Selda İçer'in Bu Haftaki Konuğu Av. Batuhan Halim

ads ads ads ads
19/06/2016

ads
Selda İçer'in Bu Haftaki Konuğu Av. Batuhan Halim

Halim: Özelleştirmenin temel hareket noktası ekonomik verimlilik sağlamak ve tüketiciye daha iyi hizmet sunmaktır. Özelleştirmenin başlıca amacı, sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için kullanabilecek olan kamunun kaynaklarını özel sektöre aktarmaktır.

Halim: Özelleştirmenin geniş kapsamlı birden çok mevzuatı içermesi ve birçok bilim dalının alanına girmesi, özelleştirmenin kesin ve herkes tarafından kabul edilen bir tanımın yapılamamasına neden olmuştur. İmtiyaz devri, yönetim devri, kiralama yöntemi, gelir ortaklığı yöntemi gibi yöntemler de geniş anlamda özelleştirme kapsamına dâhildir ve kavram karmaşasına neden olmaktadır.

Halim: Özelleştirme; özel sektör tarafından yürütülecek tüm faaliyet alanlarından kamu sektörünün çekilmesi, Devletin klasik fonksiyonları ile ilgisi bulunmayan ekonomik işletmeleri özel sektöre devretmesi, devletin başarılı olarak işletemediği ekonomik birimleri özel sektöre aktarması şeklinde tanımlanabilir.

HK Ajans- Selda İçer

Bu hafta konuğumuz finans uzmanı- hukukçu danışman Batuhan Halim. Batuhan Halim ile Girne’deki ofisinde bir araya geldik. Özelleştirmeyi konuştuk. Halim’e özelleştirme bize öcü gibi gösterildi dedim. Güldü, özelleştirmenin öcü olmadığını söyledi. Batuhan Halim ile özelleştirmenin doğru yapılması halinde ülke ekonomisine getirilerini konuştuk. Bizi çalıştığı ekiple de tanıştırdı. Melek ve Svetlena yaptıkları çalışmalarla ilgili bana bilgi aktardılar. İşte Batuhan Halim ile yaptığımız röportajın detayları:

Selda İçer: Özelleştirme ile başlayalım. Kabul gören özelleştirme modelleri nelerdir?

Batuhan Halim:
Üç model var. Şöyle:

a) BOOT / BOT Build, Own, Operate, transfer: Yap işlet devret

b) BOO Build own operate: Yap İşlet

c) BLT Build Lease Transfer: Yap kirala devret

Yap işlet devret modeli olan özelleştirmede Kamu ile özel sektörün ortak kuracağı bir tüzel kişilik ile mal sahipliği de el değiştirmektedir. Bunun genel kabul gören tanımı ise PPP ( public private partnership ) - Kamu özel işbirliği uzun dönemli ve kamu ile özel kuruluşun farklı amaçlar ile aynı işi yapmasını anlatmaktadır.



Selda İçer: KKTC’de özelleştirmeye hazır mı?

Batuhan Halim:
Evet ve hayır. Özelleştirme kamu yatırımlarını hızlandırmak için gereklidir hatta gecikmiştir ancak bunun yönetilmesi için gereken yasal ve idari düzenlemeler henüz hazır değildir.

Selda İçer: Havaalanı, su yönetimi ve diğer özelleştirmeler hayatımızdadır, toplumun genel kanısı bu özelleştirmenin hatalı olduğu şeklindedir. Sizce de böyle midir?

Batuhan Halim:
Havaalanı konusunda yorum yapmamız doğru değil çünkü taraftarlardan biri müvekkilimizdir ve konu birçok yönden mahkemededir. Su konusunda da yatırım yapan yabancı yatırımcılar zaman zaman bizden görüş almaktadırlar bu yüzden özelde bu konuya da değinmemiz doğru değildir. Öte yandan sorunuzun cevabı bundan sonra olacak olması muhtemel özelleştirmelere katılacak olan kuruluşlar ve kamu açısından görüşümüzü aktarmamız daha doğru olacaktır. Kamunun çok hızlı şekilde özelleştirme konusunda yapılanması gereklidir. Demagojik yaklaşımlardan uzaklaşması, yapıcı yönetici ve denetleyici pozisyon alması şarttır. Devletin esas işi ( olması gereken ) toplumun refahını sağlayacak olan planlama ve denetlemedir. Devletin kamu menfaatini korurken, işleri icra etmesi bulunduğumuz ekonomik zeminde mümkün görülmemektedir. Verimsizlik, ölçülememe ve sorumlu olmama durumu devletin icradan çıkması gerektiğinin en büyük göstergesidir.

Selda İçer: Sizce Ne yapılmalıdır?

Batuhan Halim:
Hızlıca kamu özelleştirmeyi anlama, planlama, yönetme ve denetlemesi için üst kurumlar kurmalıdır. Sadece bu kurumları kurması yeterli değildir; bu kurumların faaliyetini etkin kılması için yasal düzenlemeler yapmalıdır. Doğru kişilerin istihdam edilmesi ve tüm bakanlıkların ortak zeminde yasal çelişkilerin uyumlaştırılması gerekmektedir.

Selda İçer: Yerli kuruluşlar özelleştirmede yer alabilecek mi? Yoksa her zaman yabancı biri gelip sahip olduğumuz kurumları alıp işletecek mi?

Batuhan Halim:
Özelleştirmenin bir bacağı da Yabancı finans kaynaklarını ülkenize çekmektir. Yerli kişi ve kurumları korumak ve özelleştirmede yer almasını planlamak devletin işidir. Finans kaynağına ulaşan ve işletmeleri alıp önerilen ekonomik döngüyü sağlayabilecek olan yerli firmalar, işletmeler dahil olabilir. Özelleştirmede yatırım yapacak olan kurumlarda aranan temel özellikler yetkinlik ve yeterliliktir. Bu özellikleri barındıran tüm kurumlar özelleştirmede yer almalıdır.

Selda İçer: Yabancı yatırımcı derken sadece bizim için Türkiye’den gelecek firmalar anlamına mı geliyor?



Batuhan Halim:
Kesinlikle hayır özelleştirme finansal ve iktisadi özellikleri olan yatırımlardır. KKTC’nin politik durumu yabancı yatırımcı için her zaman önemli rol oynamaktadır anacak doğru imkanların yaratılması halinde herkes için verimli özelleştirme yapılabilir.

Selda İçer: Türkiye haricinde yabancılar KKTC’ye gelir mi ?

Batuhan Halim / Svitlana hanım:
Evet gelir. Doğru anlatım yapılması koşulu ile. Bunun bir türlü KKTC de anlaşılmaması üzücüdür. Bu konuda biz kurum olarak atılım içerisindeyiz. Yabancı yatırımcıları ilgilendiren, bilgilendiren bir çalışma yaptık. Bu Çalışma bağımsız inceleme ile yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlara ÖZET KKTC’nin durumunu anlatan bir rapor dur ( prospects of investment White paper ) . Aslen bu tür çalışmaları Devlet yapmalıdır ve doğru şekilde dağıtılmasını da sağlamalarıdır. Bizde hükümetlerin yaşı kısa olması uzun dönem çalışma ve devamlılık isteyen işlerde kısa kalıyor.

Selda İçer: Biraz da sizden söz edelim. Batuhan Bey Kimdir?

Batuhan Halim:
Ben Yatırım ve Finans uzmanlığı olan bir Hukukçuyum. Hem hukuk bürosu yönetiyor hem de finans kurumlarının Yönetim Kurulu danışmanlığını yapıyorum. KKTC ‘de 4, yurt dışında ise 8 Finans kurumu danışmanıyım. Finans kurumları uzmanlığım özellikle Banka, Fon yönetimi, Sigorta, ve Emlak yatırımı alanlarıdır.



Selda İçer: Bu bilgi nasıl geldi Batuhan bey?

Batuhan Halim:
2 üniversite mezunu, 2 master ve 1 master üstü uzmanlığım vardır. HARVARD Business School tarafından düzenlenen finans alanında Kurumsal yapılanma uzmanlığını yapmış biriyim. Ama eğitim hiç bitmiyor sürekli devam etmek zorundadır.

Selda İçer: Bu hizmetleri nasıl sunuyorsunuz?

Batuhan Halim:
Bu konuda ekip kurmak en uzun zamanı alan işti. KKTC’de danışmanlık sunan iki ofisimiz mevcuttur. Bu iki ofisimiz yönetici ve başdanışmanları buradalar. Onlarla birlikte çalışıyoruz. Danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Hedefimiz ülkemize en iyi hizmeti vermektir. 

19/06/2016 17:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: batuhan halim, selda içer, Svitlana
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.