Rumlar 624 Milyon Euro Borçlu

ads ads ads ads
19/04/2014

ads
Rumlar 624 Milyon Euro Borçlu

Rum yönetiminin, Güney’de kalan Kıbrıs Türk malı istimlâklerinden “Kıbrıs Türk Malları İdaresi Fonu”na 124 milyon Euro verecekli olduğu bildirildi.

Politis; “Kıbrıs Türk Malı Saatli Bomba” başlıklı haberinde, 124 milyon Euro’luk meblağın, Sayıştaylık raporunda “güvenilmez” olarak kaydedildiğini vurguladı, buna gerekçe olarak istimlâklerin, öncesinde tazminat teklifi sunulmadan tamamlanmış olmasını gösterdi ve bu nedenle Rum yönetiminin Kıbrıslı Türklere gerçek (vereceğinin) tam olarak hesaplanamadığını vurguladı.

Gazete, sözünü ettiği 124 milyon Euro’luk borcun sadece, Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”ne istimlak bildirimi yapılmış, tazminat teklifi sunulmuş olan Kıbrıs Türk malları ile ilgili olduğunu yazdı, şöyle devam etti:

“Tazminat teklifinin Vasilik tarafından kabul edilip edilmemesine bağlı olarak tazminatlar fona yatırılmış veya yatırılmamış olabilir. Her halükarda, gazetemizin edindiği bilgilere göre, Kıbrıs Türk Malları İdaresi Fonu’nun özel hesabında yatırılmış meblağ 124 milyon Euro’dur ancak bu para devlet tarafından başka maksatlarla harcanmıştır” ifadesini kullandı, özetle şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Malları İdaresi Fonu, Sayıştaylığın saptamalarını cevaplandırırken, yerinden edilmişlerin iskanı maksadıyla istimlak edilmeden kullanılmış olan diğer Kıbrıs Türk mallarıyla ilgili verilerin 2014 yılı içerisinde hazır olacağını, Tapu Dairesi’nin halen memorandumdan kaynaklanan yükümlülük nedeniyle gayrı menkullere 2013 fiyatlarıyla yeniden değer biçilmesi konusuyla uğraştığını açıkladı.

Gazetemizin edindiği bilgiler, devletin Kıbrıs Türk malı istimlâkleriyle ilgili tazminat vereceklerinin bilinmeyen meblağını 500 milyon Euro’ya çıkarıyor. Devletin, Kıbrıs Türk Malları İdaresi Fonu’na olan 124 milyon Euro’luk borçla birlikte bu meblağı da -Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de- ödemesi gerekecek bir zaman gelecek.

İçişleri Bakanlığı’nın, Kıbrıs Türk mallarının idaresi konusunda gerek devletin Kıbrıs Türk Malları Fonu’na borcu gerek tahsil edilemeyen ve düşük kira bedelleriyle, yani Kıbrıs Türk mallarının kötü yönetilmesiyle ilgili Sayıştaylık raporu konusunda ilgili Meclis Denetleme Komitesi’ne ‘Hakların değiştirilmesi gereği yoktur’ ve ‘Sorumluluk yoktur’ cevabı verildi.” 

19/04/2014 14:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, türk malı, haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.