Sağlık Bakanlığı'ndan 'Deli Dana' Açıklaması

ads ads ads ads
17/04/2015

ads
Sağlık Bakanlığı'ndan 'Deli Dana' Açıklaması

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Creutzfeldt-Jacob (Deli Dana) hastalığı konusunda panik yapılacak bir durum olmadığını söyleyerek, ülkede bir salgın veya hastalığın insandan insana bulaşması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Bakan Gülle, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden kişinin ölüm nedeninin “Deli Dana” hastalığı olup olmadığı konusunun da henüz netlik kazanmadığına dikkat çekerek, kesin teşhis için biyopsi sonuçlarını almak gerektiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle beraberindeki uzaman heyetle, bugün düzenlediği basın toplantısında halk arasında “Deli Dana” olarak bilinen hastalık konusuna açıklık getirdi.

Basın toplantısında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar İncirli ile bakanlık yetkilileri hazır bulundu.

GÜLLE

Basın toplantısında ilk sözü alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, son günlerde gündemde bulunan “Deli Dana” hastalığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi vermek amacıyla basın toplantısını düzenlediklerini belirterek, konunun uzmanlar ve hastane nörologları tarafında titizlikle incelendiğini kaydetti.

Bilimsel çalışmaların devam ettiğine işaret eden Gülle, önemli olanın hastalığın yakından takip edilerek, bilinmesi ve gerekli önlemlerin alınması olduğunu söyledi.

Bakan Gülle, hastalık hakkındaki bilginin biyopsi sonuçlarının ellerine geçmesiyle netleşeceğini ifade ederek, deli daha hastalığı taşıyan yeni bir vakanın bulunmadığını da belirtti.

“SAĞLIKLI BESLENME VE KİŞİSEL HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ”

Başka hastalıklarda olduğu gibi, bu hastalıkta da kişilerin sağlıklı beslenmeye, kişisel hijyene dikkat etmesi gerektiğini vurgulan Bakan Gülle, vatandaşlara eti bildikleri yerden almaları ve iyi pişirerek yemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bakan Gülle, konunun takiplerinde olmaya devem edeceğini sözlerine ekledi.

İNCİRLİ

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Dr. Sıla Usar İncirli de, önemli olanın hastalıktan korkulması değil, tanınması ve tanı konulması olduğunu söyledi.

“KORKULACAK, PANİK YARATILACAK DURUM YOK”

Ülkede korkulacak ve panik yaratılacak bir durum olmadığına işaret eden İncirli, hastalıkta artışın da söz konusu olmadığını vurguladı.

Hasatlığın salgın olmadan da dünyanın herhangi bir yerinde görülebileceğine dikkat çeken İncirli, hastalığın çok yaygın olmadığını söyledi.

Ön tanısı koyulan hastaların yakın bir zamanda hastaneye başvurduğunu ifade eden Sıla Usar İncirli, “Deli Dana” ön tanısıyla hayatını kaybeden hastanın yakınlarına başsağlığı diledi.

İcirli, hastaların birbirleriyle ilgisi olmadığını, farklı bölgelerde yaşadıklarını, farklı sosyo ekonomik düzeyde ve farklı meslek gruplarına mensup kişiler olduklarını da anlattı.

“KESİN VERİ YOK”

Hastalarda, nörolojik bir rahatsızlık olan “Deli Dana” bulgularına rastlandığını ifade eden İncirli, hastalık konusunda ön tanı konulmasına rağmen, ellerinde kesin veri bulunmadığını kaydetti.

Hastalardan yaklaşık 2 hafta önce bel ve omurilik sıvısı alınarak Almanya’ya gönderildiğini, bunun sonuçlarının yaklaşık bir hafta sonra çıkmasını beklediklerini söyleyen Sıla Usar İncirli, buradan çıkacak sonucun da kesin bilgi veremeyeceğini belirtti.

Hayatını kaybeden hastadan doku örnekleri alınarak Amerika’ya gönderildiğini, kesin bilginin ise bu örneklerin sonucunun çıkmasıyla alınabileceğini vurgulanan İncirli, hastalığın yüze 85-90 kendiliğinden olabileceğini, hastalığa kesin tanı koyulsa da, bunun her hangi bir şey veya hastalıklı hayvan eti yemekle alakalı olmayabileceğini kaydetti.

İncirli, Amerika’ya gönderilen doku örneklerinin sonuçlarının birkaç ay sonra alınabileceğini belirtti.

“SAĞLIKLI VE SAĞLIKLI KOŞULLARDA PİŞİRİLMİŞ ETLERİ TÜKETİN”

İki hasta hakkında yaptıkları araştırmada, hastaların “sağlıksız et tüketme” alışkanlığı olmadığının tespit edildiğine dikkat çeken İncirli, hastalık kesinleşse de, sağlıklı bir besin olan etten kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına vurgu yaptı.

İncirli, beslenme konusunda genel geçerli kurallara uyulması gerektiğine işaret ederek, vatandaşlara sağlıklı ve sağlıklı koşullarda pişirilmiş etleri tüketmeleri konusunda çağrı yaptı.

KAMİLOĞLU

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu da, toplumda bazı şeyleri abartma alışkanlığı olduğunu belirterek, “Deli Dana” konusunun abartıldığını söyledi.

Kamiloğlu, ülkede bir salgın olmadığına vurgu yaparak, hastalığın kişiden kişiye de geçmediğini yineledi. 

17/04/2015 12:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sağlık Bakanlığı, deli dana
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.