Plüton'da mavi gökyüzü ve buz var

ads ads ads ads
09/10/2015

ads
Plüton'da mavi gökyüzü ve buz var

NASA, uzay aracı New Horizons tarafından çekilen Plüton'un yeni fotoğraflarını yayımladı. Fotoğraflarda, Plüton'da mavi gökyüzü ve kırmızı buz kütlelerinin olduğu görülüyor.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA), 'gizemli gezegen' olarak bilinen Plüton'a ait yayımladığı yeni fotoğraflarda gezegenin mavi bir gökyüzüne sahip olduğu ortaya çıktı.



'New Horizons' ekip lideri bilim adamı Dr. Alan Stern yaptığı açıklamada, Plüton'daki mavi gökyüzünün "göz kamaştırıcı" olduğunu ifade etti.



Stern, gezegendeki mavi gökyüzünün, etrafındaki puslu katmanın büyüklüğü ve yapısı hakkında bilgi verebileceğini söyledi.



Fotoğraflarda ayrıca gezegenin yüzeyinde çok sayıda kırmızı buz parçacıklarının bulunduğu görülüyor.



Plüton'un daha önce yayımlanan fotoğraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduğu sanılan yükseltiler, vadiler, yüzen buz kütleleri ve etrafında puslu bir katman görülmüştü.



Araştırmacılar, Plüton'da dağ benzeri yapıların bulunduğunu ve buzlarla kaplı dağların 3 bin 400 metrelik yüksekliğe sahip olduğunu açıklamıştı. Dağların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduğunu tahmin eden araştırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduğunu gösteriyor" değerlendirmesi yapmıştı.

Buz-su da keşfedildi



New Horizons ekibinin yaptığı ikinci keşif ise Plüton üzerinde çok sayıda donmuş su içeren küçük bölgeler oldu. Ralph spektral haritalama cihazı tarafından yapılan elde edilen veriler, Temmuz ayında buz akıntısı olduğu tespit edilen Plüton'da donmuş su varlığını doğruladı.



New Horizons ekibinden Jason Cook, "Plüton'un büyük kısmında donmuş su yer almıyor... Bunun sebebi, gezegenin yüzeyini kaplayan donmuş yüzeyin suyu saklaması olabilir. Suyun nerede olduğu ve nasıl oluştuğunu anlamak için birçok yeni bilgi gerekecek" ifadesini kullandı.



Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. "New Horizons", Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor.



Kaynak: AA ve Al Jazeera 

09/10/2015 09:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: plüton
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.