Sazan mıyız, ne?

ads ads ads ads
25/11/2014

ads

Arslan Menguç Arslan Menguç


Önceki gün bir grup insan taciri, Girne’den yaklaşık 4 deniz mili uzaklığında insanlığın ırzına geçti.

İnsanlık katilleri önce, kişi başına 6 bin dolar, para topladıktan sonra teknelerini nedense Esentepe/KKTC açıklarında durdurdu. Böylece insan tacirleri, kıyıya çok yakın bir noktada durarak kendilerine kaçacak zaman buldu. İnsan tacirleri şişme sürat motoru zodiak’a binip kayboldu. Zaten sahilde Esentepe köyü vardı. Karaya çıkan insan tacirleri büyük bir olasılıkla Esentepe’de veya çevredeki bir başka köyden yapılan yardımla olay yerinden kaçmayı başardı.

KKTC Sahil Güvenlik Arama ve Kurtarma Gemisi nedense oynanan bu tiyatroya sadece seyirci kaldı. Adı üstünde “Kurtarma gemisi” sabaha kadar kılını kıpırdatamadı.

Bizim genç gazeteciler de sabahlara kadar bölgedeydi.

Suriyeli mülteciler önce KKTC’ye çıktılar. Girne’deki Ertuğrul Apakan kapalı spor salonunda bir süre tutulduktan sonra gerisin geriye Mersin’e yollandılar.

Buraya kadar herşey güzel ama; kimdi teknenin kaptanı ve yardımcıları?

Onların KKTC’deki yardımcıları kimlerdi?

Kaçak kaptan ve yardımcıları şu anda nerede?

Tekneleri neden kıyıya çok yakın bir yerde arıza yaptı?

Medya, çok sert dalgaların olmadığı bir denizde, nasıl oldu da “ölümle burun buruna geldiler” gibi çakma haberler yayımlandı?

Nasıl oldu da biri KKTC’li, diğeri TC’li Sahil Koruma ve Kurtarma gemileri sabaha kadar yardım çağrısı yapan tekneye yanaşamadı?

Yardım çağrısı isteyen tekneye yardım edilememesinin asıl nedeni neydi? İnsan tacirlerine kaçmaları için gerekli zamanı sağlamak mı?

SOS sinyalleri yollayan bir tekne ne oldu da, ertesi gün rahat rahat Mersin Limanı’na gerisin geriye dönebildi?

Toplanan paralara ne oldu?

300X5.000 ABD Doları yani 1,8 milyon dolar çok büyük bir para.

Şimdi o paralar kimin tasarrufu altında?

***

Bunca yıl Doğu Akdeniz’de “Kurtarma” tatbikatları yapan KKTC ve TC Sahil Kurtarma gemileri ne oldu da geçtiğimiz pazar günü sabaha kadar acz içinde kımıldayamadı, mültecilere gerekli yardımı yapamadı?

Çekilen görüntülerde denizde gözle görülür bir fırtına olmadığı halde, sahil Kurtarma Gemileri neden mülteci insanlara yardım elini uzatamadı.

Nasıl oldu da KKTC’ye mülteci olarak gelenler, mütecilerin ilk geldiği ülkeye geri gönderildi?

Efendim, sadece bu son olay bile, ülkemizde ciddi, dört dörtlük bir iltica yasası yapılmasını zorluyor. Bu konuda özellikle Malta gibi bir ada ülkesinin edindiği deneyimler ve yaptığı yasaları bize de yol göstermeli. İltica talebinde bulunan insanların hangi koşullarda sınırdışı edileceği veya edilemeyeceği yasada açık açık yer almalı.

Hem kendi özgürlüğümüzden ve insan haklarından söz edip hem de özgürlüğe muhtaç başka insanları görmezden gelmek olamaz. Şüphesiz KKTC küçük bir devlet. 5-10 tekne dolusu mültecinin gelmesi bile, bizi, mülteci kabul etme kapasitemizin üst sınırına taşıyabilir. O zaman hazırlanacak ilticalarla ilgili yasada organize kaçışlara/göçlere yer verilmeyebilir.

Hukukçu değilim. Eksik yasamızın daha yazılmamış sayfaları nasıl doldurulur, ona hukukçular karar versin. Ama yasalarımızdaki bu gedik kapansın. Artık insanlar iltica etmek amacıyla üniversitelerimize kayıt yaptırmasın. Biz de böbürlene böbürlenen şu kadar bin öğrencimiz var, demeyelim. Gerçeği kabullenelim. Ülkemizdeki iş gücü açığı üniversitelere kayıt yaptıran şu kadar bin kaçak işçi tarafından karşılanıyor, diyelim.

Bu arada bir üniversite eğitimi kaç yıl olmalı sorusuna da sınır getirelim. 2 yıl hazırlık, 8 yıl üniversite; toplam 10 yıl diyelim mi? Yoksa, sınırsız mı olsun?

Sonuç olarak kaçak işçi ve öğrenci kisvesi altında kaçak işgücü ile ülkemizi nereye kadar götürebiliriz?

Gerçi kaçak işçi sorunu oy getirmez, ama KKTC’li politikacılar biraz da ülkenin yarası olan sorunlara eğilirse, iyi olur, diye düşünüyorum.

Efendim, saygılarımla!

25/11/2014 12:46
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: arslan menguc
MANŞETLER

HK Arslan Menguç

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.