Tatilde cildinizi bekleyen tehlike!

ads ads ads ads
06/07/2015

ads
Tatilde cildinizi bekleyen tehlike!

Yazın güneş, deniz ve havuzun keyfini çıkarmak isteyenler cilt sağlığını bozabilecek önemli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.

Cilt kuruluğundan lekelere, isilikten egzamaya kadar pek çok cilt problemi gerekli önlemler alınmadığı takdirde deride kalıcı etkilere neden olabiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, yaz aylarında cilt sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Güneş ışınları su, kum ve taştan da yansıyabiliyor

Güneş ışınları, sıcaklık, ter ve nem, sık banyo yapmak, deniz ve havuz gibi deriyi direkt etkileyen faktörler nedeniyle, yaz mevsimi, cilt sağlığı ve cilt bakımı konusunda çok özenli olunması gereken bir dönemdir. Ultraviyole radyasyonu, güneş yanıklarına, güneş alerjisi olarak tanımlanan bazı reaksiyonlara, çil ve lekelenmelere ve deri kanserlerinin sıklığında artışa yol açar. Güneş ışınlarının tüm bu etkilerinden kaçınabilmek için doğru ve etkili bir biçimde güneşten korunulmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için sadece gölgede kalmak yeterli değildir. Bu nedenle saat 11.00-16.00 arasında güneşte kalınmamalıdır. Uygun giysiler, şemsiye, güneş gözlüğü ve şapkadan da yararlanılabilir. Sık dokunmuş ve açık renkli giysiler güneş ışığından korunmak için uygundur. Ancak bu önlemlerin tek başına yeterli olmadığı bilinmelidir. Deniz kenarında kum, taş ve deniz yüzeyinden yansıyan ışık, gölgede de etkili olmaktadır.

İsilik ve pişik yetişkinlerde de görülebiliyor

Deri, dış ortam ısısı artınca, terleyerek vücut ısısının yükselmesini önler. Ancak uygun önlemler alınmazsa yoğun terlemeye bağlı olarak isilik ve pişik gibi durumlar oluşur. Terli ve nemli bekleyen deride mantar enfeksiyonlarına eğilim artar. Sıcağın deri üzerindeki bu etkilerinden korunabilmek için sık duş alınmalı ve giysiler gün içinde değiştirilmelidir. Teri emen, terin kurumasına olanak sağlayan gözenekli, pamuk ya da keten gibi organik kumaşlardan yapılmış, bol ve açık renk giysiler tercih etmek terin olumsuz etkilerini önler. Terlemeyi azaltan kozmetikler yetişkinlerde bölgesel olarak kullanılabilir.

Cilt kuruluğuna karşı önleminizi alın

Yazın sıcağın etkilerinden korunmak için sık banyo önerilir; ancak sık banyo, cildin kurumasına yol açar; bu da kaşıntıya ve çeşitli egzama tablolarının kolay oluşmasına neden olmaktadır. Cilt kuruluğundan korunabilmek için banyoda tüm vücuda sabun uygulamak yerine; cildi kurutmayan, nemlendirmeye katkısı olan duş jellerini kullanmak belirli bölgelere uygulamak gerekir. Banyodan sonra nemlendirici vücut losyonları kullanılıp gerekli nemlenme sağlanmalıdır.

Güneş altında uzun süre kalmak cilt lekelerine davetiye çıkarıyor


Yazın ciltte ortaya çıkan koyu renkli lekeler, deriye renk veren “melanosit” adı verilen hücrelerin değişik nedenlerle sayısının veya renk maddesi üretiminin artması sonucu oluşmaktadır. Bu durumun en sık görülen nedeni, bronzlaşmak için güneş ışığına maruz kalmaktır. Güneş lekelerinin tedavisi günümüzde modern cihazlarla yapılabilmektedir ancak oluşmadan önlenmesi cilt sağlığı için daha önemlidir.

Deniz ve havuza girerken dikkat!

Yaz aylarının serinleten eğlenceli aktivitesi deniz ve havuz, tıpkı banyo yapmak gibi cildi kurutur. Ayrıca havuzda kullanılan dezefektanlar, duyarlı kişilerde ya da doğru kullanılmadığında egzamaya yol açabilir. Temiz olmayan deniz ve havuz suyundan, havuz çevresindeki ıslak zeminden çeşitli bakteriyel ve mantar enfeksiyonları bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle havuz çevresinde çıplak ayakla dolaşmamaya, kişisel eşyalarınızı kullanmaya özen gösterilmelidir. Deniz ve havuzdan sonra banyo yapıp iyi kurulanmak ve ardından vücuda nemlendirici losyon kullanmak cilt sağlığı için önemlidir.

Güneş koruyucu ürün seçerken dikkatli olun

Yaz aylarında sokağa çıkmadan 20 dakika önce yüz ve vücudun görünen bölgelerine güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Bir önceki senenin ürünlerinin kullanılmamasına dikkat edilmeli, cilt tipine uygun güneş koruyucu seçimi için mutlaka dermatoloji uzmanından yardım alınmadır.  

06/07/2015 12:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: tatil, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.