'SU'da Mevzuata aykırı işlem

ads ads ads ads
29/09/2016

ads
'SU'da Mevzuata aykırı işlem

İhaleye katılan ancak teklifleri uygun bulunmayan Remondis Su ve Atık Su Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılan şikayet sonucunda Kamu İhale Kurulu, mevzuata aykırı işlem tespit etti, ‘düşük fiyat sorgulamasında’ hata yapıldığını kararlaştırdı.

Türkiye’den adaya ulaşan su ile ilgili Ankara’da açılan “KKTC Tarafı İçmesuyu Tesisleri İşletilmesi ve Personel Çalıştırılması" ihalesinde mevzuata aykırı işlem:Düşük fiyat sorgulaması HATALI!

Ayşe GÜLER-Yenidüzen

Kamu İhale Kurulu, Türkiye’den adaya ulaşan su ile ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi  tarafından Ankara’da açılan “KKTC Tarafı İçmesuyu Tesisleri İşletilmesi ve Personel Çalıştırılması" ihalesinde mevzuata aykırı işlem tespit etti, ‘düşük fiyat sorgulamasında’ hata yapıldığını kararlaştırdı.

Sınır değeri ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olduğu gerekçesiyle Mitaş Proje İnş. Tekstil San.ve Tic. A.Ş.nin kazandığı ihale, ihaleye katılan ancak teklifleri uygun bulunmayan Remondis Su ve Atık Su Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Kamu İhale Kurulu’na şikayet edildi. 

Yapılan şikayet sonrasında Kamu İhale Kurulu, ihaleyi incelemeye aldı, ihalede teklifler tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğine karar verdi.

Karar, oybirliğiyle…

Oy birliğiyle alınan karar, Türkiye Kamu İhale Kurulu’nun resmi internet sitesinde yayınlandı.

İhaleyle ilgili toplantıya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçmesuyu Dairesi Başkanı Hamdi Güleç, Üyeler İkinci Başkan Şinasi Candan, Osman Duru, Erol Öz, Dr Ahmet İhsan Satır, Hasan Kocagöz, Mehmet Atasever, Oğuzhan Yıldız katılarak, imza koydu.

2 teklif değerlendirme dışı kalmıştı…

Kurul tarafından yapılan incelemede; 7 firmanın teklif sunduğu ihalede, 1 firmanın ‘teklifinin banka referans mektubunun uygun olmadığı’, 1 firma da teklifinin iş deneyim belgesinin yetkili mercilerce onaylanmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı kaldığı belirtildi.

Bununla birlikte;  idare tarafından teklif tutarları sınır değerin altında olduğu tespit edilen 2 firmadan(Remondis Su ve Atık Su Teknolojileri San. ve Tic. A. Ş., Meseç İnş. Makina Taah. Petrol Ürünleri San.ve Tic. Ltd. Şti.) yazı ile aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, anılan iki isteklinin sundukları aşırı düşük teklif açıklamalarının uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin reddedildiği kurul raporuna yansıdı.

Rapor…

Raporda şöyle denildi: “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59’uncu ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddelerinde teklifleri aşırı düşük teklif olarak belirlenen isteklilerden teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerle ilgili ayrıntıların yazılı olarak isteneceği anlaşılmaktadır.İdare tarafından teklifi sınır değerin altında kalan isteklilere gönderilen aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında teklifteki önemli bileşenlerin belirtilmesi gerekirken söz konusu yazıda “…işin yapımı için seçilen teknik çözümlerin, işin yerine getirilmesinde kullanılan avantajlı koşulların, teklif edilen fiyatlara ait tüm dayanakların (proforma fatura, fatura, alınan tekliflerin, vb. belgelerin) ve gerekli görülen tüm açıklamaların …” şeklinde ifadeye yer verildiği görülmüş olup, anılan yazıda “…teklif edilen fiyatlara ait tüm dayanakların (proforma fatura, fatura, alınan tekliflerin, vb. belgelerin) ve gerekli görülen tüm açıklamaların…” ifadesinden teklifle ilgili tüm hususlara ilişkin açıklama istenildiğinin anlaşıldığı, bu itibarla idarenin aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısını mevzuata uygun şekilde teklifin önemli bileşenlerini açık ve net olarak belirtmeden düzenlediği anlaşılmıştır”



Dava yolu açık…

Kurul, mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğunu tespit ederek,  idare tarafından aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısında önemli teklif bileşenleri açıkça belirtilip sadece bu bileşenlere ilişkin yazılı açıklama talep edilerek sınır değer altındaki tüm tekliflere ilişkin olarak yeniden aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmasına karar verdi.

Bununla birlikte bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Verilen kararın 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolunun açık olduğu da ifade edildi.

29/09/2016 11:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mevzuata aykırı işlem, su
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.