Rusya'ya niyet Belarus'a kısmet

ads ads ads ads
18/03/2017

ads
Rusya'ya niyet Belarus'a kısmet

 Rusya'nın Türkiye'ye ekonomik yaptırım uyguladığı ürünlerden domatesin yeni pazarı, Belarus ve Ukrayna oldu.

Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra, 1 Ocak 2016 itibarıyla bazı ekonomik yaptırımlara gitti. Söz konusu yaptırımlar kapsamında Türkiye'den domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil ile tavuk ve hindi eti ithalatına yasak getirdi.

Bu süreçte başta domates olmak üzere Rusya'ya ihracatı yapılamayan bazı ürünlerin Belarus ve Ukrayna'ya satışında artış görüldü.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, Rusya'ya domates ihracatı 2015'te 258,8 milyon dolar olurken, geçen yıl ihracat gerçekleştirilmedi. Söz konusu dönemde Belarus'a yapılan domates ihracatı ise yaklaşık 5 kat artarak 7,9 milyon dolardan 42,4 milyon dolara çıktı.

Rusya'ya geçen yıl üzüm, armut, çilek ve salatalık ihracatı da yapılamadı. Üzümde Belarus'a ihracat bir önceki yıla göre yüzde 363,5 artarak 25,6 milyon dolar oldu. Söz konusu ülkeye salatalık ihracatı da bu dönemde yüzde 64 artarak 3,7 milyon dolara çıktı.

Rusya'ya satılamayan domatesi alan ülkelerden biri de Ukrayna oldu. Ukrayna'ya domates ihracatı geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık 2 kat artış göstererek 8,3 milyon dolardan 17 milyon dolar çıktı. Üzüm ihracatı ise söz konusu dönemde 4,5 milyon dolardan 11 milyon dolara yükseldi.

18/03/2017 12:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: rusya, türkiye, belarus
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.