TBMM 26'ıncı Başkanını Seçecek

ads ads ads ads
28/06/2015

ads
TBMM 26'ıncı Başkanını Seçecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta 26. Başkanı'nı seçecek.

TBMM alınan karar uyarınca 1 Temmuz'da tatile girmeyecek. 7 Haziran seçimleri sonrası milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis'i bekleyen en önemli konu Başkan seçimi olacak.

Meclis Genel Kurulu'nda, 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günleri Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

Genel Kurul, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanacak. Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili olan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik dönüşümlü olarak eşlik edecek.

Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı, seçilememesi durumunda üçüncü ve dördüncü tur ise 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Başkanlık için Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak.

TBMM Başkanı'nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulu toplanarak, Başkanlık Divanı dağılımının ele alınması bekleniyor. Yetişmesi halinde Başkanlık Divanı dağılımı 3 Temmuz Perşembe günü Genel Kurul'da bilgiye sunulacak.

BAYKAL OY KULLANABİLECEK Mİ?

TBMM Başkanlığı seçiminde ilginç bir durum yaşanacak. TBMM Başkanlığı'na aday olan Baykal, Geçici Başkan olarak birleşimi yönetecek. Baykal'ın seçimde oy kullanıp kullanmayacağı tartışılıyor.

TBMM İçtüzüğü uyarınca Baykal'ın Geçici Başkan olarak birleşimi yönetmesinde engel bulunmuyor. Oyların sayımı ve dökümü için kurayla belirlenecek olan 5 milletvekilinden oluşacak Tasnif Komisyonu, oyların sayım ve dökümünü yapacak.

Meclis'te 1996 yılında da benzer bir durum yaşandı. TBMM Başkanlığı'na aday olan Süleyman Arif Emre "en yaşlı üye" sıfatıyla birleşimi yönetti. Ancak Emre, seçimde oy kullanmadı. O seçimde Mustafa Kalemli TBMM Başkanı seçildi.

İçtüzüğün 64. maddesi, Genel Kurul'a başkanlık eden Meclis Başkan veya Başkanvekili'nin asıl konu görüşülürken ve oylanırken hiçbir surette görüşünü açıklayamayacağını öngörüyor. Ayrıca İçtüzük'te "TBMM Başkanı oy kullanamaz. Başkanvekilleri oturuma başkanlık yapmadıkları zaman oy kullanabilir ve oyunun rengini belirtmek üzere söz alabilir" hükmü de yer alıyor.

Tartışılan bir diğer konu ise Geçici Başkan Baykal'ın vekaleti "ikinci en yaşlı üye" sıfatıyla AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'na vekalet vermesi halinde seçimde oy kullanıp kullanmayacağı, ayrıca Geçici Başkan'ın TBMM Başkanı'nın kısıtlamalarına tabi olup olmadığı. Meclis hukukçuları da konuya açıklık kazandırmak için çalışma yapıyor. 

28/06/2015 16:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Türkiye Büyük Millet Meclisi
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.