Sonbahar depresyonundan korunmanın 7 yolu

ads ads ads ads
08/11/2017

ads
Sonbahar depresyonundan korunmanın 7 yolu

Uzmanlar, yaz aylarından sonbahara geçerken, güneşten yararlanılan saatin azalması, havanın soğuması, gökyüzüne hâkim olan gri-siyah tonlar nedenleriyle depresyona giren insan sayısının arttığını belirtiyor.

Sonbaharla birlikte azalan aktivite, artan iştah, karamsar düşünceler ile depresyona girmek daha da kolaylaşıyor. Ancak alacağınız birkaç önlemle sonbahar depresyonundan kurtulmak mümkün.

İşte sonbahar depresyonundan korunmanın 7 yolu

Düzenli uyku uyuyun

Sonbaharın soğuk havası, sıcak yatağınıza erken girmek için yeterli bir nedendir. Bu hem bedeninizin hem zihninizin dinlenmesi için iyi bir avantajdır. Unutmayın, uyku ruh halinizi etkileyen en önemli etkenlerden biridir bu yüzden yeterli ve düzenli uyku uyuduğunuzdan emin olun.

Gün ışığına doyun

Azalan gün ışığı miktarı, havanın kasveti, yataktan kalmamanız için bir sebep gibi görünse de, o yataktan kalkın ve ilk iş olarak perdelerinizi açın. Gündüzleri hava bulutlu olsa dahi dışarı çıkın ve güneş ışığından az da olsa yararlanın. Güneş ışığı beynin duygusal merkezini uyararak, iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Soğuk havalar sizi durdurmasın

Yaz aylarında sıcak havanın enerjisini bir başka hissederiz. Daha canlı ve hareketliyizdir. Egzersiz yapmaya vakit bulamasak bile, gezer, eğleniriz. Ancak sonbahara girdiğimiz andan itibaren havanın karanlık oluşu ve soğukluğu bedeni tembelleştirir, gezme arzusunu yok eder. Sürekli olduğunuz yerde oturmak, hareket etmemek ise depresyonun habercisidir. Sonbahar depresyonundan korunmanızın bir yolu da egzersiz yapmaktır.

Sağlıklı beslenin

Soğuk havalar, yağlı ve karbonhidratlı yiyecek tüketme isteği yaratıyor. Bu tarz gıdalar ise önce kilo almanıza sebep oluyor sonra da mutsuz olmanıza… Ayrıca sağlığınızı da olumsuz etkiliyor; yediğiniz andan itibaren kan şekerinizi yükseltiyor ve gün içinde halsiz hissetmenize sebep oluyor. Tükettiğiniz gıdalara dikkat edin ve yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.

Dinlendirici egzersizler yapın

Son yıllarda yaygınlaşan meditasyon, yoga gibi dinlendirici egzersizlere başlamak sizi sonbahar depresyonundan korumak için en rahatlatıcı yoldur. Hayatın bedeni ve zihni yoran hızından, bu dinlendirici egzersizlerle uzaklaşın.

Sosyalleşin

Yaz aylarında olduğu gibi dışarı çıkmaya ve sevdiklerinizle vakit geçirmeye devam edin. Biliyoruz, hava karanlık ve soğuk ancak kapalı mekânlarda da görüşmelerinizi sürdürebilirsiniz. Hem belki daha eğlenceli aktiviteler bile bulabilirsiniz. Sosyalleşmenize sonbahar geldi diye ara vermeyin.

Sonbaharın geldiğini kabullenin

Yaz geldiğinde, hiç bitmeyecekmiş gibi coşup seviniyor, hava azıcık soğuduğunda ise karalar bağlayabiliyorsunuz. Ancak mevsimlerin değişimi doğaldır ve bunu kabul etmek sizin elinizdedir. Sonbaharın geldiğini kabul edin ve güzelliklerinin farkına varın! Dökülen yaprakların arasında yürüyüşler yapın, salep seviyorsanız salep için, sinemaya gidin

08/11/2017 17:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sonbahar depresyonu, SAĞLIK
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.