Rumlardan İngiltere'ye Sert Mesaj!

ads ads ads ads
03/03/2015

ads
Rumlardan İngiltere'ye Sert Mesaj!

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Moskova ziyareti sırasında iki taraf arasında imzalanan anlaşmalara Londra’dan gelen tepkiler üzerine, Rum yönetimi İngiltere’ye, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine karşı tavrını hatırlattı.

Alithia “Lefkoşa’dan Londra’ya Türk Tahrikleri Fonunda Mesaj” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konusunda İngiltere’nin tavrını hatırlattığını yazdı.

Habere göre Hristodulidis “Londra Lefkoşa’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ihlali konusunda Türkiye’ye güçlü mesaj verilmesi talebine destek vermedi. Moskova’da imzalanan anlaşmalar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çıkarına hizmet ediyor ve tepki gösterilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis’in Moskova ziyareti ve orada yapacaklarına dair AB’deki ortaklarının önceden bilgilendirildiğini de söyleyen Hristodulidis “Moskova-Ankara ilişkilerindeki yeni olgular bağlamında Başkan Anastasiadis’in ziyareti Lefkoşa’nın, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına olanak tanıyacak şartların yaratılması hedefine de hizmet ediyordu” dedi.

Gazete devamla İngiltere’nin, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında, Rus savaş gemilerine Rum limanlarına demirleme izni veren anlaşma imzalanması nedeniyle derin endişe belirttiğini ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, “Londra bunun Kıbrıs’ı ilgilendiren bir konu olduğu inancındadır ancak endişelerimizin genel çerçevesi Rusya’nın Ukrayna’daki politikasıyla ilgilidir” sözünü hatırlattı.

İngiliz milletvekillerinin de Rus donanmasının Rum limanlarına demirlemesiyle ilgili anlaşmayı “endişe verici ve hayal kırıcı”; Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Macaristan’ı da AB içerisindeki Rus yanlısı blok olarak nitelediklerini kaydeden gazete, Brüksel’in Anastasiadis’in Moskova ziyareti ve sonuçları konusunda beklemede olduğunu kaydetti.

Gazete, AB’deki ortaklarının Rum yönetiminden, ziyaretin sonuçları ve imzalanan anlaşmaların içeriği hakkında bilgi beklediğine dikkat çekti; Moskova ziyaretini Güney Kıbrıs’ın memorandum süreci ile de ilişkilendiren diplomatik kaynakların Güney Kıbrıs’ın iki, hatta üç kere düşünmesi gerektiğine vurgu yaptıklarını yazdı. 

03/03/2015 08:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, rum, ingiltere
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.