Sağlıklı kilo aldıran 10 anahtar yiyecek!

Aşırı zayıflık ve kilo alamama problemi organ hasarı, kas yoğunluğunun azalması vb. birçok problemi beraberinde getirir. Peki, sağlıklı bir şekilde kilo almak için ne yapılmalı? İşte, sağlıklı bir kiloya sahip olmak için tüketilmesi gereken 10 yiyecek...

ads ads ads ads
19/09/2017

ads
Sağlıklı kilo aldıran 10 anahtar yiyecek!

Kilo vermek hepimizin ortak problemiyken, kilo alamamak da azımsanmayacak kadar çok kişinin büyük sıkıntılarındandır. Genetik nedenlere bağlı olarak gelişen aşırı zayıflık, sonradan ortaya çıkan yeme bozukluklarının sonucu da olabilmektedir. sonradan ortaya çıkan zayıflığın nedeni büyük ölçüde anormal derecede çok çalışan metabolizmayken; tiroid problemleri ve şeker, antidepresan gibi ilaçların yan etkileri de olabiliyor. 

Aşırı zayıf olmak estetik duruşun bozulmasının yanında sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Zayıflığa bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar şöyle; 

aşırı zayıflık

-Kemik yoğunluğunun azalması ve kemik erimesi

-Organlarda hasar meydana gelmesi

-Kalp ritim problemi ve çarpıntı

-Saçlarda incelme ve dökülme

-Tırnaklarda kırılma

-Çocuklarda büyüme-gelişme geriliği

-Kadınlarda menstrüasyon eksikliği ile adet düzensizliği

-Kadınlarda doğurganlık ve hamilelik problemleri

Kilo almak için yeme düzeni nasıl olmalı?

Kilo almak sanılanın aksine çok da kolay değildir. Hızlı ve yağ ağırlıklı kilo almanın yolu fast-food, kızartma, şeker ve karbonhidrattan geçerken; sağlıklı kilo almak bu besinleri tüketerek olmaz. 

-Sağlıklı kilo alımı için birinci şart gün içinde programlı şekilde yemektir. Yeme alışkanlığı zayıf olanlar genellikle öğünleri atlar ya da yemek yemeyi unuturlar. Bu nedenle bir hedef koymak ve programlı olmak önemlidir. 

-Aşırı zayıflık halinde olanların midesi de haliyle küçüktür. bu nedenle mideyi anahtar gıdalarda doldurmak ve yüksek kaloriyle doymak önemlidir. Örneğin düşük kalorili lifli gıdadansa yüksek protein ve sağlıklı yağ değeri olan küçük bir porsiyon tercih edilmelidir. 

-Kilo alma esnasında; kilo verme diyetlerinde verilen besinlerin porsiyonları büyütülerek tüketilebilir. Örneğin, kilo verme esnasında 2 adet tüketilen ceviz, alırken iki porsiyon daha fazla yenmelidir. Bunlardan fındık, fıstık, ceviz, badem istenildiği gibi tüketilebilir.

kilo almak için

Kilo almak için tüketilmesi gereken 10 besin

Kırmızı Et

Kilo almak istiyorsanız kırmızı et iyi bir tercih olacaktır. Kırmızı et bir dizi protein ve demir içeriyor. Ancak gıda uzmanları, etin bütün kısımlarının eşit tutulmadığı konusunda uyarıyorlar. Kırmızı etin kendi yağı ile pişmesi önemlidir. Bu şekilde sağlıklı kalori alınmış olur. Kırmızı et kolestrolü yüksektir, bu nedenle çoğu gıda uzmanı bunu sağlıklı bir diyetin parçası olarak haftada birkaç kez tavsiye etmemektedir. 

Gerçek Fıstık Ezmesi

Doğal fıstık ezmesi protein ve katı yağlarla doludur, bu da sağlıklı şekilde kilo almaya çalışan insanlar için mükemmel bir seçimdir. Bir çorba kaşığı yaklaşık 100 kalori içerir ve 4 gram protein içerir. Gerçek fıstık yağı, folat, magnezyum, E vitamini ve B3 vitamini bakımından da yüksektir.

Yağlı Süt 

Yağsız süt D ve A vitamininden yoksun kalmıştır. Yağlı süt ise hem kalori bakımından hem de vitamin açısından çok daha zengindir.

Tropik Meyveler

Günde bir elma doktor tutar, ancak tropikal meyve kilo almanıza yardımcı olabilir. Mango, papaya, muz ve ananas gibi meyveler, gıda uzmanlarına göre şaşırtıcı seçeneklerdir. Bunlar doğal şekerlerle doludur ve size büyük enerji verebilirler.

Avokado

Bu lezzetli yeşil sebzeler, diyetinize kalp-sağlıklı yağlar eklemek için mükemmel bir yoldur. Bir avokado'nun yarısı 140 kaloriyi içerir, fakat aynı zamanda yüksek oranda potasyum, folik asit, B ve E vitamini içerir.

Tahıllı Ekmek

Beslenme uzmanları, sağlıklı ekmek ürünlerinin tüketilmesinin kilo almaya başlamanın harika bir yol olduğunu söylüyorlar. Beyaz ekmek yerine bolca tahıl ve besin değeri olan ekmekleri tercih edin. Bunlar beyaz ekmekte eksik olan lif ve minerali içerir. Tahıllı ekmek daha uzun süreli enerji kaynağı olacaktır.

Bitkisel Yağlar

Yemek ve salatalarda doğal yağlar kullanın. Sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve fındık yağı lezzet ve kalp sağlıklı kalori ile doludur. Yüksek ısıda yanan zeytinyağı yerine hindistancevizi yağının kullanılması daha doğrudur.

Kuru yemişler

Yağ ve lif dolu olan kuru yemişler, kilo almak için harika bir atıştırmalıktır. Sadece birkaç avuç kuru yemiş yiyerek saatlerce dolaşabilirsiniz. Fındık, fıstık, ceviz, badem vb. kuru yemişleri kavrulmamış ve tuzlanmamış olarak tüketmeniz önemlidir. 

Patates

İnsanların kilo vermeye çalışırken kestikleri ilk şeylerden biri karbonhidratlardır. Kilit besin değeri olan karbonhidratlar kilo almaya çalışırken aksine önemlidir. Patatesler mükemmel bir seçimdir çünkü yüksek miktarda protein ve C vitamini içerir. 

19/09/2017 18:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sağlıklı kilo, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.