Raif Uzkan'dan lezzet önerileri (31 Ekim 2017)

ads ads ads ads
31/10/2017

ads
Raif Uzkan'dan lezzet önerileri (31 Ekim 2017)

Köşeme uzun bir süre ara verdiğimi ve okurlarımdan ve damak tutkunlarından uzun bir süre uzak kaldığımı biliyorum.

Bunda yoğun iş temposu yanında, vakitsizlik ve bunlar yetmezmiş gibi gereksiz ve ezbere dayalı bir terfi sınavından geçmiş olmanın da büyük payı vardı. Çok kitap okudum, artık Kıbrıs Türk Basın tarihini ezbere biliyorum meselâ. Ne işe yarayacak? Bilmiyorum. Ama okudum.

Peki ben buralarda yokken, yani Marmaris’te tatildeyken neler oldu?

Lefkoşa’da şehir içi mantar gibi çoğalan cafélerle doldu. Küçük ve anladığım kadarıyla maddi beklentisi çok fazla olmayan mekânlar. Benim inancım çoğunun yakın zamanda kapanacağı yönünde... Lefkoşa-Dereboyu’nun pastadaki payından koparacakları kesin. Şu an ortam buna müsait, yeni gözde Lefkoşa-Suriçi, Belediye ve Vakıflar da buna yardımcı.

Dereboyu’ndaki mekânların çoğu da öğrenci, ya da hafta sonları asker nüfusunun yoğunluğundan faydalanacak nispeten biraz daha seçkin yerler; pastadan pay biraz azalınca “kemiklenmemiş” “kanatlanmamış” işletmelerin bu masraflarla ayakta durması bir o kadar daha zorlaşacak.

PARAMIN KARŞILIĞINI GİRNE’DE ALIYORUM...

Bana en fazla sorulan sorudur “Nereye gidelim?” sorusu... Kendi damak tadım ve yılların verdiği tecrübe ve birikimim artık beni iyiden iyiye Kuzeye doğru çekiyor. Girne’deki mekânların gerek daha kozmopolit yapısından, gerekse gurme ya da siz ne derseniz deyin “damağına düşkün” ve Avrupa’da Michelin seviyelerini yaşamış, turist ve yabancılara hizmet vermesinden kaynaklanan bir kalite farkı oluşmaya başladı.

Şahsen ben Lefkoşa’da çoğu mekânın yemek karşılığında elde ettiği paranın hakkını veremediğini düşünüyorum. Girne’de yemeğe ödediğim paranın tam karşılığını aldığımı hissediyorum.

Siz ne dersiniz? Bilemem... Bana yorum yazın mesaj falan atın.

TEREYAĞI’NI SÜRERİM, STEAK’İ ISIRIRIM...

Hemen vakit geçirmeden ve lâfı uzatmadan keşfe çıktığım ve tadı damağımda kalan mekânlardan bahsedeyim.

Neden böyle söyledim? Biraz açayım...

Restorana gidip steak yemek istiyorum ama masaya adam tereyağı bıçağı koyuyor, onunla steak yememi bekliyor. Ondan sonra bunu eleştirince mekân sahibi beni bulup “haksızlık yaptığımı” söylüyor. Ben de böyle çözüm buldum, beğenmediğim mekânı yazmıyorum, oluyor bitiyor.

FOOD FOR FIT

Girne’de fitness’e meraklı, sağlıklı yaşama, vücut geliştirmeye ve doğal ürünlere düşkün kesimin yeni uğrak mekânı...

Oldukça fit bir tabak olmuş...

Sağlıklı atıştırmalıklar, tatlılar, yiyecek içecek çeşitleri, detoks suları vs... Lezzetten bir parça ödün vererek tüm bunlara Food for Fit’te ulaşabilirsiniz.

Mekân: 5/5 Fiyat/Kalite: 4/5

LE SAJ LÜBNAN MUTFAĞI

Otantik yemeklerin Kıbrıs Türk gastronomi dünyasına renk katacağına inanan bir kişi olarak, keşke böyle mekânlar daha fazla açılsa diye düşünüyorum... Özellikle de Lefkoşa’da bu tür işletmelerin çoğalması gerekiyor. Farklılık yaratabilmek adına, değişik seçenekler sunabilmek adına bu önemli.

Orjinal Felafel... Üzerinde tahın sosu ve turşu... Estetik olarak güzel hareketler.

Tabbule salatası, Pita, Hummus, Felafel, 3 çeşit Lahmacun ve diğerleri... Burada lezzet dolu dakikalar geçirmenizi garanti altına alıyor.

Yavaş yavaş, kısık ateşte pişen Kuzu Tandır’ı da denemeyi ve üzerine Künefe’yle cila atmayı unutmayın.

Lahmacun kaderimizdir... Ve kaderden kaçılmaz!

Konum/Mekân: 3/5

Fiyat/Kalite: 4.5/5

DAĞYOLU KEBAP & LAHMACUN

Lefkoşa - Mağusa anayolunda Erülkü Market’ten önceki dönel kavşaktan sola doğru Dağyolu istikametine girdiğinizde oldukça rağbet gören ve yoğun çalışan bir lahmacun ve kebap evi göreceksiniz.

Şekil 1.a... İlerde kansere neden olabilecek yanık un kalıntıları.

Her zaman söylediğim gibi “Lahmacun ve/veya pide aldığım zaman ilk olarak çevirir altına bakarım” işin sırrı burada gizlidir...

Eğer tabanına yanık, un kalıntıları, ekmek kırıntısı gibi kömür yapışmışsa o lahmacun insanı kanser yapar... (Resim 1.a’da görüleceği üzere...). Bu nedenle lahmacun,pide ve fırın işi yapan tüm işletmeler fırın tabanlarını sık sık temizlemekten imtina etmemeliler.

Bu ayrıntı dışında geriye kalan taraflarıyla burayı beğendim, kıyması bol, malzemeden çok fazla çalmadan lahmacun yapılıyor. Fiyatlar da piyasaya göre nispeten uygun.

Mekân/Ambians: 3/5 Fiyat/Kalite: 4/5

ÖMERLİ MEYHANE (TEKERLEK ÖMER)...

Gönyeli’de en çok tercih edilen meyhanelerin başında geliyor Ömerli Meyhane, nam-i diğer Tekerlek Ömer müşterileriyle yakından ilgileniyor, ete ve kebaba “doyma garantisi” veriyor.

Yaklaşık 4-5 günlük enerji ihtiyacınız tek bir tabakta... "Gırbaç" meyhanelerin olmazsa olmazı...

Yemekten sonra masaya gelen tatlılar içinde “Gırbaç” (Kırbaç) yine hepsinden bir adım öne çıkmayı başarıyor. Mekân: 4.5/5 Fiyat/Kalite:4/5

EFENDİ’S GASTRO BAR...

“En iyiyi en sona bırakmak gerekir” diye düşünerek Girne Türk Mahallesindeki bu “gizli ve gizemli” noktayı burada yazmam doğru olur diye düşündüm.

Ananas dilimi içinde servis edilen "Thai Green Curry Chicken and Shrimps"

Elimde olsa Michelin denetçilerinden biri olsam buraya çekinmeden 1 yıldızı verirdim.

Denediğim ürünlerin hiçbiri beni hayal kırıklığına uğratmadı, zaten mekân küçük, sınırlı sayıda ve rezervasyonla müşteri alıyor, 8-10 masası ya var ya yok. En sevdiğim restoran ve işletme türü. En kaliteli hizmeti ve en taze yiyecekleri bu şekilde sunarsınız...

Avrupa’da herhangi bir Michelin yıldızlı restoranda Euro cinsinden ödeyeceğiniz meblağları burada Türk Lirası üzerinden ödüyorsunuz... Daha ne olsun?

Yemeğin üzerine tatlı olmaza olmaz... Limon Cheese-Cake ve dondurma yaz gecelerinde ferahlık ve serinlik demek... 

Dana Carpaccio açılış için ideal, Ananas dilimi içinde servis edilen, “Thai usulü Yeşil Körili Tavuk ve Karides” yanında Basmati pilavı... Üzerine “Limonlu Cheese-cake” yanında dondurmasıyla, Efendi’den mutlu ayrılmama yetti de arttı.

Mekân/Ambians: 4/5

Fiyat/Kalite: 5/5

KANTİNA’DA TACOS GECESİ...

Güney Lefkoşa’da Kantina ve Silver Star Wine Bar son zamanlarda ortaklaşa, oldukça lezzetli etkinliklere imza atmaya başladı... Benim katıldığım Meksika’nın çeşit çeşit malzemelerle hazırlanan Taco’larının, Silver Star’ın sangria ve kokteylleriyle buluştuğu, gece sonunda Big Softie’nin enteresan dondurmalarıyla final yaptığı etkinlikti.

Manchego, tatlı patates, közlenmiş karnıbahar, badem, kaju ve lahana... Vejeteryan Taco 

İlk denediğim Manchego peyniri ve sebzeli “Vejeteryan” Taco çok iyiydi.

Ardından soya ve narenciyeyle marine edilmiş sığır filetosu, bufalo mozerellası, turşu soğan, kişniş (golyandro), kereviz ile klementin ve acı biber turşusu içeren “Et Taco”...

Ardından da Karides, ananas, hindistan cevizi & acı biber salsa, kırmızı biber, nane/dereotu karışımlı olanı denedim... Bunu söylemek benim için bir utanç olabilir ama en beğendiğim vejeteryan olandı... 

Kişniş tohumu infüze edilmiş sütten Big Softie dondurması... Değişiklik arayanlara saygılarımla...

Gecenin finalinde üzerine Churros saplanmış, Kişniş tohumu infüze edilmiş sütten mamul Big Softie dondurması lezzetin ve yaratıcılığın zirve noktasıydı...

Burger, BBQ ve diğerleri... Bu tür lezzetli etkinlikleri kaçırmamak istiyorsanız, Kantina’nın Facebook sayfasını takip etmenizi salık veririm... Vejeteryan olan 5, diğer etli olanlar 7 Euro, dondurma 3.5 Euro... Kokteyller .8 ve 11 Euro arası vb. anlatırsam Kantina etkinlikleri hakkında aşağı-yukarı kafanızda bir fikir oluşur.

Ortam: Açık hava 10 numara...

Fiyat/Kalite: 3.5’tan 4/5

BELLAPAIS GARDENS’IN YAVRUSU... BE ŞARAP EVİ

Selim Yesilpinar şef ve ekibinin Bellapais Gardens Restoran’da damaklara yaşattığı şenliği bilmeyenimiz veya duymayanımız yoktur sanırım...

Onun yanında artık yeni bir şarap evi var ve tanıtım etkinliğine davet aldığım andan itibaren bu heyecana ortak olmaktan mutluluk duydum.

Ambians güzel... Lezzetler güzel... Şaraplar iddialı.

Tapas ve atıştırmalıkların yanı sıra, hem Türkiye hem dünyadan çeşitli kalite standartlarında şaraplar var... Ayrıca sınırlı üretime rağmen yerli şaraplara da yer verilmiş olması güzel. Şarap yanında bar hizmeti de mevcut, yani illa ki şarap içmek mecburi değil.

Mahzen...

Ülkemizde çok tutkunu olmasa da özellikle yabancı nüfusun yoğun olduğu Girne ve Bellapais bölgesine farklı bir hava katacağı kesin... Tüm şarapsever ve gurmelere hayırlı olmasını diliyorum.

MARMARİS’İN DAMAĞIMDA KALAN TATLARI...

Yazının bu bölümünde biraz da tatilcilere öneriler yazmam icap ediyor.

Marmaris sevdiğim ve tatil için en çok tercih ettiğim bölgelerden birisi... Kıbrıs kültürüyle bir arada düşündüğüm İngiliz etkisi ve İngiliz turistlerin ağırlıkta olduğu bir belde. Ve en önemlisi Antalya gibi Arap işgali altında değil (en azından şu an)... Bunu “ırkçılık” olarak değerlendirebilir bazıları. Umurumda olsa buraya yazmazdım zaten! :)

ZOLA MARMARİS

Zola, Marmaris’in gözde mekânlarından birisi, marinaya yakınlığı, deniz manzarası, nezih ortamı ve dünya mutfaklarından en güzel örnekleri sunması kendini Marmaris’te “turist kazıklamak” üzerine kurulu diğerlerinden ayırıyor.

Gerçek anamda bir cafeden beklediğiniz her şey, ve daha fazlası için ZOLA... 

Marmaris’te bu tip kalite ortamlar bulmak neredeyse samanlıkta iğne aramaya benziyor... İlginç bir konsepti de var, cansız mankenler üzerinde duran kıyafet, çanta .vs. alışverişi imkânı da sunuyorlar. Facebook sayfalarına bakmanızı öneririm.

Köfte, Hamburger, Deniz Ürünlü Pizza, Tapas’lar, Tatlı-Kahve ve diğerleri...

Taze deniz ürünlerinden yapılmış, deniz ürünlü pizza damakları şenlendirmeye yetiyor...

Bir kez daha gidecek olsam burada kahve-tatlı eşliğinde denize karşı, güneşi batırmak isterim açıkçası...

Ortam/Ambians: 5/5

Fiyat/Kalite: 4/5

NEFİS PİDE

Marmaris’in Armutalan mahallesinde böylesi kaliteli pide yapan bir işletmeye rastlayacağım aklıma gelmezdi...

"Nefis Üçlü" denen pideyi sipariş edin keyfe bakın...

Menüye göz attığınızda envai çeşit çorba ve her türlü sakatatın işletmede mevcut olduğunu görmek de sevindiriciydi... Damar tuzlama, İşkembe, Ayak Paça, Kelle Paça, Beyin Çorbası vs. bunlardan bazıları. Benim tercihim “Nefis Üçlü” denen pide, tabakta %33 kaşarlı, %33 etli ve % 33 kıymalı servis ediliyor. Resimdeki pideleri ne kadar hızlı tükettiğimi varın siz tahmin edin.

Ortam/Ambians: 3/5 Fiyat/Kalite: 4/5

PINEAPPLE

Marmaris Netsel Marina’da (güler yüzlü hizmet hariç) kaliteli bir restorandan beklenebilecek her şeyi karşılıyor Pineapple... Yemeklere eşlik edebilecek geniş şarap seçenekleri de mevcut.

Gemicinin Tabağı...

Özellikle “Gemicinin Tabağı” denen ıspanak yatağında karışık deniz ürünü tabağını, yanında Vinkara Quattro 2015 Beyaz şarap ve makarna severler için de “Spaghetti Bolognese” tavsiye ediyorum.

İtalya'daki Spaghetti Bolognese'i aratmayacak bir tabak...

Tatilde Marmaris’e uğrarsanız, rezervasyon yaptırıp gün batımını muhteşem marina manzarasıyla yapmanız ruhunuza çok iyi gelecektir.

Ortam/Ambians: 5/5 Fiyat/Kalite: 4/5

MERYEM ANA EV YEMEKLERİ VE GÖZLEME EVİ

Marmaris gibi deniz kenarı turizm beldelerinde balık ve deniz mahsullerinden sıkılıp bunalmak an meselesidir, işte bu durumda hemen imdada yetişiyor Meryem Ana...

Meryem Ana'nın gözlemesi İngilizlerin bile gözdesi...

Nispeten küçük bir dükkânda, her çeşit ev yemeği anne eli lezzetinde özenle pişirilip, itinayla servis ediliyor, fiyatlar son derece uygun, herkese, her keseye göre...

Lahana sarma, Biber Dolma lezzetli, Mücverse efsane... Gözlemeyi rica ettim, patatesli ve kıymalı karışık yaptılar, o da gayet başarılı.

Biber dolma, Mücver, Lahana Sarması.... Hepsi lezzetli, hepsi leziz...

Çayımızı da ikram ettiler sağ olsunlar, bize de Meryem Annemize “Eline Sağlık anacığım” deyip oradan ayrılmak düşer...

Mekân/Ambians: 2.5/5

Fiyat/Kalite: 5/5

MİA MEYHANE

Tavsiye üzerine gittiğim bir Girit meyhanesiydi Mia Meyhane, 3 çeşit meze var Türk, Yunan ve Girit mezelerinden istediğinizi seçip yemeğe başlıyorsunuz.

Hiçbir restoranın fiyat listesinde bu şekilde yazmamasına rağmen bana göre "Çocuk menüsü" 

Özellikle Girit mezelerini denemenizi öneririm.

Ana yemekte Limon Soslu Çıtır Levrek aldım. Kılçıklarından arınmış değişik bir sunumla servis edilmesi olaya daha büyük bir keyif kattı diyebilirim... Bir baktım balığın kas kütlesi bir tarafta, iskeleti başka tarafta.

“Ah keşke mekânın sahibi bayan da kendine bir yardımcı personel edinse de servis bu kadar gecikmese” diye hayıflanmadan da edemedim.

"Beni benden alırsan seni sana bırakmam"..diyor balık arkadaş....

Mekân/Servis: 3/5 Fiyat/Kalite: 4.5/5

Herkese mutlu sağlıklı ve lezzet dolu günler diliyorum... 

31/10/2017 14:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: raif uzkan, lezzet, haber, gurme, yemek tarifleri, yemek, girne, lefkoşa,
MANŞETLER

HK GURME

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.