Saner Kıbrıs Ekonomisi İçin Ne Dedi

ads ads ads ads
03/10/2015

ads
Saner Kıbrıs Ekonomisi İçin Ne Dedi

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Adayı Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner ekonomik konulardaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Saner, özellikle elektrik, telefon ve limanlar konusunda özelleştirmeye ilişkin önemli açıklamalar yaparken, son günlerin tartışma konusu olan “su yönetimine” ilişkin düşüncelerini de ortaya koydu.

“Ekonomik kalkınma için hizmet sektörlerinde gelişmeliyiz”

Ersan Saner, özelleştirmenin sadece elektriğe has bir durum olmadığını ifade ederek, bakanlığı döneminde Ercan’ın özelleştirilmesi projesini gururla yürüttüğünü söyledi.

Saner, ülke ekonomisini nasıl kalkındıracağını başkanlık yarışı sürecinde anlatmakta olduğunu belirterek, ülke kalkınması için sanayileşmeye değil hizmet sektörlerinde gelişme gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede turizm ve eğitim sektörlerinin taşıdığı öneme değinen Saner, “2009’da göreve geldiğimizde turizmin gayri safi milli hasılaya katkısı 230 milyon dolardı. 2014 sonu itibarıyla hayata geçirdiğimiz charter uçuşlarla konaklayan yabancı turist sayısını iki buçuğa katladık, yolcu sayısı bir milyon sekiz yüz binden üç milyon yüz bine ulaştı ve turizmin gayri safi milli hasılaya katkısı 2014 DPÖ rakamlarına göre 690 milyon dolara yükseldi. Tam üç kat arttı” dedi.

“kararlılıkla üzerine gittiğinizde bu ülkede bir şeyler değişebiliyor” diyen Saner, turizmde mevcut 20 bin yatak kapasitesinin 2020’ye kadar 60 bine çıkarılmasıyla 3 milyon turist hedefinin uzun vadede mümkün olduğunu söyledi.

Ersan Saner, 3 milyon turistin otel dışında yapacağı ortalama 100 Sterlin’lik harcamanın ülke ekonomisine her yıl 300 milyon Sterlin katkı yapacağını kaydetti.



Yatak sayısını artırırken çevreye minimum etkinin ön planda tutulmasının önemine de vurgu yapan Saner, yabancı yatırımcı için tüm imkanların kullanılması gerektiğini söyledi.

Bunu yaparken yasal ve bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini de ifade eden Saner, yabancı yatırımcının yapacağı her yatırımın ülkenin bir değeri olacağını anımsattı.

“Devlet telefon, elektrik ve limanlardan elini çekmeli”

Ersan Saner, devletin artık hizmet sektörlerinden çekilmesi gerektiğini ifade ederek, belli başlı bazı sektörlerden devletin elini çekmesi gerektiğini söyledi.

Bu sektörler arasında, telefon, elektrik ve limanların da olduğunu ifade eden Saner, “artık bunların tümünün devlet tarafından değil, özel sektör tarafından çalıştırılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“devletin malı herkesindir, ama işleyişine baktığımızda hiç kimsenindir” diyen Saner, kişisel gayretlerle devlet işletmelerinin belli bir noktaya ulaşabileceğini, ancak bunun sürekliliğinin olamayacağını anlattı.

Ersan Saner, “ben bu konuların üzerine bakanlığım döneminde çok net gittim. Biraz daha görevde kalsaydım Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesi an meselesiydi” dedi.

“Dünya ile aynı ekonomik dili konuşmalıyız”

Adaylık döneminde “dünya ile aynı ekonomik dilin konuşulması” konusu üzerinde durduğuna işaret eden Saner, AB’de en üst uyulması gereken koşulun özelleştirme olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’tan örnekler veren Saner, deregasyonlara rağmen elektrik kurumunun; kar etmesine rağmen de telefon dairesinin AB normlarına uyarak özelleştiğini, Kıbrıs Havayolları’nın ise battığını hatırlattı.

Sol kesimi bu noktada anlamakta zorlandığını ifade eden Saner, “yolları hedefleri AB, söylem bu ama eylem ben özerkleştirme yapacağım. Söylemleriniz ile eylemleriniz artık birbirini tutsun” dedi.

AB’ye özerkleştirme ile gidilemeyeceğinin altını çizen Saner, AB yolunda özelleştirmenin şart olduğunu kaydetti.

Ersan Saner, su yönetiminin de özelleşmesi gerektiğini vurgulayan Saner, “şu anda meclise hangi konuda özerkleşme gelirse gelsin benim oyum ret olacaktır” dedi.



“Kabloyla elektrik gelmeli, KIB-TEK derhal özelleştirilmeli”


Elektrik kurumunun batmış olduğunu çok önceden söylediğini hatırlatan Saner, elektriğin Türkiye’nin yaklaşık üç katı olmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Saner, elektrik maliyetinin yüksekliğinin turizm ve sanayi sektörlerine de olumsuz yansıdığını ve rekabet gücünü düşürdüğünü söyledi.

Türkiye’den kabloyla elektriğin gelmesi ve ülke enerji planlarının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu ifade eden Saner, KIB-TEK’in derhal özelleştirilmesi gerektiğini kaydetti.



Elektrikte özelleştirme derken, idari kısmı değil hizmet kısmını kastettiğinin altını çizen Saner, dağıtım ve tahsilat özelleşirken, idare ve denetimin yine devlette olacağını söyledi.

Ersan Saner, “Kıbrıs Türk Halkı olarak artık akıntıya kürek çekmekten vazgeçmemiz lazım. Rotamızı doğru belirleyip, akıntıyı da arkamıza alarak kürek çekmeliyiz ki hedefimize çok daha kolay ve çabuk varalım” dedi.

 

03/10/2015 11:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: hamza ersan saner, ubp, başkan, aday
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.