Özgürgün'den Erken Seçim Çağrısı

ads ads ads ads
23/07/2014
HK

ads
Özgürgün'den Erken Seçim Çağrısı

 Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Rumların “tüm adanın tek hakimi ve sahibi benim” zihniyeti değişmedikçe çözümün imkansız olduğunu belirtti.

Özgürgün, hükümet konusunda erken seçim çağrısı yaparak, “Hodri meydan, buyurun erken seçime” dedi.

UBP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Özgürgün, BRT’de katıldığı televizyon programında müzakere sürecini ve hükümet icraatlarını değerlendirdi.

Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecine ilişkin görüşlerini paylaşan Özgürgün, Kıbrıs konusunun yaklaşık 50 yıldır sürdüğüne işaret ederek, “1968’de başlayan görüşmeler bugün hâlâ aynı seyirde devam ediyor. Sayın Denktaş ve Sayın Klerides arasında Beyrut’ta nasıl başlamışsa 46 yıl geçtikten sonra aynı şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

“BİR YERE VARACAĞI PEK MÜMKÜN GÖRÜLMEYEN 46 YIL”

“Bir yere varacağı pek mümkün görülmeyen bir 46 yıl” diyen Hüseyin Özgürgün, gelinen noktanın masallarda söylenen ‘Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik. Bir de baktık ki bir arpa boyu yol gittik’ tekerlemesine tam uyan bir süreç olduğunu savundu.

Sürecin ilerlememesinin iki temel nedeni olduğunu ifade eden Özgürgün, şöyle konuştu:

“Rum tarafı kesinlikle adanın tümüne sahip olmak istiyor. Bunu çok basitçe ifade etmek gerek. İşin detayları içerisinde boğulanları görüyorum, hepsini bir tarafa bırakın. Rum tarafı diyor ki, ‘bu adanın sahibi benim, Kıbrıs bir Elen adasıdır, bu benim 500 yıllık mücadelemdir. Girit ve Rodos’un ardından sıra Kıbrıs’tadır, bundan vazgeçmem’. Sorunun temelinde yatan olay budur. Detaylarda boğulmadan, Kıbrıs konusunun özüne baktığım zaman Kıbrıs meselesinin bir Elenleşme ve Elenleşmeme meselesi olduğunu görmekteyim.”

Kıbrıs’ta anlaşma isteyen Türk tarafının elinin her zaman havada kaldığını vurgulayan Özgürgün, esas meselenin Rum tarafının bir anlaşma niyetinde olmaması olduğunu kaydetti.

RUM TARAFININ ZİHNİYETİNİ DEĞİŞTİRMESİ GEREK

Daha önce ortaya koyduğu “2020’den önce çözüm olmaz” düşüncesini hâlâ taşıdığını ifade eden Hüseyin Özgürgün, 2025 yılı sonrasına belki bir çözüm umudu olduğunu, ama önce Rum tarafının zihniyetini değişmesi gerektiğini vurguladı.

“Rumların ‘ben bir anlaşmayı ve Kıbrıslı Türkleri eşit ortağım olarak, ada üzerinde siyasi eşit olarak kabul ediyorum’ fikrini önce kafalarına koymaları lazım” diyen Özgürgün, ondan sonra zaten çözüm kolay olduğunu, çünkü parametreler ve şeklin belli olduğunu kaydetti.

“Ben hakimim, sen azınlıksın” zihniyetinin değişmesinde aktörlerin önemli olduğunu vurgulayan Hüseyin Özgürgün, bu aktörlerin de Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere olduğuna dikkat çekti.

HÜKÜMET İCRAATLARI… “DEĞERLENDİRECEK BİRŞEY YOK”

Hükümet icraatlarını değerlendirmesi istenen Özgürgün, “Değerlendiremiyorum çünkü yaptıkları bir şey yok ki, neyini değerlendireyim” dedi.

Özgürgün şöyle devam etti:

“Bir hükümet düşünün ki göreve geleli daha bir yıl olmuş ve sadece iki şey yapmış: İşten adam atmış, zam üstüne zam yapmış. Bunların dışında da aklıma gelen bir şey yok. Yolsuzluklara kapı açacak ihalelerden tutun da her türlü söylenti, dedikodu, problem, anlaşmazlık, çelişki, didişme... Başka bir şey varsa, değerlendirecek bir şey bulsam zaten söyleyeceğim. Değerlendirecek bir şey bulamıyorum. İcraatı olmayan bir hükümetin değerlendirmesini nasıl yapabiliriz ki?”

Hükümetin önceden söylediklerinin tam tersini yaptığını ileri süren Özgürgün, ekonomik programı “yıkım paketidir” diye savunan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun, öte yandan aynı programı uyguladığını söyledi.

Özgürgün, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu muhalefetteyken ilahiyat koleji ve Türkiye’den gelecek su konusundaki söylem ve eylemleri nedeniyle eleştirdi ve bugün bu eserlerle övündüğünü öne sürdü.

Özgürgün, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kendi tabanını kandırdığını ileri sürerek, “Kendi tabanını kandıran birileri için değerlendirme yapmak mümkün değil. Kendi tabanını kandırarak buralara gelmiş bir Başbakan ve hükümetten bahsediyoruz. Her dediğinin tersini yapan, ağır kaçmasın diye yalan söylüyor demek de istemiyorum ama her dediğiyle ters düşüp çelişen ve tersini yapan, gelişiyle şu andaki duruşu arasında dağlar kadar fark olan ve Ulusal Birlik Partisi hükümetinin her icraatına şu anda sahip çıkmış bir Başbakan’dan bahsediyoruz. O zaman sana gerek yoktu, Ulusal Birlik Partisi zaten o icraatları yapıyordu” dedi.

“DP-UG YIPRANMIŞ VE ÇÖKMÜŞ BİR DURUMDA”

Hüseyin Özgürgün hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti Ulusal Güçler’in durumuna da değinerek, son seçimlerde DP-UG’nin durumunun görüldüğünü, partinin yıpranmış ve çökmüş bir durumda olduğunu iddia etti.

Yerel seçim sonuçları dikkate alındığında hükümetin iki ortağının da toplamda 26 milletvekili çıkarabilecek oy oranına ulaşamadığını belirten Özgürgün, halkın hükümete desteğinde ciddi gerileme olduğunu savundu.

“Hükümet bugün Meclis’te 26 sayısı ile yok” diyen Hüseyin Özgürgün, “Hükümet meşruiyetini kaybetti. Ama hâlâ koltukta oturmakta ısrar ediyorlar. Üstüne üstlük eleştirdikleri tüm politikaları da uyguluyorlar” dedi.

“ERKEN SEÇİME GİDİLMESİ GEREK”

Hüseyin Özgürgün, meşruiyetini kaybetmiş olduğunu savunduğu hükümetin derhal istifa ederek erken seçime gitmesi gerektiğini iddia etti.

“REFERANDUM SONUCU HÜKÜMETE TEPKİNİN SONUCU”

Yerel seçimlerle birlikte yapılan Anayasa referandumu sonucunun da halkın hükümete yönelik tepkisinin bir göstergesi olduğu görüşünü ifade eden Özgürgün, “Hükümetin gücünü kaybettiği ve bir yıl içinde 26’nın altına düştüğü net bir şekilde görülüyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun bu durumu anlamazlıktan geldiğini görüşünü savunan Özgürgün, bir yılda bu kadar çok yıpranan başka hükümet ülke tarihinde görülmediğini ama hükümetin bunu görecek hali olmadığını öne sürdü. 

23/07/2014 08:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hüseyin özgürgün, erken seçim, ubp
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.