde çalışıp karar üretebilecek bir organ olmaktan çıktığının görüldüğünü söyleyerek “Güvenlik Konseyi’ne kalacak bir garanti sisteminin Kıbrıslı Türkler için hiçbir anlam ifade etmeyeceğini herkes biliyor” şeklinde konuştu.

“GARANTİLERİN GARANTÖRLERLE BİRLİKTE MÜZAKERE EDİLMESİ ELZEM”

Garanti ve İttifak Anlaşmalarıyla ilgili Rum tarafının duruşunun Türk tarafından farklı olmasının normal olduğunu da belirten Özersay, bir biçimde bunun müzakere edilmesinin yolunun tüm garantör ülkelerin hazır bulunacağı müzakere sistemi olduğunu ve uluslararası hukukun da bunu gerektirdiğini söyledi ve Türk tarafının “garantör ülkelerle tüm başlıkları birlikte müzakere edelim” gibi bir duruşunun zaten olmadığını kaydetti.

23/07/2014 17:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Özersay, Mavroyannis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.