Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasa tasarısı onaylandı

ads ads ads ads
23/10/2017

ads
Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasa tasarısı onaylandı

Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda oy çokluğu ile kabul edildi.

Yasa tasarısına TDP Milletvekilleri ile bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı red oyu verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yasayı 15 gün içinde onaylaması veya Meclise iade etmesi gerekiyor.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, “7 Ocak tarihi seçim tarihidir. Bunun dışına çıkarsa bu meclisin itibarı kalmaz. Bu seçim tarihi olmalıdır” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik ) Yasa Tasarısını onayladı.
Seçime 7 Ocakta gidilecekse seçim tarihine ilişkin kararın Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesinden 7 kasımda geçmesi gerekiyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuyu yarın Yüksek mahkeme başkanı ile görüşecek ardından da siyasi partilerle istişare edecek. Bunun ardından seçim tarihi belirlenecek.

Karma oy konusunda söz alan Başbakan Hüseyin Özgürgün, tartışmaların karma oy üzerinde olduğunu ancak karma oyların sayımında bir sıkıntı olmayacağını belirtti.

Her sandıkta 300 civarında seçmenin olduğunu ve yaklaşık 200 seçmenin oy kullandığını anımsatan Özgürgün, buna göre her sandıkta yaklaşık 30 kişinin karma oy kullanacağının tahmin edildiğini anlattı.
Başbakan Özgürgün, getirilen sistemin en doğrusu olduğunu, çarşaf liste olması halinde tüm tercihlerin örneğin Lefkoşa gibi bir ilçeye yönelebileceğini ifade etti.

Özgürgün’ün konuşmasının ardından Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, 8 maddeyle ilgili öneri sundu. Çakıcı’nın önerisinin dikkate alınması oy çokluğuyla reddedildi.
Yasa tasarısı seçmenin nasıl oy kullanacağına açıklık getiriyor.

Buna göre Seçmen, “EVET” mührünü bastıktan sonra, o siyasal partinin listesinde isim ve soy isimleri bulunan adaylardan hangilerini tercih ettiğini, isim ve soy isimleri karşısına bulunan karenin içine işaret koymak suretiyle belirtebilecek. Kareler dışına konan tercih işaretleri geçersiz sayılacak.
Tercih işaretlerinin tamamı veya bir kısmı, kareler dışına konulmuş ise, oy pusulası tercihsiz oy pusulası sayılacak.

Seçmen, tercih hakkını kullanıp kullanmamakta serbesttir. Ancak seçmen tercih hakkını kullanmak isterse, bu hakkını kullanmak istediği her ilçede, o siyasal partinin listesinde isim ve soy isimleri yazılı adayların yarısı için kullanmak zorunda kalacak.. Ancak bir ilçede 9 Milletvekili çıkacaksa tercihte 4 milletvekili işaretlenecek, kesirler hesaba katılmayacak. Tercih işaretlerinin, aday sayısının yarısından çok veya az olduğu ilçe veya ilçeler için oy pusulası, tercihsiz oy pusulası sayılacak.

Seçmen, “EVET” mührünü bastıktan sonra tercih hakkını kullanırken, başka bir siyasal parti listesinde bulunan adaylar veya bağımsız adayların isim ve soy isimlerinin karşısındaki kareler içine de işaret koymuş ise, bu işaretler hükümsüz sayılacak ve o oy pusulası tercihsiz veya karma olmayan oy pusulası sayılarak, listesine “EVET” mührü basılan siyasal partinin lehine kullanılan oy pusulası kabul edilecek.

Milletvekilliği seçiminde oyunu, oy pusulasında ismi ve soy ismi bulunan herhangi bir partili aday ve/veya bağımsız adaylara karışık olarak vermek isteyen seçmen, orada bulundurulan kalemle, oy vermek istediği adaylara, isim ve soy isimleri karşısındaki kareye işaret koymak suretiyle oyunu “KARMA” olarak kullanabilecek.

Karma oy, en az iki siyasal parti adayları arasında ve/veya en az bir siyasal partinin adayları ile bağımsız adaylar arasında kullanılacak. Seçmen, oyunu karma olarak kullanmak isterse; bu hakkını, bütün ilçelerde kullanmak zorunda değildir. Bu durumda seçmen o ilçeden çıkacak milletvekili sayısının yarısından az olmamak kaydıyla en fazla o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısı kadar adaya oy vermek zorundadır.

Toplamda en fazla 50, en az ise her ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının yarısının toplamı kadar adaya oy verilebilecek. Bu da karma oyda en 24 en fazla 50 tercih anlamına geliyor. Milletvekili sayısının yarısının kesirli olduğu ilçelerde aday sayısının yarısı, kesirler hesaba katılmaksızın belirlenecek.

Seçmenin milletvekili sayısının yarısından az sayıda adaya oy verdiği ilçelerde kullandığı karma oylar geçersiz sayılacak. Bu durumda, seçmenin oyunu, uygun olarak kullanmış olması koşuluyla, milletvekili sayısının en az yarısı kadar adaya oy verdiği ilçelerdeki oyları geçerli kabul edilecek.
Karma olarak kullamlan oy pusulasında, adayların isim ve soy isimleri karşısında bulunan kareler dışına konulan işaretler geçersiz sayılacak. Aynı şekilde işaretlerin tamamı kareler dışına konulmuş ise yine o oy pusulası geçersiz sayılacak.

Başbakan Hüseyin Özgürgün söz konusu tasarının onaylanmasının ardından yeniden söz alarak, “7 Ocak tarihi seçim tarihidir. Bunun dışına çıkarsa bu meclisin itibarı kalmaz. Bu seçim tarihi olmalıdır” dedi.
DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, tasarının Cumhurbaşkanı’nın onayı sürecinin, 7 Ocak tarihini sıkıntıya sokabileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, bu tartışmalara mahal vermemek için Cumhurbaşkanı’nın yasayı hemen onaylamasını istedi.

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler Genel Başkanı, bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, Cumhurbaşkanı’na yasayı reddetmesi çağrısında bulundu.

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, Cumhurbaşkanı’nın 15 günlük onay süresinin ardından seçim tarihinin saptanması için yeterli süre bulunduğunu anlattı..

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylamaması gerektiği görüşünü aktardı.
Meclis Başkanı Siber, son sözün Meclis Genel Kurulu’nda olduğunu ve seçim tarihi kararının Meclis Genel Kurulunda alınacağını dile getirdi.

Başbakan Özgürgün de yerinden söz alarak, “7 Ocak tarihi seçim tarihidir” sözünün bu tarihte mutabık kalan Anamuhalefet ve UBP’nin milletvekillerinin iradesi olduğunu ve Meclis iradesine aykırı birşey söylenmediğini ifade etti.

23/10/2017 18:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: seçim, yasa, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.