Rus kadınlarından 'kırışık yüz' protestosu

ads ads ads ads
23/05/2015

ads
Rus kadınlarından 'kırışık yüz' protestosu

Yüzlerce Rus kadını, yetkilileri protesto etmek için Instagram'da yüzlerini buruşturarak çektikleri fotoğrafları paylaşıyor.

Bunun nedeni bir yetkilinin kendinden 30 yaş küçük bir genç kızla evlenmesi, bir diğerinin ise onu savunmak için "27 yaşındaki kadınların yüzlerinin kırıştığını" söylemesi.

Herşey görücü usülü bir evlilikle başladı. Çeçenistan'da 47 yaşındaki yerel emniyet müdürü Nazhud Guçigov, 17 yaşındaki Hüda Goylabiyeca ile evlendi. Gelin kız televizyona çıkıp, kendi isteğiyle evlendiğini söyledi söylemesine ama, birçokları buna itibar etmedi. Zira Guçigov zaten evliydi ve ikinci eşini alıyordu.

Rus yasalarına göre çok eşlilik yasalara aykırı. 18 yaşın altındakiler de reşit sayılmıyor. Gerçi bu yaş Çeçenistan'da 16.

Sonunda sosyal medyada öyle hararetli bir tartışma başladı ki Çeçen lider Ramazan Kadirov erkeklere "eşlerinizin WhatsApp kullanmasını engelleyin" çağrısında bulundu. Bu çağrı da ayrıca eleştiri konusu oldu.



Bu kargaşa arasında Rusya'nın çocuk hakları ombudsman'ı Pavel Astakov ortaya çıkarak "Bağnazlık etmeyelim. Kafkaslarda kadınlar zamanından erken olgunlaşıyor. 27 yaşındaki kırışıkları olan ve 50 yaşında görünen kadınlar var" dedi.

İnternet kullanıcısı kadınlar buna fena halde kızdı. Feminist eylemci Bella Rapoport yüzünü buruşturarak çektiği selfie'yi "kırışık kadınlar" hashtag'iyle Instagram'a koydu.

Bir hafta içinde yaklaşık 500 kadın yetkilileri protesto için benzer fotoğraflar paylaştı.

Rapoport, BBC Trending'e Rusya'da, özellikle de Çeçenistan'da kadın haklarının ihlal edildiğini söyleyerek, kadınlara nesne gibi davranılmasını protesto için fotoğrafını paylaştığını belirtti.



Astakov'un "reşit olmayanları korumadığı ve kadınlara hakaret ettiği için görevden alınmasını" isteyen dilekçeyi de internet üzerinden 35 bini aşkın kişi imzaladı.

Astakov sonunda "her yaştan kadın güzeldir" diye Instagram'dan bir özür yayınladı, "Tanrı, sevelim, koruyalım, bakalım ve yüceltelim diye kadınları yarattı."

Ancak Rapoport, cinsiyet ayrımcısı bir ifade içerdiğini söylediği özrü kabul etmedi.

Rusya devlet başkanlığı basın müşaviri Dmitry Peskov'un konuyla ilgili soruya verdiği cevap ise kısaydı: "Düğünlerle ilgili yorum yapmıyoruz."

17 yaşındaki Hüda Goylabiyeva ile 47 yaşındaki Nazhud Guçigov'un evliliği, sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı. 

23/05/2015 15:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kırışık yüz protestosu, rusya, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.