'Şecaiyye 100 yıl öncesine döndü'

ads ads ads ads
01/09/2014

ads
'Şecaiyye 100 yıl öncesine döndü'

srail'in 51 gün süren saldırılarında Gazze'de en çok yıkıma uğrayan mahallelerden biri Şecaiyye idi. Harabeye dönen mahallede yaşayan Filistinliler yaşadıkları yerin 100 yıl öncesine döndüğünü söylüyor.

İsrail'in 51 gün süren Gazze saldırıları sırasında en fazla sivil ölümün gerçekleştiği bölgelerden Şecaiyye Mahallesi, ateşkesin ardından tam bir harabeyi andırıyor.

Saldırılardan sağ kurtulmayı başaran Filistinliler şimdi de her şeyin yakılıp yıkıldığı bölgede buldukları kumaşlarla derme-çatma çadırlarda ilkel şartlarda hayat mücadelesi veriyor.

Filistinliler, İsrail saldırıları sonrasında yaşam şartlarının '100 yıl öncesine' döndüğünü dile getirdi. Barınma, temiz su ve elektrik gibi en temel ihtiyaçlardan dahi mahrum olduklarını, yıkılan evlerden sızan kanalizasyon sularının sokaklara ve yaşadıkları çadırlara aktığını anlatan mahalle sakinleri, her an salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Çadırda yaşamak zorundalar

Yaz sıcağında güneşte,ailesine yemek pişirmeye çalışan 65 yaşındaki Zeynep Hissi, içinde bulundukları şartları şu sözlerle anlattı:

"İsrail evleri yıktı, tarlaları ve bütün ürünleri ateşe verdi. Hiçbir şeyi kurtaramadık. Şimdi burada yıkılan evimizin yanında imkansızlıklar içinde yaşamaya çalışıyoruz. Odun ateşiyle yemek pişirip, taşıma suyla çamaşır yıkıyoruz. Ne elektrik var ne de herhangi bir elektrikli alet."

Yıkılan evini gösteren Hissi, "İsrail saldırıları sonrasında evimden geriye sadece 2 oda ayakta kalmıştı biri de geçen hafta çöktü. Burada daha önce 11 kişi yaşıyordu" dedi. Evleri onarılana kadar, kurdukları çadırda yaşamak zorunda olduklarını belirten Hissi, "Evlerimiz ne zaman tamir edilir, bizler daha ne kadar süre bu şartlarda yaşarız bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Sadece kendilerinin değil komşularının da benzer şartlar altında olduğunu vurgulayan Hissi, İsrail saldırılarında pek çok evin yıkıldığını, yüzlerce ailenin evsiz kaldığını ifade etti.

'21. yüzyılda yaşadığımı hatırlatan tek şey radyo'

Zeynep Hissi'nin oğlu Naim de yaşam koşullarının bir ay içinde yıllar öncesine döndüğünü dile getirdi. Yıkılan evlerden sızan kanalizasyon sularının sokaklara ve yaşadıkları çadırların içine doğru aktığını dile getiren Naim, "Salgın hastalık an meselesi" dedi.

Elektriğin olmadığı ve temiz su bulmanın da zorlaştığını anlatan Naim, "Havanın kararmasıyla çadırların içine haşerat ve benzeri hayvanların girmesini önlemek için eski zamanlarda olduğu gibi ateş yakıyoruz. 21. yüzyılda yaşadığımı hatırlatan tek şey elimde kalan küçük radyo" ifadelerini kullandı.

'İsrail çocuklarımızı öldürmekle kalmadı'

İsrail bombalarının yıktığı evinin önünde, kurdukları derme çatma çadırda hayatta kalma mücadelesi veren 63 yaşındaki Hacı İbrahim ise "24 gündür bu çadırda yaşıyorum. Bombalardan sağ kaldım ama bu şartlarda sağlığım her geçen gün daha da kötüleşiyor. İsrail, çocuklarımızı öldürmekle kalmadı bizi de yıllar öncesinin şartlarına döndürdü" dedi.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. Saldırılarda 578'i çocuk 2 bin 147 kişinin hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı.

Şecaiyye Mahallesi'ne 20 Temmuz'da düzenlenen saldırıda, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 70'ten fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 400'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

01/09/2014 09:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Şecaiyye
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.