Özersay’dan Cumhurbaşkanı’na çağrı

ads ads ads ads
08/02/2016

ads
Özersay’dan Cumhurbaşkanı’na çağrı

Sosyal medyadan çözüm sürecine ilişkin Anastasiadis'in açıklamaları  ve rum basınında yer alan haberleri değerlendiren Kudret Özersay , Cumhurbaşkanı Akıncı'yı açıklama yapmaya çağırdı.

İŞTE ÖZERSAY'IN O PAYLAŞIMI

 Cumhurbaşkanımız “Rum basınına değil bizim söylediklerimize bakın” diyordu ve haklıydı. Yalnız bugün Rum lider Anastasiades’in verdiği RÖPORTAJ, birisinin uydurduğu şeyler olamaz herhalde, birisi buna spekülasyon diyemez sanırım. Anastasiades kendi tezlerini değil ANLAŞILANLARI açıklamış, birinci ağızdan. Bu açıklananlar, bizim açımızdan durumun HİÇ İÇ AÇICI olmadığını gösteriyor: Anastasiades tarafından açıklanan aşağıdaki hususlar ile bugüne değin Cumhurbaşkanının dile getirdiği hususlar örtüşmüyor. Bu durumda biz bu söylediklerimizi masada alamadık mı, pozisyonlarımızdan vaz mı geçtik, yoksa bilmediğimiz başka özel kazanımalarımız mı var ya da Anastasidaes yalan mı söylüyor? Bu sorular acilen yanıt bekliyor:

Özetle:

- İsteyenin istediği yerde kalabileceği konusunda uzlaşma var;

- Dört özgürlük, serbest mülk edinme hakkını da içerecek şekilde anlaşıldı.

- Garantiler açısından şartların tamamen farklı olduğu ve değiştiği konusunda Türk tarafıyla aynı düşüncedeyiz

- Kurucu devletler önceden var olmayacak, anayasadan kaynaklanacak

Oysa daha kısa süre önce bizim taraftan yapılan resmi açıklamalarda:

- Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının kabul edilmeyeceği söylenmişti. KKTC kurucu devlete dönüşecekti, oysa burada Anastasiades’in tarif ettiği şey “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anayasa değişikliğiyle federalize olmasıdır”, yani bu o devletin devamıdır.

- Bizim defalarca yaptığımız çağrı ve eleştiriler sonucunda sarih nüfus ve mal çoğunluğu olacağı ve iki kesimliliğin bu şekilde hayata geçirileceği söylenmişti. Oysa şimdi Anastasiades çözümden sonra dileyenin dilediği yerde mal alabileceğini söylüyor. Üstelik Annan Planı’nda da var olan nüfus ve mülkiyet iadesi açısından TAVAN (üst sınır)dan kimse bahsetmiyor.

Bu şartlar altında kısa süre içerisinde Cumhurbaşkanlığımızdan durumun NE OLDUĞU konusunda açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir çeviri hatası mıdır? Yoksa Rum lider doğruyu ya da doğrunun tamamını söylemiyor mu? Kıbrıs Türk tarafı bugüne değin açıkladığı tezlerinden vaz mı geçti? Yok eğer vazgeçmediyse, Anastasiades bunları söyleyip de süreci neden berhave ediyor? Yoksa bunu da “seçim var o nedenledir, idare edin” diyerek sineye mi çekeceğiz? Bu açıklananlar doğruysa o zaman Kıbrıs Türk tarafı bu uzlaşıdan hangi kazanımları elde etti?

Cumhurbaşkanlığının genel değil, bu röportajda olduğu gibi SPESİFİK açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum. 

08/02/2016 09:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa akıncı, kudret özersay
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.