Stres beyni de yiyip bitiriyor

ads ads ads ads
01/04/2015

ads
Stres beyni de yiyip bitiriyor

Stresi iyi yönetmeyi öğrenmenin hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, stresin bağışıklık sistemini düşürüp, hastalıklara daha kolay yakalanmaya neden olabileceği gibi beyne de büyük hasar verdiğine dikkat çekiyor.



Çağın en büyük hastalıklarından biri olarak kabul edilen stres, insanların sadece ruh sağlığını değil, beden sağlığını da ciddi anlamda etkiliyor. Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, metabolik denge adı verilen homeostazisin bozulduğu her durumun stres anlamına geldiğini ve yüksek stresin de beynimizde ciddi hasarların oluşmasına neden olduğu konusunda uyardı.



Stresle baş etmeyi öğrenmek gerekiyor

Stres hormonlarının beyinde uzun süre kalmasının, hafıza ve öğrenme merkezi olarak bilinen hipokampüsteki hücrelerin zarar görmesi anlamına geldiğini vurgulayan Böcü, “Bu durum beyin hücrelerinin ölmesine de neden olabilir. Bu nedenle bozulan metabolik dengenin yeniden kurulması için bireyin çaba harcaması, gayret göstermesi ve bunu nasıl yapacağını, yani stresle baş etmeyi öğrenmesi gereklidir” dedi.



Gerekirse uzmana başvurmaktan çekinmeyin

Sempatik sinir sistemi (SSS), tehlikeli durumlar karşısında güvenliğimizi sağlamak amacıyla, bedenimizi derhal harekete geçiren mükemmel bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Böcü şunları söyledi:

“SSS'nin aktif hale gelmesiyle beraber salgılanan adrenalin, nefes alıp vermemizi ve kalp atış hızımızı arttırarak, kan basıncımızı yükselterek ve kaslarımıza daha çok oksijen göndererek bizi, kaçmaya ya da savaşmaya hazır hale getirecek kadar yüksek enerjiye ulaştırır. Acil durum karşısında, önemli sistemlerin işlemesini sağlayan hormonların çalışması durdurulur. Bundan dolayı kronik stres yaşayan bireylerin bağışıklık sisteminin çökerek hastalıklara daha kolay yakalanmaları, uçuk çıkarmaları, kaşıntı ve alerji gibi rahatsızlıklarından yakınmaları oldukça doğaldır. Bu durumda yapılacak en iyi şey stresi iyi yönetmeyi öğrenebilmek, gerekirse bunun için uzmanlardan yardım almaktır.”



Gürültü de stresi tetikliyor

İşlek caddelerde ve otoban yakınlarında oturan kişilerin kalp krizi geçirme ve intihar girişimlerinde bulunduklarını ifade eden Böcü, “Araştırmalar, sürekli gürültüye maruz kalarak büyüyen çocukların ile yetişkinlerin, kalp krizi geçirme, intihar girişimi, bağışıklık sisteminin çökmesi, kardiyovasküler ölümler, saldırganlık, öğrenme ya da bellek süreçlerinde bozulmalar arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca yüksek çevresel gürültü içeren ortamlarda büyüyen çocuklarda bir süre sonra depresyonun temel nedenlerinden biri olan ‘öğrenilmiş çaresizlik’ de ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.  

01/04/2015 16:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: stres, beyin, gürültü, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.