Sınav öncesi fazla çikolata riskli!

ads ads ads ads
27/04/2015

ads
Sınav öncesi fazla çikolata riskli!



Sınavdan önce stresi ve motivasyonu olumsuz etkileyecek gıdalara özellikle dikkat etmek gerekiyor. TEOG öncesi sağlıklı beslenme önerileri:

Sınav günlerinin öncesinde dengeli ve sağlıklı beslenme, öğrencilerin motivasyonlarında ve başarısında önemli rol oynuyor. Zihni açan herhangi mucize bir besin bulunmuyor; ancak doğru besin seçimiyle, başarıyı artırmak mümkün olabiliyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi ve Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sevil Ürer, TEOG sınavı öncesi sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Beslenme öğrencinin başarısında önemli rol oynar

Öğrencilerin hem sınav hem de öğrenim dönemlerindeki motivasyon ve başarısının artmasında beslenmenin önemli bir rolü vardır. Bunun için öğrenciler bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır. Sınav döneminde öğrencilerin yaşadığı yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk ve yoğun stres beraberinde mide bulantısı, baş dönmeleri, kilo alma-verme gibi sağlık sorunları yaşamalarına sebep olabilir. Doğru ve dengeli bir beslenme planı ile sınav döneminde oluşabilecek bu tip sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Kafein, sınav stresini artırırAşırı kafein, fastfood ağırlıklı diyet, asitli içecekler gibi sağlıksız beslenmek sınav stresini arttırıp kötü sonuçlara neden olabilir. Sınav öncesinde stresten uzak rahat bir uyku için kafeinli içecekler yerine melisa, papatya gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Fazla sıvı alınmamasına da dikkat edilmelidir; çünkü fazla sıvı alımı, gece sık idrara çıkmaya ve kişinin uykusuz kalmasına neden olabilmektedir.

Çikolatanın fazlası konsantrasyonu bozabilir

Konsantrasyonu artırmak için ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal ve kuşburnuna mutlaka beslenme planında yer verilmelidir. Yeterli miktarda çikolata stresi azaltarak mutluluk verebilir; ancak fazla tüketimin konsantrasyonu düşürebileceği unutulmamalıdır. Sınav sırasında çikolata, şeker gibi kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

Yağlı ve tatlı yiyeceklerden kaçının

Sınav öncesi, aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerin tüketilmesi bağırsak hareketlerinin bozulmasına neden olabileceğinden önerilmez. Bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kuru baklagil, lahana, pırasa, kereviz, bezelye, bulgur pilavı, kısır, mercimek köftesi gibi besinlerden de uzak durulmalıdır. Susamaya neden olabilecek sucuk, tuzlu çubuk krakerler gibi aşırı tuzlu besinlerden de kaçınılmalıdır.

Kahvaltı konsantrasyon ve motivasyon sağlar

Sınav döneminde kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür. Beyin, kan şekeriyle çalışır ve sabah kalktığımızda kan şekerimiz düşüktür. Çok düşük kan şekeri öğrencilerin konsantrasyonunu olumsuz etkiler, çok yüksek kan şekeri ise öğrenme, test çözme, okuma gibi beynin aktif olması gereken zamanlarda uyku hali yaratır. Ayrıca yapılan araştırmalarda, sabah kahvaltı yapan kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu yüzden güne; süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak önemlidir.

Beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmayın

Öğünlerde, sınav sabahı kahvaltıda çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketiminden de kaçınılmalıdır. Sınav öncesi ve sabahında kişinin alışkanlığı olan daha önce tükettiğinde vücutta reaksiyon vermeyen be 

27/04/2015 14:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sınav öncesi, çikolata, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.