Prof. Dr. Belma Tuğrul: Okul öncesi eğitim önemli

ads ads ads ads
23/03/2017

ads
Prof. Dr. Belma Tuğrul: Okul öncesi eğitim önemli

Uluslararası Final Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul, sıfır altı yaş arası çocukların gelişimini ve eğitimini kapsayan erken çocukluk yıllarının önem arz eden bir dönem olduğuna ve çok özel bilimsel dikkat gerektirdiğine dikkat çekti.

Tuğrul, erken çocukluk yıllarında çocuklara verilecek eğitimin son derece önemli olduğunu belirterek, bu nedenle bu dönemde çocukların eğitiminden sorumlu olacak öğretmenlerin eğitiminin de ayrıca önem arz ettiğini ifade etti.

“Yaşam döngümüz içinde her dönemin kendine özgü özellikleri, gereksinimleri ve öncelikleri vardır. İlk yıllarda yapılacak bilimsel temellere dayalı bilinçli rehberliğin, tüm yaşamı etkileme gücü vardır, Erken çocukluk yıllarındaki doğru başlangıçlar, çocukların hayata güçlü ve sağlam adımlarla başlamasının garantisidir” diyen Tuğrul, bu nedenle erken çocukluk yaşlarındaki çocukların gelişimi ve eğitiminin tesadüflere bırakılamayacak kadar ciddi sorumluluk gerektirdiğini kaydetti.

“ÇOCUKLARIN İLGİ ALANI VE ZAYIF YÖNLERİ BU DÖNEMDE TESPİT EDİLİR”

Küçük çocukların, bu dönemde yaşamlarının en hızlı büyüme, gelişme ve öğrenme sürecinde olduğunu belirten Tuğrul, beyin gelişimleri itibariyle, tüm yaşamlarını etkileyecek güçlü bağlantıların kurulabildiği, en esnek, en alıcı, dönemin yine bu dönem olduğunu dile getirdi. Tuğrul, erken çocukluk yıllarını kapsayan bu ilk yıllarda çocukların ilgilerinin fark edilmesinin yanı sıra, desteklenmesi gereken zayıf yönlerinin tespit edilmesinin de söz konusu olduğu bu dönemde gerekli ve doğru erken müdahale ve yönlendirmelerin yapılmasının mümkün olabildiğini vurguladı.

Erken çocukluk yaş döneminde sosyal, zihinsel ve fiziksel olarak uyarıcılar yönünden zenginleştirilmiş nitelikli çevrelerde erken çocukluk eğitimi alan çocukların, bu eğitimi alamayan yaşıtlarına göre iki yıl önde performans gösterdiklerinin bilindiğini belirten Tuğrul, bu bağlamda her kademedeki öğretmenliğin önemi yadsınamazken, erken çocukluk yıllarındaki çocukların eğitiminden sorumlu olacak öğretmenlerin eğitiminin son derece önemli olduğunun altını çizdi.



ETKİLEŞİMLİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Uluslararası Final Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nde verilen eğitim hakkında bilgiler de veren Uluslararası Final Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul, öğrencilerin kuramdan uygulamaya, uygulamadan kurama etkileşimli bir öğrenme ortamı içinde bulunmasının benimsendiğini kaydetti. Tuğrul, “Yaparak, yaşayarak öğrenme laboratuarı olarak tasarlanan okulöncesi eğitim öğrenme atölyesinde öğrenciler, çok zengin öğrenme materyallerine sahiplerdir. Bilim, edebiyat, sanat, okuma yazmaya hazırlık, matematik, drama, müzik, spor ve oyun derslerinin daha etkileşimli yapılabilmesi için düzenlenen bu atölyede, çok sayıda pedagojik değeri yüksek eğitsel materyal dışında, akıllı tahta ve diğer teknolojik olanaklar da öğrencilerin hizmetine sunulmuştur” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ SEKTÖRÜN GEREKSİNİMLERİ İLE UYUMLU EĞİTİM

Uluslararası Final Üniversitesi’nin hizmet ve eğitim paydaşlarından biri olan Final Grubunun, Türkiye’deki seçkin eğitim kurumlarından biri olduğunu da hatırlatan Tuğrul, anaokullarından üniversiteye kadar uzanan bu süreçte, Uluslararası Final Üniversitesi’ni seçen öğrencilerin, mezuniyetlerinden sonra, bu okullarda öğretmenlik yapma önceliklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Üniversitenin eğitim alanındaki prensiplerine değinen Tuğrul, “Günümüz koşullarında üniversitede verilen eğitimin ilgili sektörün gereksinimleri ile uyumlu insan kaynağı yetiştirmesi, bir gereklilik halini almıştır. Uluslararası Final Üniversitesi, sektör işbirliği ve koordinasyonu ile alanın beklentilerine uyum sağlayabilecek bilgi ve becerilerle donatılmış adaylar yetiştirmeyi önemsemektedir.

Aksi durumda yetişen kişiler iş sektöründe etkin bir şekilde var olmayı başaramayacaklardır. Bu gerçekle, öğrencilerimizin, henüz mezun olmadan alanda dikkat çekici isimler olabilmesi için, hizmet öncesi eğitimlere katılmaları ve sektörel işbirliklerine dahil olmaları hedeflenmiştir” dedi.

 

23/03/2017 12:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Uluslararası Final Üniversitesi
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.