Ruh Sağlığı Semineri düzenledi

ads ads ads ads
19/10/2016

ads
Ruh Sağlığı Semineri düzenledi

Evrensel Hasta Hakları Derneği, yürüttüğü “Hastanın Sesi” projesi kapsamında Thalassaemia Merkezi’nde “Ruh Sağlığı Semineri” düzenledi. Seminere Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da katılarak, bir konuşma yaptı ve göreve geldikten sonra yapılan çalışmaları aktardı.

“Hastanın Sesi” Projesi Müdürü İzlem Sönmez’in ve Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge’nin konuşmaları ile başlayan seminerde, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi bölümünden Dr. Ayşe Zeki birer sunum yaptı.

İMGE: “KIT KAYNAKLARIMIZ ADİL DAĞITILIP ETKİN YÖNETİLEBİLSEYDİ YOKLUKLARDAN ÖLÜM YAŞAMAZDIK”

Hastanın Sesi Projesi Müdürü İzlem Sönmez’in hasta hakları konusunda yapılan çalışmaları aktardığı konuşmasının ardından söz alan EHHD Başkanı Emete İmge, sağlıktaki yokluklar ve yoksunlukların sağlığı yönetenler tarafından “öğrenilmiş çaresizlik” gibi normalleştirildiğini vurguladı. İmge, ülkenin sınırlı kaynaklarının nasıl dağıtılacağının da politik olduğunu ifade ederek Kuzey Kıbrıs’ta durumun iyileştirilmesi için kısıtlı kaynakların adil dağıtılıp etkin yönetilmesinin elzem olduğunun altını çizdi.

“Kıt kaynaklarımız adil dağıtılsa ve etkin yönetilebilseydi, inanıyorum ki yokluklardan ölüm yaşamazdık” diyen İmge, sağlık alanındaki elverişsiz durumun, sağlık sektöründe hasta haklarının korunamadığı, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların mutsuz olduğu, çatışmacı ilişkileri içeren bir ortam yaratmakta olduğunu söyledi.

Ruh sağlığı konusunda çok derin sıkıntıların yaşandığını ifade eden İmge, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesindeki altyapının yürekler acısı olduğunu söyledi. Yaşanan hasta hakkı ihlallerinden de bahseden İmge, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine polis zoruyla hasta yatırıldığını ve bunun çok ciddi bir hasta hakkı ihlali olduğunu da sözlerine ekledi.

İmge, EHHD olarak hastanın sesinin güçlü bir şekilde duyulmasını istediklerini ve yürütülen projenin de sadece sağlık politikalarını şekillendirenlerin kulaklarında değil, toplumun vicdanında da duyulmasını istediklerini kaydetti.

“HASTANIN SESİ” PROJESİ...

Hasta ve hasta yakınlarının haklarının korunması için 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Mart 2016 itibarı ile, hasta hakları savunuculuğunu merkeze alan “Hastanın Sesi” projesini yürütmeye başladı. AB tarafından finanse edilen ve EHHD tarafından yürütülen “Hastanın Sesi” projesi, hasta ve hasta yakınlarının yüksek menfaatinin korunması ve haklarının tesis edilmesi için çalışmalar yürütüyor. 

19/10/2016 12:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Ruh Sağlığı Semineri, Ruh Sağlığı, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.