Sperm sayısında büyük gelişme

Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda'da yapılmış 185 çalışmayı inceleyen araştırmacılar, 1973-2011 yılları arasında sperm sayısının yüzde 50'den fazla azaldığını tespit etti.

ads ads ads ads
26/07/2017

ads
Sperm sayısında büyük gelişme

Araştırma heyetinin başındaki Doktor Hagai Levine ‘ye göre, elde ettikleri sonucun kendilerini son derece kaygılandırdığını söyledi.

Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden epidemiyoloji uzmanı Dr. Levine, sperm sayısının mevcut oranda azalmasının ‘insanlığın sonunu getirebileceği’ uyarısında bulundu.

Sonuçları “Human Reproduction Update” adlı dergide yayımlanan araştırma, bugüne kadar türünde yapılanların en kapsamlılarından biri olarak görülüyor.

Araştırmaya göre dört bölgede sperm yoğunluğu yüzde 52,4 oranında azaldı. Toplam sperm sayısındaki azalma oranı ise yüzde 59,3 oldu.

‘Güney Amerika, Asya ve Afrika’da azalma yok’

Araştırmada Güney Amerika, Asya ve Afrika’da ise sperm sayısının önemli oranda azalmadığı tespit edildi.
Ancak araştırmacılar bu bölgelerde sperm konusunda çok az çalışma yapıldığına dikkat çekiyor.
Bazı bilim insanları ise son araştırmaya karşın bu konuda daha hala yapılması gereken çok çalışma olduğunu söylüyor.
İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nden Profesör Allan Pacey, Dr Levine ve arkadaşlarının önceki araştırmalardaki birçok hatayı düzelttiklerini ancak bulgularına hala temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Sperm sayısındaki azalmanın nedenlerine ilişkin olarak ise ortada net bir kanıt yok.

Danimarka’da ki Syddansk Üniversitesi profesörü  Tina Kold Jensen’a göre; İnsanlar spermlerinin kalitesinin azaldığını genelde fark edemiyorlar.  21 yaşındaki genç bir erkek, kendi yaşına yakın bir kadından çocuk yapmaya kalktığında cocuğu genellikle olur fakat 35 yaşındaki bir kadından yapmaya kalkarsa zorluk yaşar. Her yıl sperm kontrolü yaptırmak çok önemli.

Ancak bazı bilim insanları böcek ilaçları ve naylon torbalarda kullanılan kimyasal maddelerden şişmanlık, sigara, stres, bazı diyet çeşitleri ve hatta çok fazla televizyon seyretmeye kadar birçok faktörü bu durumun olası nedenleri olarak sıralıyor.

26/07/2017 11:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sperm kalitesi, sperm, cinsel, besin, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.