Şişkinlikten nasıl kurtulursunuz?

ads ads ads ads
11/10/2015

ads
Şişkinlikten nasıl kurtulursunuz?

Şişkinlik veya diğer sindirim problemlerinden mi şikâyetçisiniz? Bunun nedeni sindirim kanalınızdaki görevini yerine getiremeyen bakteriler olabilir. Peki, sindirim sağlığınız için neler yapabilirsiniz? Mehmet Öz, Hürriyet Pazar'a yazdı...

Şişkinlik ve gaz hissiyatı birçok basit yolla reçetelenebilecek, son derece rahatsızlık verici bir durumdur. Hangi besinlerin etkileyebileceğini test edin. Şişkinlik hissi rasgele zamanlarda geliyor gibi olsa da ne zaman olduğunu anlamaya çalışmak çok önemlidir. Genellikle bazı besinleri sindirmede zorlanmak bağırsaklardaki gaz üretimini artırarak şişkinlik hissine yol açabilir. Hayvansal süt ürünleri buna tipik bir örnektir. Laktoza bütünüyle intoleransınız olmayabilir ancak şişkinliğe yol açan hafif bir hassasiyete sahip olabilirsiniz. Bunu fark etmeye çalışarak bulduğunuz besinleri azaltmayı veya kesmeyi deneyin.

Yağı bırakın: Yağ mide ve bağırsaklarınıza geldiğinde yiyeceklerin hareketini yavaşlatır. Böylece, bol yağlı kocaman bir öğün tüketiyorsanız vücudunuzun bu besinleri taşıması için normalden daha fazla zaman harcaması demektir. Bu da daha uzun süre karnınızı şiş hissetmenize ve hem görüntü hem hissiyat olarak şişkinliğe yol açabilir.

Masada yavaşlayın: Yemek yediğimizde hepimiz hava yutarız ancak çok hızlı yemek, yuttuğunuz havayı büyük oranda artırabilir. Havanın bir kısmı ağzınızdan çıkan gaz yoluyla salınabilir ancak çoğu bağırsaklara iner ve şişkinlik ile gaza neden olabilir. Eğer yeme hızınızı yavaşlatırsanız daha az hava yutar ve şişkinliğinizi azaltmış olursunuz.

Bu besinlere dikkat: Şeker ve sakızda bulunan sorbitol gibi şeker alkolleri gaz üretimine katkıda bulunabilir. Bu şekerlerin bazıları sindirilemez ve sonunda bağırsakta gaz üreten bakterileri besler. Asitli içecekler de, hem yediklerinizdeki şekeri yükselterek hem de bağırsaklarınıza bol miktarda CO2 bırakarak (aynı hava yuttuğunuzda olduğu gibi) bağırsaklarınıza yerleşmesine ve orada gaz olarak geçiş yapmasına yol açabilir.

Sigarayı bırakın: Sigara içmek yuttuğunuz hava miktarını artırır ve bu da daha şişkin hissetmenize yol açabilir. Stresin de şişkinliği artırdığı biliniyor. Spor yapmak hem gazı etkili bir şekilde yok etmenin hem de stresi azaltmanın harika bir yoludur.

Lif alımını dengede tutun: Lif, sindiriminiz için adeta bir mucize gibidir ve kanser riskinizi de azaltır. Ancak çok fazla lif tüketmek bazen şişkinlik ve gaza sebep olabilir. Meyve, sebze ve tam tahılları azaltmak, her şeyi denedikten sonra işe yaramazsa kaçacağınız son yol olmalıdır. Eğer gerçekten sorun yaşıyorsanız aldığınız yüksek lifli gıdaların miktarını azaltmaya çalışın. Özellikle elma ve armut gibi meyvelerle soğan, brokoli veya brüksellahanası gibi sebzelere dikkat edin. (Hürriyet) 

11/10/2015 16:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kanser, haber, spor, Yemek, Hava, Sigara, zaman, derece, , haberler, son dakika haberler
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.