Şemsiye devrimi

ads ads ads ads
30/09/2014

ads
Şemsiye devrimi

Asya’nın en büyük finans merkezlerinin olduğu Hong Kong, son yılların en büyük protesto eylemine tanık oluyor.

Seçimlerde reform talebiyle sokaklara dökülen göstericilere polisin müdahalesi sert oldu. Göstericilerin kendilerini polisten “şemsiye” ile koruması nedeniyle eyleme “Şemsiye Devrimi” deniliyor.

Eski İngiliz sömürgesi, 1997 yılından bu yana Çin’e bağlı özerk yönetim olan, “bir ülke iki sistem” ile yönetilen Hong Kong’da geçen hafta başlayan eylemler büyüyerek devam ediyor. 22 Eylül’de öğrencilerin demokratik reform talebiyle başlattığı eyleme Hong Kong’da 2017’de yapılacak seçimler öncesi ‘Çin hükümetinin, adayları inceleme ve seçimlere kısıtlama getirme planlarına’ karşı ayaklanan Occupy Central with Love and Peace (Aşk ve Barışla Merkezi İşgal Et) hareketi ve işçiler de dahil oldu. Pazar günü şehir merkezinde sokaklara dökülen binlerce göstericiye polis cop ve biber gazıyla sert müdahalede bulundu. Binlerce gösterici önceki gece sokaklarda sabahladı. Ve dün eylemler kira fiyatlarının rekor kırdığı Causeway Bay ve Mongkok gibi bölgelere de sıçradı. Şehrin bazı bölgelerinde hayat durdu. Bankalar, okullar ve bazı işyerleri kapandı. Dün polis geri çekilirken, eylemler başladığından beri 41 kişinin yaralandığı, 78 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying ise protestoları ‘yasadışı eylemler’ olarak nitelendirirken Hong Kong’a asker gönderecekleri iddialarını yalanladı.

Gittiği yerde biber gazı yiyor

Amerikan CNN kanalının eski İstanbul muhabiri Ivan Watson, yeni görev yeri Hong Kong’da polisin sert müdahalesinin ortasında kaldı. Önceki gün eylemde göstericilerin arasında gelişmeleri anlatan Watson, biber gazı yiyince zor anlar yaşadı. Watson, bu yıl Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı’nda canlı yayın yaparken gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Watson için “CNN’in dalkavuğu” ifadesini kullanmış ve “Bunlar ajan görevi icra ediyor” demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Erdoğan’ın sözlerine tepki vermişti. Watson, daha önce planlandığı gibi İstanbul’dan ayrılarak Hong Kong’a gitmişti. 

30/09/2014 09:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hong Kong, şemsiye, haber dünya
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.