Sel felaketinin sebebi

ads ads ads ads
21/10/2014

ads

Orhan Aydeniz Orhan Aydeniz


Son yıllarda ortaya çıkan ve önemli maddi kayıplara sebep olan su baskınlarının, diğer tüm sorunlar gibi bozuk yönetim anlayışından kaynaklandığını söylemek yanlış olmaz.

Çünkü su baskınlarının temel nedeni; yürürlükteki mevzuatın uygulanmaması,ilgililerin görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi , görevini yapmayanlardan hesap sorulmaması ve yapanın yaptığının yanına kar kalmasıdır.

Sorun, dere yataklarının bozulması ve yağmur suyu drenaj alt yapısının yetersizliğinden olduğu herkes tarafından biliniyor.

Ancak, dere yataklarının bozulması, hükümetlerin halen yürürlükte olan ‘Kamu derelerinin korunması’ yasasının uygulanmasına gereken önemi vermemesinden kaynaklanıyor.

Çünkü, arsa açabilmek için İçişleri Bakanlığına bağlı Tapu Dairesinden başlanarak, Su işleri, Karayolları,Elektrik Kurumu, Çevre Dairesi gibi çeşitli devlet kuruluşlarının, görüş ve onayı alınmaktadır.İnşat için de Belediyelerden ruhsat alınması gerekir.

Yürürlükteki mevzuata aykırı olarak, dere yataklarına inşaat izni verilmesi, hükümetin Belediyeler ile ilgili devlet kuruluşlarının görevlerini tam olarak yapmasını sağlamadığını gösterir.

Hele Lefkoşa sanayi bölgesi örneğinde olduğu gibi, bir devlet kuruluşunun yürürlükteki mevzuata aykırı olarak dere yatağını parselleyip vatandaşlara arsa olarak tahsis etmesi, yönetimdeki yozlaşmayı ortaya koymaktadır.

Kuşkusuz ‘balık baştan kokar’ ata sözümüzde de belirtildiği gibi, ülkemizde yürürlükte olan yasaların uygulanmaması ve görevini ihmal eden ilgililerden de şimdiye kadar hesap sorulmamasının nedeni, seçilmişlerin popülizme dayalı yönetim anlayışından kaynaklanmaktadır.

Çünkü seçilmişler ülkeye hizmet etmek yerine, vatandaşlara şirin görünerek oy kazanmayı tercih ettiği için, yasaları çiğneyenler ile görevini ihmal edenlere büyük hoşgörü gösterilmektedir.

Sonuçta yürürlükteki yasaya rağmen, uzun yıllar boyunca doğal olarak oluşan ve yağmur sularının zarar vermeden akmasına olanak sağlayan dere yataklarının bozulması sonucu orta halli bir yağıştan sonra bile sular gelişigüzel dağılmakta ve su baskını olarak zarara sebep olmaktadır.

Öte yandan yerleşim yerlerinde, yağmur suyu drenaj sistemi yetersizliği nedeniyle, ortaya çıkan su baskınları da yine hatalı yönetim anlayışı, denetimsizlik, görev ihmali,hesap sorma mekanizmasının işletilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Çünkü yürürlükteki mevzuata göre, belediyeler inşaat izni verirken vatandaşlardan, arsalarının yola bakan cephesine 3 metre genişliğinde kaldırım ve kaldırımın altına da yağmur suyu drenaj kanalı yapmasını şart koşmaktadır.

Tamamlanan inşaatlara elektrik ve su verilebilmesi için de, belediyeden mutlaka, inşaatın istenen teknik ve yasal esaslara uygun yapıldığını ve tamamlandığını gösteren bir belge(final Approval) alınması gerekir.

Halen, hemen hemen tüm yerleşim yerlerinde orta halli yağışlardan sonra yollarda su göllendiğine göre, yağmur suyu drenaj sisteminin tekniğine uygun yapılmadığını gösterir.

Kaldırım ve drenaj alt yapı tesisinin ihtiyaca cevap verebilecek durumda bulunmaması, Belediyelerin gereken denetimi yapmadığını ve tekniğine uygun yağmur suyu alt yapı tesis edilmsini sağlamadığı anlaşılır.

Oysa tüm Belediyelerin inşaat bölümleri ve burada görev yapan teknik personelleri vardır.

Bu durumda, devlet kuruluşlarında olduğu gibi, Belediyelerde de yürürlükteki yasaların uygulanmasına, ilgili personelin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesine gereken özenin gösterilmediği görülür.

Sonuç olarak diğer tüm sorunlarımızda olduğu gibi, sel felaketinin esas sorumlularının da ,popülizm nedeniyle yasaların uygulanmasını sağlamayan seçilmişler olduğu görülür.

 

21/10/2014 17:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: orhan aydeniz
MANŞETLER

HK Orhan Aydeniz

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.