Paskalya'ya roketli kutlama

ads ads ads ads
20/04/2014

ads
Paskalya'ya roketli kutlama

Yunanistan'ın Sakız Adası'nda İsa'nın Diriliş Gecesi'ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında iki kilisenin cemaati arasında geleneksel olarak yapılan Roket Savaşı, bu yıl da ilginç görüntülere sahne oldu.



Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın yeniden dirildiği gün olan Paskalya yortusunda öte dünyanın kapılarının açıldığını anlatmak üzere kiliselerin bahçesinden top atılmasıyla başlayan ancak yıllar içinde cemaatin el yapımı roketlerle devam ettirdiği gelenek, Sakız'ın Vrondados semtindeki iki kilise arasında bu yıl da devam ettirildi.



Adada Vrondados semtindeki Ayios Markos ve Panayia Erithiani kiliselerindeki cemaatlerin rekabeti ile anılan bayram, adanın Osmanlı toprağı olduğu dönemden bu yana biliniyor.



İki kilise cemaatinden çocukların sapanlarla diğer kiliselere taş atarak başlattığına inanılan gelenek, kiliselere kurulan toplardan taş güllelerin atılmasıyla devam etti.



Adada Osmanlı hakimiyetinin devam ettiği 18'inci yüzyılda top atışlarının çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanması ve isyana neden olma riski nedeniyle yasaklandığı ifade ediliyor. Bu dönemden sonra İtalya'dan öğrenilen yöntemle el yapımı roketlerle devam eden gelenek, halen aynı yöntemle yapılan ve bir tür havai fişek olan el yapımı roketlerle devam ettiriliyor.



14 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR



Gelenek kapsamında iki kilisenin cemaati olan ve oturdukları mahallelere göre takımlara ayrılan çoğunluğu genç Hristiyanlar, bu özel gün için atölyelerde roket hazırladı.



Bu yıl tamamlanan roket savaşı kapsamında 14 yaşından büyük gençler, takım isimleriyle bastırılan tişörtleri giyerek gün boyu, roketlerin fırlatılacağı rampaların yapımıyla uğraştı.



Belediye ekipleri, roketlerin düşme ihtimali bulunan bölgelerdeki yapıların çevresini tel örgülerle kapattı. İtfaiye ekipleri ise roketlerin yangına neden olmaması için ek tedbirler aldı.



Akşam saatlerinde kiliselerin alt bölümlerinde oluşturulan siperlerde bir araya gelen gençler, roket yüklü kamyonların oluşturduğu konvoyun kiliseye varması ve havanın kararması sonrası ilk roketlerini ateşlemeye başladı.



İki kilise arasında bir süre devam eden roket atışlarına Paskalya Ayini nedeniyle ara verildi. Ayin sırasında papazın "Hristos anesti - İsa dirildi" sözleriyle birlikte saat 12'de roket atışları yoğunlaşarak yeniden başladı.



İki kilise arasındaki roket atışlarını izlemek üzere Vrondados semtinin üst bölümündeki Epos Dağı'nın eteklerine sıralanan ziyaretçiler, gökyüzünü sarıya boyayan görsel şova tanıklık etti.



Geceyarısı saat 1.00'e kadar devam eden roket savaşında gençler, üzerilerine takımlarının isimlerini yazdıkları el yapımı roketleri karşı kiliselerin çan kulelerini hedef alarak fırlattı. Atışlar nedeniyle çok sayıda küçük çaplı yangın çıktı. Atışların yapıldığı sırada Vrondalos semtindeki tüm yollar trafiğe kapatılırken kiliselerin çevresinde adeta sokağa çıkma yasağı uygulandı. Etkinlik sırasında çok sayıda gencin roketin isabet etmesi nedeniyle yaralandığı belirtildi.



GENÇLER PAZARLIK DİNLEMEDİ



Büyük bir görsel ve işitsel şova sahne olan bu gelenek bazı ada sakinlerini endişelendiriyor. Bunun bir gelenek olduğu ve devam ettirilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen her geçen yıl daha fazla sayıda roketin kullanılması tartışmalara neden oluyor.



Geçen yıl 120 bin roketin ateşlendiğini bildiren bazı Vrondados sakinlerinin can ve mal güvenliği riskine dikkatin çekmesi üzerine Sakız Belediyesi'nin, roket atışı yapan takımlardan temsilcilerle roket sayısının bu yıl 60 bin ile sınırlı tutulması konusunda görüşme yaptığı belirtildi.



Ancak 20.00-01.00 arası devam eden atışlarda bu talebin çok üzerinde bir sayıda roketin atıldığı, sayının en az 100 bin olduğu tahmin ediliyor.



TÜRK VE JAPON İLGİSİ



Ada'nın yaz sezonu açılışı öncesi en fazla ziyaretçiyi çektiği etkinliğe Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinden gelen insanların yanı sıra başta Türk ve Japon olmak üzere çok sayıda turist katıldı.



Ada'daki otellerin tamamının dolduğu etkinliğe Türkiye'den 2 bini aşkın ziyaretçinin geldiği tahmin ediliyor. Etkinlik için Çeşme - Sakız arası çalışan feribotlar ek sefer yaparken adada kiralık araçların tamamı tutuldu.



Roket Savaşı'nı izlemek üzere hafta sonlarını Sakız Adası'nda geçiren Türkler, Ada'nın merkeziyle turistik güzelliklere sahip Pirgi ve Mesta köylerini de ziyaret etti.



Paskalya etkinliği kapsamında adadaki bazı mahalle ve meydanlarda ise Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesine neden olduğuna inanılan Yahuda'nın intiharını betimleyen kuklalar iplere asılarak yakıldı.



Sakız Belediyesi bünyesindeki Turizm Kalkınma Ofisi Başkanı Costas Mundros, görsel bir şov haline gelen etkinliğe gelen Türk ziyaretçi sayısının sayısının hızla arttığına dikkati çekti. Etkinliği izleyen yabancıların yüzde 50'sinden fazlasının Türklerden oluştuğunu anlatan Mundros, roket festivalini ziyaret eden Türklerin Sakız sakinlerinin gelenekleri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtti. 

20/04/2014 16:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yunanistan, sakız adası, paskalya, haber dünya
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.