Sendikal Platform Başbakanlık önünde eylem yaptı

ads ads ads ads
05/12/2016

ads
Sendikal Platform Başbakanlık önünde eylem yaptı

Sendikal Platform, bu akşam üzeri Başbakanlık önünde bir eylem yaptı.

Bir varil içinde manşetlerinde siyasilerin olduğu gazetelerle ateş yakılan eylemde Sendikal Platform adına açıklamalarda bulunuldu.

BIÇAKLI: “YANLIŞTAN DÖNMEK ERDEMDİR. BU İNAT NİYE?”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, konuşmasında, halkı yarın Başbakanlık önünde yapılacak eyleme katılmaya çağırarak, “Bu sadece sendikaların sorunu değil. Toplumsal bir sorundur” dedi.

Bıçaklı, Girne- Değirmenlik dağ yolunda yaşanan ölümlü trafik kazasından sonra, bir haftadır toplumun büyük kesiminin sokakta olduğunu; hem saatlerle, hem de yollarla ilgili tepkisini ortaya koyduğunu söyledi.

Bıçaklı, dağ yolundaki kazanın tek bir sebebi olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

“Sebeplerin bir tanesi ve en önemlisi saatlerin geri çekilmemesidir. Herkes gecenin karanlığında kalkıyor, trafiğe giriyor, işine, okuluna ulaşmaya çalışıyor. Hükümet edenler, ısrarla ve inatla insanları bu saate mecbur ediyor. Bir karar aldınız, saatlere böyle devam edilsin istediniz, gördünüz ki ülke şartlarına uymuyor, yanlıştan dönün. Yanlıştan dönmek erdemdir. Bu inat niye? 50-100 yıldır bu ülkede kış mesaisi geldiğinde saatler geri çekilir, neden? Çünkü bizim ülkemizin hava ve iklim şartları bunu gerektirir. Şimdi ne değişti?”

Hükümetin saatleri geri almak yerine, çalışma ve okul saatlerini düzenlediğini, ancak bunun kaosu daha da büyüttüğünü belirten Bıçaklı, hem kamuda örgütlü sendikalardan, hem de özel sektör temsilcilerinden “saatlerle ilgili karara uymayacağız” şeklinde açıklamalar geldiğini anımsattı.

Bıçaklı, özel sektörde çalışanların çocuklarını saat 07.15’te okula bırakmak zorunda kaldığını da dile getirerek, “Bu çocukların başına bir şey gelirse, bunun hesabını kim verecek?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısına, Akıncı’nın hem burada hem de bugün Brüksel’e gitmeden önce Ercan Havaalanı’nda saatler konusunda yaptığı açıklamalara işaret eden Bıçaklı, “Toplum da, Cumhurbaşkanı da bu saatlerin tamam olmadığını söylüyor. Tınlamıyorsunuz. Siz burada kimi temsilen oturuyorsunuz? Anlamadım” dedi.

Serdar Denktaş’ın maaş kesintisiyle yolların tamir edilmesi açıklamalarına da işaret eden Bıçaklı, "Seyrüseferlerden aldığınız parayı ne yaptınız? Devlet vatandaşın yüzde 60’ından seyrüsefer parası alamıyormuş. Yasa gereği bir şeyi yerine getiremiyor, tahsil edemiyorsanız şimdi istifa edin ve mahallenize gidin” ifadelerine yer verdi.

“Kimse Kıbrıslı Türklere nasıl fedakarlık yapılacağını anlatmaya da kalkmasın” diyen Bıçaklı, Kıbrıslı Türklerin gerektiğinde nasıl fedakarlıklar yaptığını anlattı.

“YOK CANIM...BÖYLE OLMAZ”

Bıçaklı, şunları ekledi:

“Yandaş sermayeden vergi almayacaksın, seyrüsefer toplamayacaksın, tasarruf etmeyeceksin, her gün 20 tane gara Mercedes binip, bir jeep önde, bir jeep de arkada, Amerikan başkanı gibi memlekette gezeceksiniz, ertesi gün de benden fedakarlık isteyeceksiniz... Yok canım, böyle olmaz.”

KAPTAN: “HALK, BU ÜLKEYİ KİMLERİN SEVDİĞİNİ BİLİYOR...”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, “Korkunun ecele faydası yok ama biz Başbakanlığı yıkmak için gelmeyeceğiz. Biz, saatler geri çekilmediği için bu ülkenin ne yaşadığını anlamayan o 10 kişiye, bunu anlatmaya geleceğiz” dedi.

Siyasilerin yarın yine saklanacağını, vatandaşın polisle karşı karşıya getirileceğini ifade eden Kaptan, “Kimse sabrımızı taşırmasın. Bu demir kapılar bile onları kurtaramaz” dedi.

Kaptan şunları da söyledi:

“Siz mi bu ülkeyi seviyorsunuz? Çocuklar ölürken susanlar mı bu ülkeyi çok seviyor? İnsanlar açlıktan kıvranırken, zevki sefa içinde otellerde yiyip içenler mi bu ülkeyi seviyor? Gençler işsizlikten ülkeyi terk ederken susanlar mı bu ülkeyi seviyor? Yoksa 1920’lerde, 1958’lerde, 1960’larda ve şu anda sokağa dökülen liseli gençlik, ülkesine sahip çıkan emek örgütleri mi bu ülkeyi çok seviyor? Halk bu ülkeyi kimlerin sevdiğini biliyor. Bu ülkeyi kimin sevdiğini onlara göstereceğiz.”

TEK: “BU SİYASET, BU REJİM TÜKENDİ. BU ÜLKEYİ ENKAZ HALİNE GETİRDİ. BİZ DE YARIN YOLLARDA OLACAĞIZ”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Vedat Tek, bugün okullarda sivil itaatsizlik eylemi yaptıklarını ifade ederek, saat 08.00’de eğitime başlandığını, okulun 13.05’te tamamlandığını belirtti.

2012’deki eyleme işaret eden Tek, “Bu yıl da karne eylemimiz olmuştu. Burada da sivil itaatsizlik yapmıştık. Davalar oldu. İstinaf mahkemesine gittik, davayı kazandık. Hükümet, eylemin sonuçlarını değerlendirmezse bu eylem şekillerine devam edeceğiz. Hem eğitim yürüyecek, hem de sivil itaatsizlik... ” dedi.

Yarın eylemde olacaklarını, KTOEÖS üyelerinin saat 09.00’da sendikanın önünden hareket edeceğini dile getiren Vedat Tek, “Bu siyaset, bu rejim tükendi. Bu ülkeyi enkaz haline getirdi. Biz yollarda olacağız ve bize yakışan şekilde eylemi gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu. 

05/12/2016 21:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sendikal Platform
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.