Rum Müzakereci'den Kıbrıs Açıklaması

ads ads ads ads
23/07/2014
TAK

ads
Rum Müzakereci'den Kıbrıs Açıklaması

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in ilerleme yolu aramaya devam ettikleri, dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerin sonucunun, bugünkü görüşmelerinde ortaya çıkacağı haber verildi.

Rum basını, Rum tarafının, müzakere prosedürünün ilerleyebilmesi için Anastasiadis’in üçlü liste önerisinde, Türk tarafının ise küçük güven yaratıcı önlemlerde ısrar ettiğini belirterek, müzakerelerin gidişatı ve ilerleme konusundaki perspektiflerin neler olduğunun, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarınki görüşmesinde daha da netleşmesinin beklendiğini yazdı.

MAVROYANNİS: “KIBRIS SORUNUNDA DURUM ÇOK ZOR”

Rum Müzakereci Mavroyannis, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin etkinliğinde yaptığı konuşmada “Kıbrıs sorununda durum zor ancak çabalara devam etmekten başka seçenek yok. Çabalamaktan vazgeçemeyiz. Çözümü başarmak için kaldırıp altına bakılmadık taş bırakmamalıyız” dedi.

AB üyesi ülke sıfatının Rum tarafını biraz daha güçlü yaptığına, varoluşlarına yardımcı olduğuna ve artık kendi rızaları olmaksızın tasfiye edilmelerinin mantıklı olmadığına işaret eden Mavroyannis “Talepkar olmak, Kıbrıs sorununun ilke ve parametreleri ile geçmişte verdiğimiz acı tavizleri harmanlamak için bütün silahlara sahibiz. Uluslararası alanda Kıbrıs sorununa artan ilgi ve yakınlaşmalar şu an için yardımcı nitelikte olmasına karşın bunlar somut hiçbir şeye dönüşmüyor ve müzakere masasına aktarılmıyor” dedi.

“USÜLDE ANLAŞMA OLMAZSA MÜZAKERELERİN DEVAMI ÇOK ZOR OLACAK”

Rum gazeteler, Özersay ve Mavroyannis’in bugünkü görüşmesinin, Kıbrıs sorununun bütün başlıkları hakkında öneriler sunacakları ve müzakerelerde izlenecek usul konusunda karar alınması şart olduğundan kritik görüldüğünü yazdı.

Yarınki liderler görüşmesinden önce, müzakerelerin bundan sonra nasıl ilerleyeceği ve mümkünse düşük politika düzeyinde de olsa bazı güven yaratıcı önlemlerde bir sonuca varılması gerektiğine işaret ettiler.

Habere göre “İyi bilgili bir kaynak” bu gazeteye imalı bir şekilde “usulde kara varılmazsa müzakerelerin devamı çok zor olacak” dedi ve “Usul konusunda beklenmedik olumlu bir şey olmazsa müzakereler çıkmaza doğru sürükleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

“TARAFLAR BUGÜN TOPRAKLA İLGİLİ ÖNERİLER SUNACAK”

“Aynı bilgiler göre BM özellikle usul ve bizim taraf açısından büyük öneme sahip olan öz konusu üzerinde duruyor. Öte yandan güven yaratıcı önlemlere, özellikle iki tarafa ve iki toplum liderliğine kalmış konular olarak yaklaşıyor.

Dünkü görüşmeler sırasında, her iki tarafın da toprak başlığında öneriler sunması beklenen bugünkü müzakereciler görüşmesinin hazırlığı da yapıldı. Nihayet toprak başlığında özlü öneriler sunulursa bu önemli gelişme addedilecek. Toprak başlığı, prosedürün sonunda garantilerle birlikte ele alınacak denilerek 1977’den ve iki toplumlu müzakerelerin başlamasından beri hiç müzakere edilmedi.”

“Güvenilir bir hükümet kaynağına” işaret ederek liderler görüşmesinin konusunun, “Kıbrıs Türk tarafının diğer başlıklarda olduğu gibi Toprak Başlığı’nda da tezlerini sunması halinde, yine Güven Yaratıcı Önlemler ve müzakerelerin usulü olacağını” yazan gazete “müzakerecilerin bugünkü özel görüşmesinde tarafların her birinin, görüş birliği, yakınlaşma ve anlaşmazlık olduğunu düşündüğü tezleri ayrı ayrı kaydetmeleri önerisi de ele alınacak.”

23/07/2014 15:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: özersay, Andreas Mavroyannis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.