Rumlardan Şok İddia!

ads ads ads ads
29/11/2015

ads
Rumlardan Şok İddia!

Toprak başlığıyla ilgili ilk genel görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafının, Annan planının öngördüğünden daha çok toprak almalarını sağlayacak düzenlemeler istediği iddia edildi.

Fileleftheros “Annan Haritasından Daha Çok Toprak… ‘Bir Miktar Kıbrıslı Rum Kıbrıs Türk Oluşturucu Devletçiğine Döneceği’ İçin Türk Tezi Bu” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk tarafının bu önerisini, anlaşmadan sonra Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde kalacak Rum sayısına göndermede bulunan bir argümana dayandırdığını savundu.

“Annan haritasında Kıbrıs Türk devletçiği toprağın yaklaşık yüzde 28,5’inde kurulacağı” hatırlatmasını yapan gazete, Kıbrıs Türk tarafının, “O zamandan bu yana olguların değiştiği ve bir miktar Rum’un ikamet etmek üzere Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine dönmesini kabul edeceğine göre toprak düzenlemelerinde özlü kısıtlama gerektiği” tezine işaret ettiğini yazdı.

Habere göre, Rum tarafı bu teze karşı çıkıyor ve bir planın kabul edilebilmesi için toprakta ciddi ve önemli düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyor. Dahası, ne kadar çok toprak düzenlemesi yapılır ve Kıbrıs Rum idaresine verilirse o kadar az Rum’un Kıbrıs Türk devletçiğine döneceğine dair bilinen ezeli tezini ve kıyı şeritlerinde değişiklik olması gereğini de ortaya koyuyor.

Gazete, Türk tarafının, nüfus ve mülk çoğunluğunun güvence altına alınması gerektiği tezi üzerinde durmasına karşın, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine dönecek Rumların tam sayısının belirlemediğini kaydetti.

İç vatandaşlıkla (siyasi ve diğer haklara sahip olmak için) ilgili bazı kriterlerin de görüşülmekte olduğuna işaret eden gazete, “Türk tarafı, Avrupa müktesebatına atıfta bulunup, çeşitli fikirler sunmasına rağmen Rum tarafı, esasen serbest yerleşimi engelleyen veya zorlaştıran şartlara itiraz ediyor. Daha çok kesintisiz serbest yerleşime kısıtlamalar getirecek düzenlemeler arandığı açıktır” ifadesin eyer verdi. 

29/11/2015 11:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, türk, rum, çözüm
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.