Şoke eden karar: Kadın sarhoş ise oral seks tecavüz sayılmaz!

ads ads ads ads
28/04/2016

ads
Şoke eden karar: Kadın sarhoş ise oral seks tecavüz sayılmaz!

ABD'nin Oklahoma eyaletinde bir mahkeme tarafından verilen "kurban alkolden bilincini yitirdiğinde, oral seks tecavüz olarak değerlendirilemez" yönündeki karar, hukuk çevrelerinde bir hayli tartışma kopardı.

Söz konusu karar, 16 yaşındaki bir kızın 17 yaşındaki bir arkadaşı tarafından tecavüze uğradığını iddia etmesi üzerine açılan davada verildi.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; davaya konu olay şöyle gelişti. İkili arkadaş grubuyla bir parkta içki içti. Ardından genç kız kendinden geçecek derecede sarhoş oldu. Zanlı, bilinci yerinde olmayan kızı evine bırakma bahanesiyle büyükannesinin evine götürdü.

Tanıklar, genç kızın sanığın aracına bindirildiğini anlattı. Kısa süre araçta onlarla birlikte giden bir genç de genç kızın kendinde olmadığı yönünde şahitlik yaptı.

GENÇ KIZ MUAYENE SIRASINDA KENDİNE GELDİ

Bilinci yerinde değilken hastaneye götürülen kıza alkol testi yapıldı. Ve kanındaki alkol oranının en üst sınırda olduğu tespit edildi. Genç kız, sağlık personeli cinsel saldırı muayenesi yaparken, kendine geldi.

Test sonuçları daha sonra, sanığın DNA örneklerinin kızın bacağında ve ağız çevresinde bulunduğunu ortaya koydu. Çocuk, rızayla seks yaptıklarını savunurken, genç kız parkta içki içtikten sonra yaşananlara dair hiçbir şey hatırlamadığını söyledi.

ÇOK SARHOŞ İSE ORAL SEKS EYLEMİ GERÇEKLEŞEMEZ

Tulsa Bölge savcıları, zanlıyı “oral sekse zorlamak”la suçladı. Ancak mahkeme yargıcı davayı reddetti. 24 Mart tarihli temyiz mahkemesi kararında da savcıların alkolden bilincini kaybeden bir mağdur için kanunun uygulanamayacağını teyit etti.

Oybirliğiyle alınan temyiz kararında, “Kurbanın oral seks sırasında tamamen bilincini kaybedecek kadar sarhoş olduğu durumda, zorla oral seks eylemi gerçekleşemez” ifadesi yer aldı.

Mahkeme karar gerekçesinde, kanunun cebir eylemini oluşturan bazı koşulları sıraladığını ve alkol olan bir kurbanın acze düşmesine ilişkin bir şey söylemediğini” belirtti: “Bir suç için bir kişinin adli takibata uğramasını meşrulaştırmak adına yasayı ifade ettiği anlamının ötesinde genişletmeyeceğiz.”

KARAR UYGUN, KANUN ARKAİK

Tulsa Bölge Savcısı Benjamin Fu, kararın kendisini çok şaşırttığını söyledi. Kararı eleştirenler, hukuk sisteminin kurbanları suçladığını ve tecavüz hakkında miadını doldurmuş fikirleri benimsediğini söylüyor.

Ancak bazı hukuk uzmanları ve mağdur avukatları ise yamalı yasalar ile tecavüz ve rıza hakkında gelişen fikirler arasında sorunlu boşluklar olduğunu vurguluyor. CUNY Hukuk Fakültesi Dekanı Michelle Anderson, kararın ‘uygun’, kanunun ise ‘arkaik’ olduğunu söyledi.

28/04/2016 16:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: tecavüz, oral seks, Mahkeme
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.