Özgürgün: Türkiye'nin dayatması diye birşey yok

ads ads ads ads
06/05/2016

ads
Özgürgün: Türkiye'nin dayatması diye birşey yok

Türkiye’den gelen sudan sonra kablo ile elektrik gelmesi konusunda adımların atılacağını açıklayan KKTC Başbakanı Özgürgün, böylece Kuzey Kıbrıs’ın bir güç olacağını vurguladı

Milliyet - SEFA KARAHASAN Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Demokrat Parti (DP) koalisyon hükümetinin Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Türkiye’den gelen sudan sonra kablo ile elektrik gelmesi konusunda adımların atılacağını açıkladı. Özgürgün, su ve elektrikle birlikte Kuzey Kıbrıs’ın bir güç olacağına işaret etti.

Hükümet olarak Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiklerini anlatan Özgürgün, “Anavatana rağmen değil, onunla birlikte, Kıbrıs’ta meselelerin çözülebileceğini düşünüyoruz. Yakın bir işbirliği içinde olmak istiyoruz. Bunun dışında bir düşünce olamaz” diye konuştu.

Türkiye’siz bir Kuzey Kıbrıs’ın olamayacağına işaret eden Özgürgün, “Bunun dışında bir düşüncesi olan varsa, doğru düşünmüyor demektir” dedi. Türkiye ile ekonomik protokolün süreçler tamamlanınca imzalanacağına vurgu yapan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin KKTC’ye dayatma veya baskı yapmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bugüne kadar böyle birşey olmadı. Dayatma diye birşey yok. Karşılıklı görüş alışverişi olur. Türkiye’ye sıkıntı varsa anlatılır. Türkiye’den gelecek olan görüş ve öneriler de dikkate alınır. Mutlaka bir zeminde buluşulur. Çünkü her iki tarafın da düşüncesi KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkinin en yoğun ve en sağlıklı şekilde yürümesi.”

Mali disiplin vurgusu



“Fazla eklemeli bir iktidar gözükmesine rağmen, bunu sorun etmeyerek iyi işler yapacak bir hükümeti gördüğümüz için bu sorumluluğu üstlendik” diye konuşan Özgürgün, “Kıbrıs Türk halkının her alanda daha iyi bir ekonomik yapı içerisinde yaşaması için hükümet üzerine düşeni yapacak. Bu sadece hükümetle olmaz. Topyekün bir adım gerekir. İyi niyetle ve ciddi çalışırsak başarırız. Mali disiplin öncelikli konumuz” dedi.

Kıbrıs konusunda Rumların tavırları nedeniyle ciddi endişeleri olduğuna vurgu yapan KKTC Başbakanı şunları söyledi:



“Kıbrıs Türk tarafında siyaseten ya da irade anlamında bir endişem yok. Endişem Rum tarafındaki anlayıştan. Rum tarafındaki anlayış, bize ‘çözüm olacak’ ışığını vermiyor. Kıbrıslı Türklerin en ufak kültürel, sanatsal olayında bile engelleme koymaya çalışan bir tarafla nasıl bir anlaşma yapılabilir? Anlaşma olsun hepsi olacak zaten denilebilir. Hala daha el sıkışmayan 100 binlerce insan var. bugün çok kopuk bir yapı var. Nedeni ise Rumlardır.”

‘Rumlar tanınmadı’



Türkiye ile AB arasında varılan vize anlaşması sonrasında, ‘Türkiye Rumları tanıdı’ yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Özgürgün, “Diplomatik tanıma olmadan siyasi tanınma olmaz. Diplomatik tanınma elçilikler olmasıdır. İngiltere ve ABD bizim pasaportu seyahat belgesi olarak kabul ediyor. Yani belge olarak kabul ediyor ama üzerine mühür vurmuyor. Bunun gibi örnekler çok var” dedi.

Güçlü Türkiye Kıbrıs Türkleri için kazanç...

Demirören Grubu’nun Total Türkiye’yi alması ile ilgili de açıklamalar yapan Özgürgün, Total’in Türk sermayesine katılmasını çok önemli bir olay olarak değerlendirdi. KKTC Başbakanı Özgürgün, “Türkiye özel sermayesinin büyümesi önemli. Total olayı çok önemli bir olay.

Gelişmeleri ben de yakından takip ediyorum. Çok da önemsiyorum. Türkiye’nin güçlü sermayesi dünya pazarlarında da güçlü. Özellikle son yıllardaki gelişme göz kamaştırıcı. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin içerisindeki bir ekonomiden bahsediyoruz” dedi.

Özgürgün, güçlü bir Türkiye’nin her zaman Kıbrıslı Türklerin kazancına olduğu mesajını verdi. 

06/05/2016 10:00
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ABD, KKTC, bugün, Kıbrıs, İngiltere, Demirören, Demokrat Parti
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.