'Sevgi hormonu' obeziteye çare olabilir

ads ads ads ads
06/03/2015

ads
'Sevgi hormonu' obeziteye çare olabilir

Milyonlarca insanın sorunu olan obezitenin çaresi 'sevgi'de olabilir. Araştırmaya göre, 'sevgi veya bağlanma hormonu' olarak da adlandırılan oksitosin, erkeklerin özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmasını sağladı.

Oksitosin içeren burun spreyini kullanan erkekler daha az yağlı yiyeceklere yöneldi

Bu sonuç; ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırmasından çıktı. Araştırma, "sevgi ya da bağlanma hormonu" olarak da adlandırılan oksitosinin erkeklerin özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durmasını sağladığını gösterdi.

Bilim insanları, ortalama 27 yaşındaki erkek katılımcılardan bazılarından oksitosin içeren, diğerlerinde içinde tuzlu su bulunan burun spreyi kullanmasını istedi. Bir saat sonra kahvaltı verilen katılımcılardan oksitosin alanların tek dozdan sonra bile daha az yağlı yiyecek tükettiği görüldü.

Araştırmanın bir diğer sonucu ise, oksitosin spreyinin insülin hassasiyetini arttırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı yönünde. Bilim insanları oksitosin spreyinin yan etkisinin bulunmadığını belirtiyor.

Araştırmaya imza atanlardan Elizabeth Lawson, konuyla ilgili başka araştırmalar gerekse de sonuçların obezite ve metabolizma sorunlarının tedavisine ışık tuttuğuna dikkati çekti.

OKSİTOSİN, SEVGİLİYİ DAHA ÇEKİCİ KILIYOR

Araştırmanın sonuçları ABD'de pazar günü 97'ncisi düzenlenecek Endokrin Derneği'nin konferansında ayrıntılı şekilde sunulacak.

Daha önce yapılan araştırmalar oksitosinin hormonunun erkeklerin sevgililerini daha çekici bulmasını sağladığını ve sarhoşluğun etkilerini azalttığını ortaya koymuştu. 

06/03/2015 16:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sevgi hormonu, obez, obezite, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.