Syriza’nın zaferi “Euro”yu nasıl etkileyecek?

ads ads ads ads
26/01/2015

ads
Syriza’nın zaferi “Euro”yu nasıl etkileyecek?

Yunanistan erken genel seçimlerini radikal sol Syriza partisinin öngörülenin de üzerinde bir oy oranı ile kazanmasının ardından euro 11 yılın en düşük seviyesine geriledi.Kıbrıs Türk ekonomistler euro'nun geleceği için tahminlerde bulundu.

Necdet Ergün: Muhtemelen Yunanistan “Euro” dışına çıkacak

AB, hem derin bir finansal ve ekonomik kriz içinde,ciddi bir resesyon yaşıyor, hem de gelecekte nasıl bir yapıya dönüşeceği ile ilgili ciddi bir yol ayırımında.Yani, siyasi birliğe erişemedi ve parasal birlikte çatladı ve muhtemelen 2’li bir yapıya dönüşecek.Almanya’nın başını çektiği bir grup ülke Euro ile siyasi birlik yolculuğuna devam edecek,İngiltere’nin başını çektiği diğer grup ülkelerde EURO dışında “Ekonomik birlik entegrasyonu” ile yoluna devam edecek.

İşte tam bu yol ayırımında ,Yunanistan’daki seçim sonuçları beklide bu dinamiği tetikleyecek.Yunanistan için EURO içinde veya dışında olmak “ kırk katır,kırk satır” gibi bir şey.Bence, EURO içinde kalırsa, borç silme vs olmaz ve bana göre Yunanistan ekonomisinin yapısı gereği(hizmetler sektörü)toparlanması da uzun yıllar alır ve acı çekmeye de devam ederler.Sürekli mali disiplini yüksek ağır reçetelerle kıvranırlar.

Euro dışına çıkarlarsa(ki çıkacaklarına inanıyorum,başka şansları yok ve doğrusu bu),yüksek bir devalüasyon yaşarlar ve dış borç moratoryumu yaparlar(dış borçların bir kısmını ödemezler,kesinti yaparlar,yapılandırırlar) ve bir süre sonra normalleşir.Ekonominin otonom ayarlama mekanizmaları çalışır ve rahatlarlar.Biriken sorunları, devalüasyonla ve moratoryum(borç silme) ile atmaları gerek.

Bu hızlı ve daha kısa süreli bir şok,belirsizlik-güvensizlik ve acı olur ama sonrasında hızla toparlanabilirler.Muhtemelen yeni iktidar bunu yapacak(başka şansları yok),AB’de bu şekilde EURO ile ilgili 2’li yapıya doğru evrilecek.Euro-zone, bünyesinde sıkıntılı bazı ülkeleri dışarı atsa inanın güçlenecek ama uzun bir süre dolar karşısında değerleneceğini düşünmüyorum.En kötüsü de bu konuda kararsızlıkta EURO’yu dolar karşısında 1 seviyesinin de altına sürükleyecek.Zaten, AB merkez bankası 1,3 milyar EURO parasal genişleme yapıyor.Tüm bunlar, EURO ile ilgili kısa ve orta vadede olumsuz gelişmeler,muhtemelen EURO değer kaybetmeye devam edecektir.



Emre Değirmencioğlu: Kemer sıkma politikalarına “Oxi - hayır” diyen Yunan Halkı, radikal sol partisi Syriza’yı sandıktan birinci sırada çıkardı. Kemer sıkma başta olmak üzere Avrupa Birliği ve IMF’nin acı reçetesine karşı tutum izleyen Syriza, AB’nin geneli için de tehdit oluşturmaya devam ediyor

Elbette haftasonunda sonra gündemin bir numarasında Yunanistan seçimleri ve galibi Syriza partisi var. Henüz resmi sonuçlar açıklanmamış olsa da Syriza'nın 300 sandalyeli Yunan Meclisi'nde 149 sandalyeye sahip olduğu görülüyor. Hükümeti tek başına kuramayacak olan Syriza’nın koalisyon görüşmelerine hemen başlaması bekleniyor. Her ne kadar 2011 yılında aldığı yardımlar ile iflas etmekten son anda kurtulan Yunan ekonomisinin pek de iç açıcı bir görünüm izlemediğini görüyoruz. İşsizlik oranı % 25,8 ile dünyada ilk sırada olan Yunan ekonomisinin diğer ekonomik göstergeleri de iç acıcı bir tablo sergilemeke uzak. Bu şartlar altında mevcut gidişata dur diyen, kemer sıkma politkasına ve acı reçetelere hayır yönünde duruş izleyen Syriza'nın seçimleri kazanması elbette sürpriz karşılanmdı. Miting meydanlarında verilen vaadlerini seçim zaferi ardından korunup korunmayacağına yada da daha doğru bir yaklaşımla Tsipras'ın politik açılımları yakından takip edilmeye devam edilecektir. Her ne kadar seçim sonuçları yeni bir bilnmez içermese de, sabah erken saatlerde EUR/USD paritesinin Asya piyasalarından 1,11 seviyesinin altını test ettiğini görüyoruz. Yunansitan seçim sonuçlarına paralel Avrupa borsalarının bugün güne kırmızı bölgede işlem görerek başlamasını beklemek pek de yanlış olmayacaktır. Sabah erken saatlerde EUR’da geri çekilmenin ve yarın düzenlenecek TCMB Başkan Başçı’nın enflasyon sunumu öncesinde USD/TL kurunun 2,37 seviyesini test etiğini ve şu dakikalarda tekrar 2,35-2,36 aralığına geri çekildiğini görüyoruz. USD/TL kurunda 2,3620 seviyesi önem arz ediyor. Teknik anlamda 2,3620’nin üzerinde gecelik kapanış 2,41 seviyesini gündeme getirebilir.



IMF'den Yunanistan için sert açıklama;

IMF Başkanı Christina Lagarde Yunanistan'la muhtemel yeni bir borç anlaşmasını değerlendirdi.

IMF Başkanı Christina Lagarde Yunanistan için çok sert açıklamalarda bulundu. SYRİZA'nın seçim performansını değerlendiren Lagarde, “ Euro Bölgesi kurallarına saygı duyulmalı. Yeni bir anlaşma talep edemezler” dedi. Le Monde’a konuşan Lagarde, “Sorun, kemer sıkma paketinin önlemlerinde değil, asıl bu reformların yapılmasında” dedi.

 

26/01/2015 16:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: syriza, haber, kıbrıs, emre değirmencioğlu, necdet ergün, ekonomi, euro
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.