Tatar'dan Uyarı!

ads ads ads ads
17/08/2014
HK

ads
Tatar'dan Uyarı!

UBP Milletvekili Ersin Tatar, kredi kartları borçlarıyla ilgili sorunun büyüdüğüne dikkati çekti ve ekledi:

Ulusal Birlik Partisi milletvekili Ersin Tatar, ülkede kredi borçlarıyla ilgili sorunların gün geçtikçe büyüdüğüne işaret ederek, hükümet ile bankaların bu konuda tedbir alması gerektiğine işaret etti. Bankaların, kişilerin gelirlerine göre kredi kartı vermesi gerektiğine dikkati çeken Tatar, “Bankalar bol bol kredi kartı veriyorlar. Daha sonra kişiler kredi kartı borçlarını ödeyemez hale gelerek, günün sonunda mağdur duruma düşüyorlar. Ya maaşına, ya da mal varlığına el konuluyor. Kişilerin gelirlerine göre kredi kartı verilmeli” dedi.

Türkiye’de tüketici sorunları hakem heyetinin, kredi kullanan tüketiciden dosya masrafı olarak kesilen paranın iadesine karar verdiğini hatırlatan Ersin Tatar, ülkede de bu konuda tedbir alınması gerektiğini söyledi.

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Amerika’nın Rusya’yı Kıbrıs’tan uzaklaştırmak için harekete geçtiğini savundu. Star Kıbrıs’a önemli açıklamalarda bulunan Tatar, “Batmış olan Bank Of Cyprus, milyar dolarlarla ABD ortak oldu. ABD, Kıbrıs’ı Rusya’ya kaptırmak istemiyor” dedi. Türk askeri varlığı ile Türkiye’nin garantörlüğünün çok önemli olduğunu vurgulayan Tatar, “Filistin, Suriye ve Irak’ta yaşanan olayları iyi izlemeliyiz. Güvenliğimiz şarttır” şeklinde konuştu.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar açıklamalarında şöyle dedi:

“KİŞİNİN GELİRİNE GÖRE KREDİ KARTI VERİLMELİ”

“Ülkemizde kredi kartlarıyla ilgili sorun yaşanıyor. Çoğu kişi kredi kartlarını ödemekte zorluk çekiyor. Bu konuda bankalar ve hükümetin bir düzenleme getirmesi lazım. Yani bankalar kredi kartlarını bol bol veriyorlar. Bazı kredi kartı sahipleri düşünmeden harcama yapıyor. Ödeme güçlüğüne düşen kredi kartı sahipleri mağdur duruma düşüyor. O kadar çok mağdur duruma düşüyor ki, hukuk sistemi çalışıyor; Ya maaşına, ya da evine el konulabiliyor. Borcun varsa borçtur. O imzalar atıldı artık. kaybedebiliyor. Kişinin gelirine göre kredi kartı verilmeli.

“İRADE ŞART”

Çoğu kişinin cebinde çok sayıda kredi kartı var. Ancak bunun sonunda nasıl ödeneceği düşünülmüyor. Kredi kartını kullanan kişilerin sağlam iradesi olması gerekiyor. Çoğu kişi o kredi kartını aldığında, adeta iradesini kaybediyor. Limit de olmadığına göre bol bol harcıyor. Limit kısıtlaması olmalı.

“DEVLETİN VATANDAŞI KORUMASI LAZIM”

Çok dikkatli olunması gerekir ve devletin de vatandaşı koruması lazım. Kredi kartı sahipleri gelirine göre harcama yapmalı. Çocuğu ister kredi kartı alır, eşi ister kredi kartı alır. Ancak günün sonunda ödemeye gelince ödeyemez. Ekonomi de büyümediği için insanların geliri en fazla enflasyon kadar artar. Enflasyon da yüzde 10’dur ancak, hükümet düşük gösteriyor. Alım gücü düştüğü zaman, borçlar artarsa, bu borçlar geri ödenemez. Devletin bir düzenleme yapması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bankalar da kendi rekabetleri içerisinde kredi kartı veriyor. Günün sonunda bir vatandaşın cebinde 3 kart da olabilir. Bankalar adamın bir yerde 3 bin TL’lik kredi kartı varsa da, o kredi kartı bir banka veriyor benimkini kullan diyor. Öbürkünü de kullanıyor. Devletin yapması gereken, toplam gelirine göre, kaç tane kredi kartı olursa olsun toplam gelirine göre kredi kartı verilmeli. Böyle bir kısıtlama yapılması lazım. Kişinin gelirinin üçte birine göre kredi kartı verilmeli. Mutlak düzenleme yapılmalı. Vatandaşı korumamız lazım.

“CAN DAYANMAZ”

Faiz kredi kartında yıllık yüzde 50’dir. Faizler katlana katlana giderse çok mağduriyetler olacak. Can dayanmaz. Bu faizler kabul edilebilecek faizler değildir. Adamın 20-30 bin TL varsa 15-20 bin TL faiz demektir.”

“DOSYA PARASI”

Türkiye’de Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin, kredi kullanan tüketiciden dosya masrafı olarak kesilen bin parasının iadesine karar verdiğini, ancak ülkemizde halen bu konuda dosya masrafı alındığı sorusunu da yanıtlayan Ersin Tatar, Merkez Bankası’nın bu konuda gerekli önlemleri almasını istedi.

Tatar şu ifadeleri kullandı:

“Bana göre Merkez Bankası gerekli önlemleri alması lazım. Merkez Bankası bütün bankaların bankasıdır. Burada bütün bankalar, Merkez Bankasına bağlı. Merkez Bankası’nın biraz daha aktif olması lazım ve vatandaşı koruması gerekir. Merkez Bankası’nın buna yardımcı olması lazım.

“HESAP KAPANIRKEN DE HESAP KAPATMA PARASI ALINIYOR”

Hesabı kapanırken bile hesap kapatma parası alınıyor. Bu rezilliktir. Adam faizini ödemiş, komisyonunu ödemiş, bir de hesap kapatma parası isteniyor. Yasal düzenlemeler yapılması lazım. Yasal düzenlemeyi Meclis yapar, ancak Merkez Bankası da buna katkıda bulunabilir.

“ANASTASİADİS KAFAYI YEDİ”

UBP Milletvekili Tatar, konuşmasında Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e de sert eleştirilerde bulundu. Anastasiadis’in Amerika’nın adamı olduğunu savunan Tatar, “ABD Anastasiadis’e öyle bir hava verdi ki, Anastasiadis kafayı yedi” dedi.

ABD’nin batmış Bank of Cyprus’a ortak olduğuna dikkati çeken Tatar, şunları söyledi:

“ABD Anastasiadis’e öyle bir hava verdi ki, Anastasiadis kafayı yedi. Batmış olan Bank of Cyprus’a ABD’liler sermaye koyarak ortak oldu. Bir gazetede okudum. Bu gazeteye göre ABD Kıbrıs’ı Rusya’ya kaptırmak istemiyor. Adeta soğuk savaş dönemi yaşanıyor. Soğuk savaş durumunda Rusya, Kıbrıs’ı etkisi altına almak istiyor. Bütün bu krizlerin etkisinin sebebi, Rusya’yı buradan uzaklaştırmak. Rus zenginlerinin Rum bankalarındaki parasını, Rus zenginlerinin ilgisini azaltması ve Rusların yerine Amerikalılar girmek istiyor buraya. Şu anda petrol ve doğal gaz olayı var. Bank Of Cyprus, milyar dolarlık teşviklerle ABD’lilerin eline geçti.

“ANASTASİADİS AMERİKALILARA ÇOK YAKIN”

Anastasiadis Batının adamı ve özellikle Amerikalılara çok yakın. Bütün bu konjektürde yapılan çalışmalarda çok ilginç ilişkilere girildi. Güney Kıbrıs’ta batan bankaların ipotekeriyle ilgili yasalar geçiriliyor. Yasal düzenlemelere güvenerek Amerikalılar Güneye yerleşmeye çalışıyor. ABD de, Anastasiadis’e destek veriyor. Eğer Kıbrıs Rum hegemonyası altında olursa Rumlar kontrol edilemez. Bölünmüş olarak kalması belki de Amerikan çıkarınadır.”

“EROĞLU’NA GÜVENİYORUZ”

Açıklamasında, Kıbrıs müzakerelerinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na güvendiklerini kaydeden Ersin Tatar, “Biz Eroğlu’na güveniyoruz. Ama tecrübesiz başka güçlerin de etkisi ile birileri başka pozisyona girerse, doğduğumuza pişman ederler” dedi.

Anastasiadis’la yaptıkları bir görüşmeyi de hatırlatan Ersin Tatar şöyle dedi:

“Ansatasiadisle daha önce görüştük. İrsen Küçük Genel sekreterdi. Beni de tercüman olarak götürdüler. Dr. Eroğlu, İrsen Küçük ve ben, DİKO’nun başkanı olarak Anastasiadis’i ziyaret ettik. Oradaki Anastasiadis ile şimdiki Anastasiadis arasında dağlar arasında fark var. Hristofyas’ı eleştiren suçlayan Anastasiadis şimdiki pozisyona girerse şimdi bunda başka olaylar var. Günün sonunda iki bölgeli bir çözüm noktasına geliriz inşallah. Dünyada insanlar hunharca öldürülüyor. Bunu görmemiz lazım. Herkes evladını düşünür.

“ÖZGÜRLÜK PARADAN ÇOK DAHA ÖNEMLİDİR”

Burada önemli olan Türk askerinin varlığı, Türkiyenin garantörlüğüdür. Aksi takdirde herhangi bir anlaşma , kağıt üzerinde kalır ve kağıt da eriyip gider ve sen de ayvayı yersin. Filistin, Suriye ve Irak ta yaşanan olayları izliyoruz. Onun için güvenliğimiz şarttır. Yıllar önce çok acı olaylar yaşadık. Kim olursa olsun toplum böyle bir maceraya giremez. KKTC’de başımız dik yaşamalıyız. Özgürlük paradan çok daha önemlidir.”  

17/08/2014 11:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ersin tatar
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.