Soykırımı tanımanın bedeli 1 milyon dolar

ads ads ads ads
07/06/2016

ads
Soykırımı tanımanın bedeli 1 milyon dolar

Yahudi lobi kuruluşu ADL’nin geçmişte 1 milyon dolar karşılığı sözde Ermeni soykırımını tanıma kararı aldığı iddia edildi

ABD'deki Yahudi lobi kuruluşu İftira ve İnkarla Mücadele Derneği'nin (ADL) sözde Ermeni soykırımını kabul etmek için Ermeni lobisinden 1 milyon dolar aldığı, daha sonra Türk Musevi Cemaati'nin bu parayı ödemesi sonrası vazgeçtiği iddia edildi.

ABD'deki en güçlü Yahudi lobi kuruluşu olan ADL sözde Ermeni soykırımını kabul etme yönünde karar alacaklarını açıkladı.

Şalom gazetesinde yer verilen haberde ADL Ulusal Direktörü Johnathan Greenblatt'ın sosyal medyada açıklama yaptığı, 1915 te Ermeni karşıtı olayları "Şüpheye yer vermeyecek şekilde soykırım" sözleri ile tarif ettiği kaydedildi. Greenblatt'ın ayrıca, ABD'nin 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesi halinde bu duruma destek vereceklerini de belirttiği ifade edildi.

'YANLIŞTAN DÖNÜN' BAŞVURUSU

Yahudi işadamı Doğan Kasadolu, Şalom'daki haberi görünce Türk Musevi Cemaati Başkanlığı'na başvurdu. Kasadolu cemaat başkanlığına verdiği yazıda şu ifadeleri kullandı: "Bugünlerde ADL tarafından bu şekilde karar almaları sonucunda Türk halkı ile Yahudi halkı arasındaki var olan dostluk ilişkilerinin telafisi mümkün olmayacak şekilde etkileneceği ve bozulabileceği de değerlendirilerek; vazgeçmeleri için müşavirleriniz kanalı ile girişimde bulunulmasını; bu konuda aldıkları bir karar bulunmakta ise yanlıştan dönülerek iptali için girişimde bulunulmasını; arz ve talep ederim." SABAH'a konuşan Kasadolu ADL'nin geçmişte ABD'deki Ermeni lobisinden sözde soykırımı kabul etmeleri ve açtıkları sergilerde soykırıma yer vermeleri için 1 milyon dolar aldığını, Türk Musevi Cemaati'nin de bu parayı ADL'ye vererek soykırımı kabul etmelerinden vazgeçirildiğini kaydetti. Bu durumu kendisine o dönem Cemaat Başkanı olan avukat Rıfat Saban tarafından bizzat anlatıldığını kaydeden Kasadolu, "Rıfat bey bana bu olayı iki kez anlatmıştır. En son ADL ile ilgili yaptığım başvuru üzerine geçtiğimiz hafta yeniden bahsetti. Türkiye'deki Yahudi cemaati, parayı verince ADL'nin soykırımı gündemden düşürdüğünü söyledi. Hatta Üzeyir Garih ve Jack Kamhi'nin büyük katkıları olduğunu ifade etti" dedi. Kasadolu, Türk Musevi Cemaati Başkanı Islah İbrahim-zadeh'in konuyu yakından takip edecekleri bilgisini verdiğini belirtti. 

07/06/2016 10:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Soykırım, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.