Rekabet Edilebilirlik Raporu Açıklandı

ads ads ads ads
27/02/2015

ads
Rekabet Edilebilirlik Raporu Açıklandı

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından 7’ncisi hazırlanan “Ekonomide Dönüşüm İçin Kamusal ve Kurumsal Yönetişim” temalı Rekabet Edebilirlik Raporu’nun sonuçları düzenlenen konferansla açıklandı.

Buna göre, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin rekabet edebilirlik puanı 7 üzerinden 3,68 olarak hesaplandı.

Bu puanla Kuzey Kıbrıs 144 dünya ekonomisi arasında rekabet edebilirlik açısından 114’üncü sırada yer aldı.

Geçen yıla göre 0,04 daha fazla puan alan Kuzey Kıbrıs küresel rekabet edebilirlik endeksi sıralamasında 4 sıra birden ilerledi.

Ancak Rapora göre, Kuzey Kıbrıs rekabet edebilirlikte Türkiye, Güney Kıbrıs gibi bölge ülkelerine göre çok daha kötü durumda ve bölgesel olarak da rekabet avantajı yok…

Raporda yer alan iş yaparken karşılaşılan en önemli faktörler sıralamasında ilk sırayı yine devlet bürokrasisi aldı.

Bunu finansmana erişim ve siyasal istikrarsızlık izledi.

Rekabet edebilirliğin hesaplanmasında kullanılan 12 başlıktan “kurumlar, sağlık ve ilköğretim, yükseköğretim ve işbaşında eğitim, ürün piyasasının etkinliği, işgücü piyasası etkinliği, finans piyasasının gelişmişliği ve teknolojik hazırlık” adlı 7 başlıkta gelişim, “altyapı, makroekonomik istikrar, piyasa büyüklüğü ve inovasyon” adlı 4 başlıkta gerileme olurken “işletme gelişmişliği” başlığında ise değişim yaşanmadı…

Raporun açıklandığı konferansa, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Büyükelçi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Maliye Bakanı Zeren Mungan, bazı milletvekilleri, bazı yabancı misyon şefleri ve ekonomistler de katıldı.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Oda’nın önümüzdeki kuşaklara barış ve refahın hakim olacağı bir gelecek bırakabilmek için “Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak” ve “kendi ayakları üzerinde durabilen sürdürülebilir bir ekonomik yapı yaratmak” olmak üzere 2 temel hedef üzerinde mesafe kat edilmesi gerektiği tespitinde bulunduğunu belirtti.

“Bu iki hedef birbirlerinin alternatifi değil tam tersine birbirlerinin olmazsa olmazıdır” diyen Toros, Kıbrıs’ta siyasi bir çözümün ekonomik ve sosyal projelerle desteklenmemesi, kaynakların en verimli nasıl kullanılacağının şekillenmemesi halinde bulunacak çözümün de sürdürülebilirliğinin riskler taşıyacağını vurguladı.

Toros’un konuşmasının ardından Rekabet Edebilirlik Raporu 2014-2015’i hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Kamil Sertoğlu, Doç. Dr. Mustafa Besim ve Prof. Dr. Cem Tanova sunum gerçekleştirdi.

Sunumda enflasyonda 2013’e göre 2014’te gerileme olduğu, büyümenin düşük oranlı olduğu ve istihdam yaratmada geri kalındığı, yatırımda eksiklik bulunduğu, turizm ve yükseköğrenimde büyüme olduğu ancak bunları milli gelire yansımadığı belirtildi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, sunumdan önemli dersler çıkardıklarını ve yararlanacaklarını belirtti.

3 yıllık programı da bu doğrultuda tüm kesimlerin katkısıyla hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Mungan, KKTC insanının bunu yapabilecek noktada olduğunu; 2016-2018 için bunun yapılabileceğini vurguladı.

Mungan, “Bütün hikayeyi kurgulamadık ama bir takım prensipler koyduk. Maliye ayağı açısından önemli yasaları meclise götürdük maalesef hala bazıları mecliste beklemekte. Yasal düzenlemeler, belirli bir hale getirirsek önemli açılımlar elde edebiliriz. Teknolojiyi iyi kullanamazsak mali açıdan belirli bir noktaya gelemeyiz. 2014 bütçesinin öngörülene göre ciddi açıklarının kapatıldığı bir yıldır ama bu yerli değil 3 yıllık programda özellikle iç borçların döndürülmesi için en azından faizlerini ödeyebilmeliyiz. Kamu 4,5 milyarlık kaynağı elinde tutuyor. Bu borç finans piyasaları üzerinde olumsuz etki yapıyor” dedi.

Mungan, bütçe disiplini ve bütçe tasarrufundan geri adım atabilmesinin mümkün olmadığını, bunun göreceli daralma getirebileceğini, ancak ekonomiyi büyütmek için de reel sektörün büyümesini sağlamak gerektiğini anlatarak, bu yönde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, bakanların kapısının önünde vatandaş baskısı sürdükçe, milletvekili bireysel iş baskısı altında tutulduğu müddetçe, hükümetlerin ne strateji oluşturabileceğini ne de meclisin kanunları geçirebileceğini belirtti.

Denktaş, “Kamu reformu 8 aydır meclis komitesinde sürüncemededir çünkü mecliste muhalefetle iktidar arasında barış yoktur. Milletvekilleri bireysel talepleri bakanlara yaptıramadığı için engellemektedir” dedi.

Denktaş, “biz herhangi bir ülkede değiliz, çözüm olsun de girelim değil, çözüm olsa da olmasa da bizi engelsiz bir rekabet ortamı içine almalarını talep etmeliyiz yabancılardan. Onlardan onların koyduğu engelleri kaldırmalarını istemeliyiz” dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da raporu değerlendirdi.

Yorgancıoğlu, hükümete yöneltilen eleştirilerden ders alacaklarını ancak 1 yıllık dönem değerlendirilirken eksikliklerin yanında yapılanların da ele alınması gerektiğini söyledi.

“Raporda üniversitelerin mezun ettiği insanların sayısının çok, kalitesinin az olduğu belirtiliyor, ama hükümetin ara elaman için askerliği kısalttığını söylemiyorsunuz” diyen Yorgancıoğlu, 2014’te 2013’e göre ihracatın arttığını, reel sektörü desteklemek adına sosyal güvenceleri ödeyerek 3 binin üzerinde istihdam saplandığının da raporda yer alması gerektiğini söyledi.

27/02/2015 12:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: rekabet, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.