Özyiğit; Liderler Çözüm Yönünde Samimi Olmalılar

ads ads ads ads
26/07/2014
tak

ads
Özyiğit; Liderler Çözüm Yönünde Samimi Olmalılar

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in çözüm yönünde samimi olmaması ve süreci zora sokacak tutumları neticesinde müzakere masasının kilitlendiğini öne sürerek, her iki liderin de attıkları imzalara sahip çıkmamasından büyük rahatsızlık duyduklarını belirtti ve liderleri samimi olmaya çağırdı.

Esaslı görüşmelere başlayamayan liderlerin güven artırıcı önlemlerle yeni geçiş kapılarının açılması konularında da sıkıntı yaşadıklarını belirten Özyiğit, çözüm yönünde iyi niyet ve samimiyet olmaması halinde varılacak noktanın kaygı verici olduğunu ifade etti.

Özyiğit yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Rum lider Anastasiadis’i geçmişte sağlanan yakınlaşmalar konusunda retçi bir tutum içine girmekle suçladığını, diğer yandan da Rum Başkanlık Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise Eroğlu’nu Downer belgesini kabul etmemekle suçladığını belirtti. Özyiğit, üzerinde anlaşılan konuların kabul edilmemesi ve tekrar görüşülmek istenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını, bunun tamamen zamana oynamak olduğunu vurguladı.

Cemal Özyiğit, yıllarca yapılan görüşmelerde tarafların üzerinde anlaştığı, anlaşmaya yakın olduğu ve anlaşılamayan konuların 3 başlık halinde 77 sayfalık belge olarak yayınlandığını anımsattı.

Anastasiadis’i Kıbrıslı Türkleri dışlayarak Türkiye’yi muhatap almak istemesi; Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu da BBC’ye verdiği demeçte ortaya koyduğunu savunduğu iki devlet ve bölünmeyi kalıcılaştırma istenci nedeniyle eleştiren TDP Genel Başkanı, “Oysa Sayın Eroğlu 11 Şubat tarihli ortak açıklamada 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe yönelik federasyona imza atmıştı” dedi.

Federasyon temelinde bir çözüme ulaşılması yönünde belgeye imza atan Eroğlu’nun tutum ve önerileriyle çözümsüzlüğün devamı yönünde uğraş verdiğini kaydeden Özyiğit, bu tutumu samimiyetten uzak olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun iç politikaya harcadığı zaman ile gösterdiği hassasiyetin yarısını bile Kıbrıs sorununa göstermediğini öne süren Özyiğit, Eroğlu’na iç politika ile uğraşmaktan vazgeçerek attığı imza doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümü yönünde uğraş vermesi çağrısında bulundu.

Özyiğit, çerçeve anlaşmasına, ancak Güven Yaratıcı Önlemler konusunda somut adımlar atılacaksa ve kapsamlı çözüme giden yolda araç olacaksa olumlu baktıklarını belirtti.

“ESAS OLAN ÖZLÜ MÜZAKERELERDİR”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik özlü müzakerelerin esas faktör olduğunu, tarafların tüm kapasiteleriyle buna yoğunlaşması gerektiğini, ancak, Güven Yaratıcı Önlemlerin de iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için son derece önemli olduğunu vurguladı. Özyiğit, özlü müzakereleri etkilemeyecek ve sekteye uğratmayacak şekilde, güven yaratıcı önlemler konusundaki görüşmelerin de paralel şekilde teknik komiteler tarafından sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Gelinen aşamada her iki liderliğin karşılıklı suçlamaları bırakıp, özlü müzakereler için yol haritası belirleyip bu doğrultuda yoğunlaşarak samimi bir şekilde çözüme ulaşmanın yollarını bulmaları gerektiğini, çünkü bunun tüm Kıbrıslıların yararına olacağını vurgulayan Özyiğit, çözümsüz geçen zamanın Kıbrıslıların zararına olduğu ve çözümü zorlaştırdığı gerçeğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

26/07/2014 15:37
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: çözüm, müzakere, liderler, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.