Taliban’da liderlik krizi

ads ads ads ads
02/08/2015

ads
Taliban’da liderlik krizi

Afganistan’da Taliban’ın yeni lideri Molla Mansur, ilk mesajında cihadı sürdüreceklerini söylerken, barış görüşmelerine de kapıyı kapatmadı. Birlik vurgusu yapan Mansur, örgütün eylemlerinde sivil kayıpların olmaması gerektiğini de vurguladı. Mansur’a karşı örgüt içinde ciddi muhalefet olduğu ve Taliban içindeki bu ayrılıktan Afgan hükümetinin yanısıra bölgeye yayılmaya çalışan IŞİD’in de faydalanabileceği yorumları yapılıyor.

Molla Ömer’in ölümünün teyit edilmesinden sonra Taliban’ın yeni lideri olarak önceki gün açıklanan Molla Ahtar Mansur ilk mesajını yayınladı. Mansur, örgüt üyelerine birlik çağrısı yaparken, “Afganistan’da İslami bir yönetim kurana kadar savaşa devam edeceklerini söyledi. Mansur, 33 dakikalık sesli mesajında “Birliklerimizde ayrılık olması sadece düşmanlarımızı mutlu eder. Ülkeye İslami yönetim getirene kadar cihadımız sürecek” dedi. Mesaj bandı Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid tarafından gazetecilere dağıtıldı. Mansur’un seçilmesinin ardından bazı yorumlarda Taliban’ın yeni liderinin Afganistan hükümetiyle barış görüşmelerine daha sıcak baktığı ifade edilmişti.

SİVİL KAYIP VURGUSU

Taliban içindeki bazı isimler ise Mansur’un Pakistan yanlısı çevreler tarafından barış görüşmeleri için empoze edildiği suçlamasını yöneltmişti. Mansur, mesajında, müzakereler yapılırsa bunun ‘şeriat ile uyumlu olacağını” belirtti ancak barış görüşmelerine karşı çıkıp çıkmadığı konusunda net bir ifade kullanmadı. Mansur, açıklamasında Taliban’ın eylemlerindeki sivil kayıplara da dikkat çekti ve “Cihat adına masum insanları öldürmek İslami değil. İnsanların kalbini kazanmamız gerekiyor. Sonra onların kalbini yönlendirebiliriz” dedi. Mansur’un seçilmesi Taliban içinde şimdiden tartışmalara neden oldu. Örgüt içindeki bir grup, liderliğe Molla Ömer’in en büyük oğlu Muhammed Yakup’un getirilmesinden yanaydı. Ancak 27 yaşındaki Yakup’a ‘çok genç ve tecrübesiz’ olduğu gerekçesiyle itiraz edenler oldu. Taliban sözcülerinden Molla Abdul Manan Niyazi, Mansur’un seçiminin şeriat kurallarına göre olmadığını ileri sürdü. Sözcü, yeni liderin Şura Konseyi’nin tamamının desteğiyle seçilmiş olması gerektiğini kaydetti. İngiliz haber ajansı Reuters’in Taliban komutanlarına dayandırdığı haberine göre Mansur’un lider seçilmesini protesto eden Molla Ömer’in oğlu Muhammed Yakup ve kardeşi Abdul Manan kararı protesto ederek toplantıyı terk etti. Bu arada, Fransız AFP, haberinde ilginç bir detay vererek Molla Mansur’un ses kaydında ağlayan bir bebek sesinin de duyulduğunu aktardı.

‘MANSUR’UN İŞİ ZOR’

Taliban’ı yakından tanıyan askeri analist Cavid Kohistani, Şura’daki büyük çoğunluğun Mansur’un seçilmesine karşı çıktığını ve Mansur’un işinin zor olduğunu kaydetti. Kohistani, Pakistan’ın Mansur lehine baskısının bu tabloyu değiştirebileceğini de sözlerine ekledi. Mansur’un yardımcıları da Pakistan ordusuna yakın görülen dini lider Heybetullah Ahonzade ve Taliban’ın müttefiki Hakkani grubunun lideri Seracuddin Hakkani oldu. Siyasi uzman Harun Mir ise Afgan hükümetinin Taliban içindeki bu ayrılıktan maksimum düzeyde faydalanabileceği yorumunda bulundu. Mir, “Taliban içinde iki grup var. Biri müzakerelerden yana diğeri karşı. Hükümet, müzakerelerden yana olan grubu masaya getirmek için çalışmalı” ifadelerini kullandı.

02/08/2015 09:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Taliban, terör örgütü lideri, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.