Suriye’ye ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu başladı

ads ads ads ads
24/08/2016

ads
Suriye’ye ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekât başlatıldı. TSK kaynaklarının verdiği bilgilere göre; Cerablus bölgesinde tespit edilen hedefler vuruluyor. Fırat Kalkanı adı verilen harekatta saat 10:30'da tank birlikleri Suriye sınırından içeri girmeye başladı. ÖSO güçlerinin saat 13:15 itibariyle Keklice'yi IŞİD'in elinden aldığı öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekât başlatıldı. Düğmeye saat 04.00 civarında basıldı. Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği’nce bazı yerler, Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi. Önce TSK’ya ait obüsler IŞİD hedeflerine atış yaptı, sonrasında koalisyon uçakları IŞİD’i bombaladı. Saat 10:30 sıralarında ise tank birlikleri sınırı geçmeye başladı. Tankların gidişi sırasında zaman zaman önüne engel olarak çıkması muhtemel alanlar da top atışlarıyla ateş altına alındı.

Tankların peşinden de üzerlerine uçaksavar yerleştirilen kamyonetlere binen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ilerledi. İşte tarihi harekattan notlar…

Türk silahlı Kuvvetleri’nin IŞİD kontrolündeki Cerablus’a başlattığı harekatta top, roketatar ve uçaklarla yapılan bombardıman devam ederken, saat 10.30 sıralarında sınırın sıfır noktasında bekleyen tanklar, oluşturulan geçiş noktalarına yöneldi ve Suriye topraklarına girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Cerablus’taki IŞİD hedeflerinin temizlenmesine yönelik yapılan harekata ‘Fırat Kalkanı’ adı verildiği duyuruldu.

KARKAMIŞ’A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ


Bu arada hedef alınan Cerablus’ta top, roketatar ve uçaklar tarafından vurulan IŞİD mevzilerinden dumanlar yükselmeye devam ediyor. Harekat kapsamında hedef alınan Cerablus’tan ateşlenen bir havan mermisi ise Karkamış ilçe merkezinde boş araziye düşerek patladı. Kimsenin yaralanmadığı bu saldırı sonrası havan atışının yapıldığı bölgede de sınır birlikleri tarafından yoğun ateş altına alındı.



294 ATIŞ YAPILDI


Saat 04.00’te başlayan harekat ardından saat 10.30’a kadar Cerablus’taki 81 IŞİD hedefi topçu birlikleri ve çok namlulu roketatarlarla ateş altına alındı. Operasyonun ilk 6 saatinde 294 atışın yapıldığı bölgeye yönelik atışlar sürüyor.

2 F-16 SÜREKLİ HAVADA

Saat 06.08’den itibaren başlayan hava harekatında 12 hedefin tam isabetle vurulduğu, 2 F-16’nın ise anlık tespitlerin vurulması için sürekli havada olduğu kaydedildi.

Öte yandan Cerablus’a yönelik başlatılan askeri harekata mekanize ve havan unsurlarının da dahil olduğu piyade birlikleri, tank, topçu birlikleri, çok namlulu roketatar bataryaları, geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları ile İHA’lar katılıyor.



TANKLARIN PEŞİNDEN ÖSO GİTTİ

Cerablus’a yönelik askeri harekatın başlaması ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tankları sınırı geçerek Suriye topraklarında ilerledi.

İş makineleriyle dünden itibaren yapılan yol açma çalışmalarının ardından birliklerinden çıkan tanklar, sınırı geçerek Suriye’ye girdi. Tankların gidişi sırasında zaman zaman önüne engel olarak çıkması muhtemel alanlar da top atışlarıyla ateş altına alındı.

Tankların peşinden de üzerlerine uçaksavar yerleştirilen kamyonetlere binen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ilerledi. Atış yaparak ilerleyen tanklarla Cerablus’a giren ÖSO güçleri kenti IŞİD’den temizlemek için operasyonları başlattı. Öğle saatlerinden itibaren Cerablus’ta patlama sesleri artarken, hedef alınan IŞİD mevzilerinden yoğun duman yükseliyor.

KARKAMIŞ YAŞANMAZ HALE GELMİŞTİ

TSK kaynaklarına göre; Fırat Kalkanı operasyonun temel amacı, sınır güvenliği. IŞİD’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyona bilgi verilerek yapılan operasyonda, IŞİD’in attığı havan mermileri nedeniyle “yaşanmaz hale gelen” sınırdaki Karkamış bölgesindeki durumun düzeltmesinin amaçlandığı bildirildi.

İLGİLİ HABERSon dakika haberleri... Suriye'ye harekatına TSK'dan açıklama

Son dakika haberleri… Suriye’ye harekatına TSK’dan açıklama

TSK: TÜM KOMUTA KADEMESİ HAREKATIN BAŞINDA

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada “Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, IInci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet k.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor” denildi.

RAKAMLARLA IŞİD SALDIRILARI

Askeri kaynaklar, 9 Ocak 2016 tarihinden bugüne kadarGaziantep/Kilis-Suriye hattında bulunan yerleşim yerleri hudut karakollarına yönelik IŞİD’in 57 Havan, 79 KATYUŞA ve ‘2 adet tanksavar güdümlü mermisi attığını ifade ettiler.

Bu IŞİD saldırıları sonucunda 21 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 74 kişinin ise yaralandığını kaydeden kaynaklar, IŞİD saldırılarının 19 Ağustos tarihinden itibaren de yine arttığına dikkat çektiler.

Buna göre, 19 Ağustos 2016 tarihinden bugüne kadar IŞİD tarafından 23 havan ve 2 Katyuşa mermisi Türkiye’ye atıldı.

TSK da, yaşanmaz hale gelen Karkamış bölgesinde durumu düzeltmek için Fırat Kalkanı operasyonuna başladı.

 

24/08/2016 14:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Suriye, Fırat Kalkan, ÖSO, TSK, türkiye
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.