Rusya Dışişleri Bakanı KHA'ya konuştu

ads ads ads ads
01/12/2015

ads
Rusya Dışişleri Bakanı KHA'ya konuştu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, 24 Kasım tarihinde Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi konusunda Lefkoşa’nın prensiplere dayalı tutumu için ülkesinin minnettarlığını ifade etti.



Resmi temaslarda bulunmak amacıyla 2 Aralık tarihinde Kıbrıs'a gelecek olan Rusya Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Haber Ajansı'na verdiği mülakatta, Suriye'de istikrarın sağlanması amacıyla ilk önce terörist grupların imha edilmesi gerektiğini söyledi.




Lavrov, bunun sona ermesi için “sırtından bıçaklaması” dâhil eylemler Rusya'nın özlü politikasını etkilemeyeceğini vurguladı.



“Ankara'nın izlediği kışkırtıcı ve ikiyüzlü politikasını bilen Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rus savaş uçağına karşı yapılan saldırı konusunda takındığı tutumundan minnettarız” şeklinde konuşan Lavrov, “Yalnız Suriyeliler kendi ülkelerinin kaderini belirleyebilirler” dedi.



Lavrov, Uluslararası toplumun Suriyelilere her hangi bir lider ya da hükümet şekli dayatmaması çağrısında bulundu.



Kıbrıs'a yapacağı ziyareti hakkında Sergei Lavrov, ikili ve uluslararası konuların yanı sıra iki ülkenin Cumhurbaşkanları arasında mutabık kalan konular üzerindeki uygulama süreci hakkında geniş ve yapıcı bir dizi görüşmelerde bulunmasını sabırsızlıkla beklediğini vurguladı.



Bakan Lavrov, Kıbrıs'ta yapacağı temasların sonucunun ikili ilişkileri ve Avrupa kıtasındaki güvenliğin arttırılmasını olumlu etkileyeceğinden emin olduğunu söyledi.



Kıbrıs sorununa değinen Bakan, Rusya'nın Kıbrıs sorununa BM kararları temelinde ve her iki toplumun çıkarlarına saygı duyarak adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasını desteklediğini tekrarladı.

Kıbrıs'ta iki toplumun karşılıklı endişelerini akılda tutarak taviz vermeye hazır olacakları dileğini ifade eden Lavrov, “Mayıs ayında toplumlararası müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz ve Kıbrıs müzakerelerindeki ilerlemeyi yakından izliyoruz” dedi.



“Şu an iki toplumun üzerinde anlaşmaya varamadığı birçok konu var. Kolay çözümler olmadığı açık ve nettir. İki toplum karşılıklı endişelerini akılda tutarak taviz vermeye hazır olacaklarını umut ediyoruz” diyen Lavrov, geçmişte Kıbrıs sorunundaki süreci hızlandırmak amacıyla bir girişim üstlenildiğini; ancak insanların endişelerine önem verilmediğini ve bunun için sonuçların beklenen sonuçlardan farklı olduğunu vurguladı.

Lavrov, Kıbrıs Haber Ajansı'na ülkesinin Kıbrıslıların Kıbrıs sorununa giden çözüm yolunu kendileri bulmaları gerektiğini ve yurt dışından müdahale olmadan, baskısız ve takvimsiz karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümlere ulaşabileceğine inandığını açıkladı.



Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi bir ülke olduğuna işaret eden Lavrov, Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması için gerekli şartların yaratılması amacıyla yardımcı olmaya devam edeceğini vurguladı.



Kıbrıs'ta yapacağı temasları hakkında da konuşan Lavrov, Kıbrıs temasları sırasında Rum Lider Nikos Anastasiades ile görüşeceğini ve ayrıca, Temsilciler Meclisi Başkanı Yiannakis Omirou,  Rum Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides ve Kıbrıs Başpiskoposu II. Chrysostomos ile ayrı ayrı görüşeceğini açıkladı.



Lavrov, geçen Ağustos'ta Rusya Federasyonu ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 55. Yıldönümünün kutlandığını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ikili ilişkilerin her zaman dost ve karşılıklı yarara dayalı olduklarıyla ilgili açıklamasını anımsadı.



Dışişleri Bakan Lavrov, Rum Lider Anastasiades'in şubat ayında yaptığı ziyareti sırasında Putin ile ikili işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde mutabık kaldıklarını söyledi.

Sergei Lavrov, Kıbrıs Haber Ajansı'na, Lefkoşa'nın Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin normalleştirmesine olan arzusunu Rusya’nın takdirle karşıladığını vurguladı.



Terör konusuna da değinen Rusya Dışişleri Bakanı, Rus yolcu uçağına, Fransa, Irak, Türkiye, Lübnan ve Mısır'daki masum insanlara yönelik son terör saldırılarının, uluslararası terörizm tehdidinin arttığını gösterdiğini bunun bütün çağdaş uygarlığa karşı bir hodri meydan olduğunu söyledi.



“Uluslararası toplumun nihayet güçlerini birleştirerek kapsamlı uluslararası hukuk temelinde teröre karşı geniş bir mücadele cephesini oluşturması gerekiyor” diyen Lavrov, Rusya Devlet Başkanı'nın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmayı anımsatarak bunun acil bir şekilde yapılmasını vurguladığına işaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’ndaki mevcut feci durumunun dışsal faktörler dâhil birçok Arap ülkelerindeki devlet kurumlarının tahrip edilmesi ve zayıflamasının sonucu olduğunu belirtti.



Lavrov, siyasi bir çözümün bulunmasına yönelik çabaların yeniden hayata geçirilmesinin ve bölgedeki ülkelerin egemenliğine tam saygı göstererek kendi ekonomilerini ve toplumlarını kurtarmaları amacıyla gerekli desteği sunmanın gerektiğini vurguladı.



Suriye'deki çatışmaların başlamasından beri Rusya'nın kan dökmesinin derhal sona erdirilmesi ve birleşik bağımsız, egemen ve laik bir devlet olarak Suriye'nin muhafaza edilmesinde ısrar ettiğini söyledi.



Lavrov, ülkesinin 30 Haziran 2012 tarihinde Cenevre Antlaşmasının onaylanması için aktif bir şekilde çalıştığını ve söz konusu antlaşmanın zamanında uygulanmasının krizin daha da kötüleşmesini önleyeceği inancını dile getirdi.



Lavrov, Rusya'nın 30 Ekim ve 14 Kasım'da Viyana'da yer alan “Suriye'ye Destek Grubu” Uluslararası toplantılarda onaylanan nihai açıklamaları memnuniyetle karşıladığını söyledi.



Kıbrıs Haber Ajansı'na konuşan Lavrov, Suriye'de durumun istikrarlı olması için ülkede faaliyet gösteren terörist grupların imha edilmesi gerektiğini söyledi.



Bu çerçevede, Suriye liderliği ile istişare içinde Rusya’nın hava ve uzay kuvvetlerinin operasyonlarının devam edeceğini hedefin Suriye'yi IŞID teröristlerinden ve diğer terörist gruplarından temizlenmesi olduğunu vurguladı.



KHA/JV/MHY/2015

Kıbrıs Haber Ajansı 

01/12/2015 10:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, lavrov, haber, rusya
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.