Sağlık için önemli ipuçları

ads ads ads ads
10/10/2015

ads
Sağlık için önemli ipuçları

Diyetisyen Dr. Çağla Pekel sağlıklı yaşam için önemli ipuçlarını sizlerin için anlattı.

BİTKİ ÇAYLARI ZAYIFLATIR MI ?

Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır bazı bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki tek başına zayıflatmaz. Zayıflamak için beslenme ve diyetetik bölümünde mezun olan ve diyetisyen ünvanı olan bireylerin hazırladığı beslenme programları uygulanmalıdır.

ILIK SU İÇMEK ZAYIFLATIR MI ?

İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve bağırsak hareketlerini artırması gibi etkilerinden dolayı zayıflama üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak su içmek periyotlara göre olmamalı, vücudumuzun %65’i su olduğunu düşünüp suya ne kadar ihtiyacımız olduğunu bilerek su içmeliyiz.



ET VE KEMİK SUYU BESLEYİCİ MİDİR ?


Et, proteinden zengin bir besin olduğu için çocuklar ve yetişkin bireylerin beslenmesinde önemlidir. Kemikler kalsiyumdan zengindir. Ancak ette bulunan besin öğelerinin büyük bir kısmı pişme suyuna geçmediği gibi kalsiyum da suya geçmez. Bu nedenle et veya kemik suyunun besleyici değeri yoktur.

ŞEKER HASTALARININ EKŞİ ELMA YEMESİ YARALI MIDIR ?

Şeker hastalığı, pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya yokluğu sonucu kandaki şeker miktarının artmasıdır. Sağlıklı beslenme tedavisi şeker hastalığı tedavisinin temel unsurudur ve kişiye özeldir. Her hastanın besin gereksinimleri, beslenme alışkanlıkları ve sosyoekonomik durumları farklıdır. Şeker hastalarının beslenme şekilleri onların cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite ve tedavi şekillerine göre değişmektedir. Buna göre hastaların bir günde tüketmeleri gereken yiyeceklerin enerji ve besin öğeleri biz diyetisyenler tarafından düzenlenir. Tüm meyveler meyve şekeri içerir ve beslenme tedavilerinde belirli miktarlarda kullanılır. Meyvenin ekşi ya da tatlı olması daha fazla tüketilebileceği yada kan şekerini yükseltmeyeceği anlamına gelmez. Sağlıklı beslenme tedavisinde önerilen miktarların üzerinde tüketilmemesi temel unsurdur.



YUMURTA KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR Mİ ?


Yumurta yağının üçte biri doymuş, %10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür. Bu nedenle kolesterolü yüksek olan kişilerde tüketimi sınırlandırılmasına rağmen normal kişilerde özelliklede çocuklar da sık tüketilmesi gereken, besleyici değeri oldukça yüksek bir besindir.

 

10/10/2015 11:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sağlık, diyet, kolestrol
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.