Sofraya oturmayan çocuğun hali harap

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
Sofraya oturmayan çocuğun hali harap

Modern ailenin günlük hayhuy içinde bir araya gelduğu tek yer yemek masası. Buna rağmen beraber yemek yemeyen ailelerde en çok çocuklar zarar görüyor. Araştırmalara göre, okuldan kaçma, fazla kilolar ve hatta zararlı alışkanlıklar, ailesiyle sofraya oturmayan çocuklarda çok daha fazla görülüyor.

Hep birlikte kalabalık ailenin oturup neşe ve gürültü patırtıyla ve uzun uzun yemek yemesi bir İtalyan filmi klişesi gibi gelebilir. Ama aslında bizim için de geçerli, güzel bir gelenek. Hele ramazan boyunca iftar sofralarında sadece aile değil değer verdiğimiz insanlarla da birlikte oluyoruz ve bunun dostluğu, bağlılıkları artıra bir yanı var. Nitekim bu durum sadece bizim coğrafya için geçerli bir şey değil, Amerikalılar da birlikte yemek yemenin önemine inanıyor. Ve ne yazik ki modern hayat yüzünden hem onlar hem bizim için artık yemek yalnız yapılan bir işe dönüşmüş durumda.

Araştırmalara göre bir Amerikalı her beş öğününden birini arabasında yiyor. Her dört Amerikalıdan biri her gün en az bir öğünününde fast food yiyor ve Amerikan ailelerinin çoğunun beraber bir öğün yediği gün sayısı haftada 5 den az.Malesef çok sayıda Amerikalı sevdikleriyle beraber güzel zaman geçirebilecekleri bir fırsatı kaçıyor.Fakat bundan da öte bir şekilde, yalnız yemek yememek fiziksel ve psikolojik olarak bizi kötü etkiliyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 'nün Dünya ülkelerinin dörtte üçünden topladığı verilerle yaptığı yeni araştırmaya göre ailesiyle düzenli olarak yemek yemeyen çocukların okulu asma oranı daha fazla. Uluslararası öğrenci değerlendirme programı (PISA)'nın 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde 2 haftalık veriler üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre dünya genelinde ortalama devamsızlık yapma yüzdesi %15 iken bu oran düzenli olarak ailesiyle yemek yemediğini söyleyen çocuklarda%30'lara kadar çıkıyor. Ailesiyle beraber haftada iki kereden az yemek yediğini söyleyen çocukların fazla kilolu olma oranı bunu yapabilenlere göre %40 daha fazla. Diğer bir taraftan Kolombiya Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre ailesiyle beraber haftada beş günden fazla yemek yiyebilen çocukların alkol ve uyuşturucu bağımlısı olma olasılığı daha düşükken; daha sağlıklı beslenme, akademik olarak daha başarılı olma ve aileleriyle daha yakın ilişkiler kurabilmeleri daha muhtemel.

BİR ARAYA GELMEK İÇİN TEK FIRSAT

Beraber yemek yememenin neden olduğu bu olumsuz etkilere yol açan temelde iki faktör var. Birincisi çocuklar aileleriyle beraber yemek yemediğinde gittikleri yerler genelde fast food tarzında ucuz restoranlar. ikinci faktör ise ayrı yemek yemek bizi birbirimizden uzaklaştırıyor. Beraber sofraya oturmak bir araya gelmek için ve günlük rutin işlerden kısa bir süre için de olsa sıyrılmak için güzel bir bahane.

Amerika'nın aksine bir çok kültürde yemek zamanı kutsal bir zaman olarak addediliyor. Örnek olarak; Fransa'da birinin tek başına yemek yemesi kabul edilebilir bir durumken, yemeği alelacele yemek hoş karşılanmıyor. Gene Fransada, öğle yemeği için verilen ara en az bir saat. Meksika'daki bir çok şehirde insanlar arkadaşları ve aileleriyle beraber yemek yemek için park, meydan gibi toplu alanları kullanıyorlar. Bu insanların başkalarına karşı hissettiği eşitsizlik duygusunu da törpülüyor.

Eating Together (Beraber yemek) isimli kitabında Alice Julier beraber yemek yemenin insanların bakış açısında önemli değişimlere yol açabileceğini iddia ediyor. Beraber yenen yemek farklı cinsiyetten, ırktan ve sosyoekonomik sınıflardan gelen insanları bir araya getirdiği için insanların eşitliğe olan inancını da kuvvetlendiriyor.

Günümüzde ortalama bir Amerikalı yemek malzemesi almak için harcadığından daha fazla parayı fast food için harcıyor. Belki de bu sorunun kökleri kültürel bir yanlış anlamadan kaynaklanıyordur. Amerika'da aileyle beraber iyi yemekler yemek için zaman ayırmak züppe bir hareket olarak görülüyor. Amerikalı ressan Norman Rockwell'in yemek masasında resmettiği aile, günümüzde ekonomik olarak ebeveynlerden birinin çalışmayıp gününü ev işleriyle geçirmesi güçleştikçe, orta sınıftan ziyade burjuva bir aile olarak gözükmeye başladı. Günümüzde çoğu ebeveyn yemek yapmak için zaman bulamazken, azımsanmayacak bir kesim nasıl yemek yapıldığını bile bilmiyor. Evde yemek yapmanın gereksiz ve daha masraflı olduğunu da yaygın bir kanı. Para ve zamandan tasarruf etme anlaşılabilir bir istek. 

23/07/2014 12:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sofra, çocuk, aile, yaşam, haber
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.