Özgürgün Yine Başbakan'a Yüklendi!

ads ads ads ads
05/05/2015

ads
Özgürgün Yine Başbakan'a Yüklendi!

Ercan ATA/ANKARA -

KKTC ana muhalefet lideri Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu'nun Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu'na (KOP) üyelik için tüm hazırlıklarını tamamlayıp FIFA'ya bildirdiklerini açıklamasıyla yaşanan süreci değerlendirdi. Özgürgün, şunları söyledi: "Kıbrıs'ta futbol 1955'e kadar KOP dediğimiz Kıbrıs Rum Kesimi Futbol Federasyonu bünyesinden ayrıldı. O dönem Çetinkaya, KOP Ligi'de üç sezon şampiyonluk elde etti. O şampiyonlukların şilti de duruyor. 1972'de Rumlar Çetinkaya'ya o şilti vermek zorunda kaldı. Rum takımları Omonia, Apoel ve Anorthosis kazanamadığı şampiyonluğu Çetinkaya Türk Spor Kulübü kazanmıştı. Öyle bir dönemde, 1955'te Rumlar kapılarını kapattı. Sebebi de 1954'te Birleşmiş Milletler'de (BM) Makarios, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlaması talebini getirdiğinde, siyaseten kapanmıştı. Makarios Kıbrıs'ta 'Türk yoktur, aslında çok küçük Müslüman azınlıklar var dolayısıyla Yunanlılar ve Rumlardan oluşan bir adanın Yunanistan'a verilmesi lazım' deyip BM'ye başvurduğunda orada Sayın Büyükelçimiz 'Kıbrıs'ta Türk yoktur diyorsunuz ama ligde Çetinkaya diye bir Türk takımı var' diyerek konuşma yapmasının ardından Çetinkaya ligden atıldı. O dönemde futbol 'Kıbrıs'ta Türk yoktur' iddialarını çürüten bir durumdu. Çetinkaya'nın ligden atılmasının ardından Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu kuruldu hatta Çetinkaya çok güçlü olduğu için oyuncularının bir kısmını diğer takımlara dağıtarak ligin kurulmasını sağladı. O günlerden bugünlere gelindi, üzülüyorum. Çetinkaya'da yıllarca futbol oynadım, başkanlık yaptım. O günlerde Rum ve Türklerden oluşturulan Kıbrıs Milli Takımı'nın kaptanlığını yapmış Sayın Mustafa Defteralı'dan o dönemleri yaşayanlardan dinledim. O yüzden üzülüyorum. 1. Ligi'nde rahatlıkla oynayabileceği, üyesi olduğu KOP'tan atılan Çetinkaya'nın bugün onun altına girme gibi yani onun üyesi olma gibi duruma gelmesi bizi üzüyor. Kıbrıslı Rumların ne kadar hakkı varsa Kıbrıslı Türklerin de o kadar hakkı var."

"KIBRIS'TA İKİ FEDERASYONLU SİSTEM OLABİLİR"

"KOP varsa KTFF de var" diyen Özgürgün, "Bu ikisi eşittir, bu ikisinin eşit kuracakları ortak bir lig olursa ona zaten itirazımız yok. Kıbrıs'ta iki bölgeli ve iki federasyonlu sistem ve üzerinde tek bir federasyon olabilir. Bunlar eşit katılır, üzerine ortak bir federasyon kurulur ve ortak bir lig yapılır. Çözüm budur. Ama 'gelin KOP'un altına girin' diyorlar, 'boyun eğin' mesajı veriyorlar" ifadelerini kullandı. Özgürgün, şöyle devam etti: "Şimdi bize diyorlar ki 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin altına Kıbrıslı Türkler gelsin, Kıbrıs Cumhuriyeti devam etsin.' Bu siyasi çözümde önerdikleridir, bunu kabul etmiyoruz. Sayın Talat da kabul etmedi, Sayın Özdil Lami de kabul etmedi. Onlar bunu kabul etmiyor. Ne diyorlar 'iki bölgeli, iki toplumlu federasyon.' Futbolda da aynı çözümü söylemeleri lazım ama bakıyorum ters açıklama yapıyorlar. Bu nasıl bir şeydir. İki bölge var, iki federasyon var. Bunların oluşturacağı eşit bir federasyon Kıbrıs'ta zaten siyasi çözümün de anahtarıdır. Aynısı yapılabilir ama 'gel buna üye ol' dendiği zaman siyaseten de 'gel Kıbrıs Cumhuriyeti'ne üye ol' diyorlar. Bunu da kabul edersen Kıbrıs sorunu çözülür belki ama böyle yama olursun ve azınlık olursun. İşte sıkıntı burada. Bunu söylediğimiz zaman maalesef anlaşılmıyoruz." "BUNU SÖYLEDİĞİMİZDE TEPKİ ALIYORUZ"

KTFF'li yöneticilere Rumların Türkiye'deki Bölgesel Amatör Ligi (BAL) gibi en alt ligden başlama talebinde bulunduklarını belirten Özgürgün, "Benim hayatım futbol sahalarında geçti, yıllarca futbol oynadım. Kıbrıs'ta eşit bir statüde değilsem bunu kabul etmem. Bir Rum kadar benim de hakkım var, bir Rum kadar benim de deneyim, tecrübem, bilgim ve eğitimim var. O üstün vatandaş ben altında vatandaş bunu kabul etmem. Bunu kabul edenler buyursun etsinler. Sonuna kadar bununla mücadele edeceğiz. Biz Kıbrıs'ta eşitiz. Dünya bu gerçeği görmüş görmemiş, görecek. Mücadeleye devam etmemiz lazım" dedi.

"SAYIN BAŞBAKAN FUTBOLUN F'SİNDEN ANLAMIYOR"

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden bazı üst düzey yöneticilerle zaman zaman görüştüğünü anlatan Özgürgün, "Örneğin Avrupa Konseyi'nde Sayın Anas Gurgurodis'le konuştuğumda 'Çok doğru söylüyorsunuz, Türkiye'den su gelmezse yandık' diyor. 'Git yine de söyle' diyorum, 'Bunu söylersem beni asarlar' diyor. Çünkü Güney'de çok aktif uçlar var. Kilise var, ekstrem güçler var. Onlar konuşamıyor. Güney'de demokrasi de yok. Bunu konuşan linç edilebilir. Gurgurodis, benim arkadaşım iki kez linç girişiminden kurtuldu. Güney'de Yunanistan Bayrağı'na hayranlık var, bende de Türk Bayrağı'na var. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun da kulüplerimizin bunu bu şekilde görmesi gerektiğini de konuştuğum tüm ilgili arkadaşlara da anlatıyorum. Yıllarımızın geçtiği futbol sahasında bakıyorum futbolun 'f'sinden anlamayanlar, futbol sahasını görmeyenler ki Sayın Başbakan Özkan Yorgancıoğlu eminim futbol topu ile basketbol veya voleybol topunu ayırt edemez. Sayın Başbakan çıkıyor, 'Futbol konusunda destek verdim' diyor. Hayatında futbol sahasına gitmemiş" şeklinde konuştu. 

05/05/2015 07:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hüseyin özgürgün, özkan yorgancıoğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.