Rum Ulusal Konseyi Toplantısı Ardından Önemli Açıklamalar

Rum Ulusal Konseyi'nin toplantısı öğle saatlerinde tamamlandı

ads ads ads ads
22/05/2017

ads
Rum Ulusal Konseyi Toplantısı Ardından Önemli Açıklamalar

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “17 Mayıs’taki son görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunduğu öneri hakkında” bilgi verdiği açıklanan Rum Ulusal Konseyi'nin toplantısı öğle saatlerinde tamamlandı.

Rum radyosu ve diğer kaynaklara göre, sabah saat 10.00’da başlayan toplantının gergin geçtiğini ve itirazlarla tamamlandığını ve siyasi partilerin toplantı çıkışında çeşitli açıklamalar yaptıklarını duyurdu.

Toplantı salonundan ilk çıkan, acil yükümlülüklerini gerekçe gösteren EDEK Başkanı Marinos Sizopulos oldu. Sizopulos “prosedür devam ederse çöküşe gideriz” iddiasında bulunarak Anastasiadis’in, Güvenlik Konseyi’nden bir uluslararası konferans istemesi gerektiğini söyledi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Anastasiadis’in önerisinin “son günlerde görüşülenlerle tutarlı olduğu” görüşünü ortaya koyarak “çıkmaz olmaması için ellerinden geldiği sürece Anastasiadis’i destekleyeceklerini” söyledi. “Kıbrıs sorununun çözülüp çözülmeyeceği Ankara’ya bağlı olacak” iddiasında bulunan Neofitu, Anastasiadis’in bir öneri sunduğunu ve bunu Türk tarafıyla değiştirilmiş bir formülle istişare etmek için açık pencere bıraktığını söyledi. Neofitu, “Rüzgar güçlü ve Kıbrıs sorununun çözümü için fırsat penceresini kapatmaya çalışsa da çıkmaz ilan etmeyeceğim. Birinci görüşme konusu Güvenlik ve Garantilerin olmayacağı Cenevre II olamaz” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis’in ve çalışma arkadaşlarının önce Güvenlik ve Garanti konularının görüşülmesine dair öneriyle aldıkları risk ve sorumluluktan büyük endişe duyduğunu, bunu saklamayacağını söyledi. “Türkiye’nin çözüm isteyip istemediğinin sınanması gerektiğine AKEL de inanıyor. Ancak prosedürün çökme ve sorumluluğun Rum tarafına yüklenmesi tehlikesi var” dedi. Kiprianu Anastasiadis’e, konuyu BM ile görüşmeye ve prosedürün yitirilmesine izin vermemeye çağırdı, şunları söyledi:

“Başkanlık seçimlerinden sonra Mart 2018’de  gidip Kıbrıs sorununa kaldığı yerden devam edeceğimiz, siyasi saflıktır. Bugüne kadar Kıbrıs Rum tarafının tezi, Kıbrıs sorununun iç yönlerinin kapanması ve uluslararası yönlerine sonra geçilmesiydi. Anastasiadis bazı siyasi partiler prosedürü tersine çevrilmesi konusunu gündeme getirdiklerinde, kendilerine argümanlarla cevap verirdi. Bugün bu öneriyi benimsiyor. Bu sefer de Kıbrıs zararlı çıkmasın.”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’in “değişimlerinden” Rum tarafının da “zafiyetinden, karışıklığından ve daha çok taviz verme niyetinden” söz etti. Anastasiadis’i stratejisi olmamakla suçlayan Papadopulos “itibarsızlığı yüzünden inisiyatiflerinde sorunlar oluyor. Sayın Anastasiadis’in itibarsızlığı yüzünden ikna edici olmamız söz konusu değil. Türk uzlaşmazlığını aşmak için stratejisi nedir? Önerisi konusunda siyasi liderliği bilgilendirmedi. Karartmaya devam ediyor” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “çıkmazın eşiğindeyiz” diyerek, Anastasiadis’in anlattığı önerinin görüntüde bir çıkış yolu sağlayabileceğini ancak doğru ön hazırlık olmadan Kıbrıs sorunuyla ilgili bir konferansın, sadece çıkmazı resmileştireceğini savundu.

Dayanışma Hareketi Başkan Vekili Pollis Pallikaros “Müzakerelerde çöküş ve Mustafa Akıncı’nın varılan yakınlaşmalardan ciddi gerilemeleri saptandı. Muhtemel bir uluslararası konferansta olumlu bir şey olacağını öngörmüyorum” ifadesini kullandı.

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, “Türkiye’nin garantiler ve askerler gibi yakıcı konuları görüşmekten kaçmaya çalıştığını” öne sürerek, Anastasiadis’in önerisinin “Türk hareketini tersine çevirmeye çalıştığını” savundu. Perdikis, Anastasiadis’in önerisinin, Türkiye beşli konferansı sağlamlaştırdıktan, kendisinin (Anastasiadis) ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin altı uluslararası düzeyde oyulduktan sonra, “çok geç kalmış bir öneri olduğunu”  söyledi. 
Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas ise Konsey toplantısını, başlamasından yarım saat sonra terk etti. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Hristofyas toplantıyı terk etme nedeninin, Rum Polis Genel Müdür Yardımcısı’nın görevine son verilmesini ve bu konuda günlerce telefon ettiği Anastasiadis’in telefonunu açmamasını protesto etmek olduğunu açıkladı.

ÇAVUŞOĞLU, AKINCI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Akıncı ve Çavuşoğlu Kıbrıs müzakereleri sürecindeki gelişmeleri ele aldı.

22/05/2017 16:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: rum, kıbrıs, anastasiadis, toplantı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.